Levélben fordultak az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalához (ODIHR).

Húsz civil szervezet kéri az EBESZ-t: monitorozzák teljeskörűen a 2022-es választásokatFotó: MTI/Balogh Zoltán

A szóban forgó szervezetek kezdeményezésükkel azt szeretnék elérni, hogy az EBESZ ne „korlátozott missziót” küldjön az áprilisi parlamenti választások megfigyelésére – írja a napi.hu. Kérésük, hogy a monitorozás ezúttal legyen teljes körű, és a szavazás napján nagyszámú rövidtávú megfigyelővel legyen kiegészítve. Mindezt az aggasztó helyzettel indokolják.

Az ODIHR már a négy évvel ezelőtti zárójelentésében is súlyos számú rendellenességet tárt fel a magyar választásokkal kapcsolatban.

Ilyen volt például az, hogy a kormányzati üzeneteket és kampányforrásokat összecsúsztatták a Fideszével. 

Most a 2018-ashoz képest sokkal rosszabb a helyzet

– állapítják meg magyar civil szervezetek. Az ODIHR-nak írt levelükben sorra veszik, mik rontják tovább a szabad és tisztességes választások feltételeit.

Ilyenek például a választási szabályok és a választókerületek a kormánypárt javára történt módosításai, az állami pénzek kormánypárti kampánycélokra fordítása, a megfélemlítő, idegen- és LMBTQ-ellenes retorika felfokozása, a médiapiac kormánypárti leuralása, a választási szervek megszállása, a bíróságok politikai befolyásolása, a koronavírus-járvány alatti autokratikus rendelkezések, valamint a véleménynyilvánítási és gyülekezési szabadság önkényes korlátozása is.

Ezeken túl a szoros verseny és a politikai táborok heves szembenállása, valamint a választások tisztaságába vetett közbizalom hiánya is arra int, hogy nagy szükség lesz az EBESZ teljes körű választási missziójára a tavaszi magyar választásokon – olvasható a helsinki Bizottság honlapján is közzétett közleményben.

A kezdeményezést támogató szervezetek között van az Amnesty International Magyarország, a Háttér Társaság, a Magyar Helsinki Bizottság és a Transparency International Magyarország is.

Forrás: napi.hu
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Virág Árpád
ODIHR? Aha! Nekik akkor semmitmondó a brüsszeliek jelentése a 2018-as választásról, mely zserint mindent renben találtak!
Néro
Húsz civil szervezet kéri az EBESZ-t: monitorozzák teljeskörűen a 2022-es választásokat
Meg az Ország nagyobbik fele.
Virág Árpád
ODIHR? Aha! Nekik akkor semmitmondó a brüsszeliek jelentése a 2018-as választásról, mely zserint mindent renben találtak!
namihami
Vajon miért, milyen eddigi tapasztalatok miatt juthattak erre az elhatározásra?
Lehetett esetleg némi rossz tapasztalatuk, úgy nekik, mint MÁR a külföldnek is?
Béla333
Csak tudnám, hogy azt a gittegyletet, amelyiknek dolga lenne ellenőrizni a pártok pénzügyeit, azt minek tartjuk közpénzen?
Azt az ÁSZ nevű maffia szatelit csapatot.?
Remélem bűnpártolásért ők is el lesznek kapva...
szaboria1
@KisTehen: tegnap20.05. Hú de okos vagy csak gondolkodnod kellene még egy 5000 fős kis városban sem biztos, hogy ahol Fidesz van hatalmon ott a másként gondolkodó merné e vállalni.
ómió
Az efftársi "trükkök százai" idején, bezzeg, mintha kusikáltak volna!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.