Ahogy arról mi elsőként számoltunk be, nem tetszik a boltosoknak a kormány legújabb döntése, miszerint februártól három hónapig a tavaly októberi árakon kell árulni a kristálycukrot, a búzafinomlisztet, a napraforgó-étolajat, a sertéscombot, a csirkemellet, a csirkefarhátat és a 2,8%-os tejet.

„Megint velünk lett kib.szva" – tovább háborognak a boltosok, megszólalt a GKI az árbefagyasztásról

Egy, a fővárosi Lehel téri piacon dolgozó húspultos szerint az árbefagyasztás "színtiszta" kampányfogás. A Népszavának nyilatkozva azt mondta, nem érti, hogy ha már “belepofáznak” az árakba, miért nem az olcsóbb húsokhoz nyúlnak, hogy a szegényeket segítsék.

Miért a csirkemellet? Miért nem mindjárt a libamájat

- tette fel a kérdést, mielőtt még kiderült volna, hogy a csirkefarhát árát is befagyasztják.

Egy terézvárosi húsbolt alkalmazottja arról beszélt a lapnak, hogy

fogalma sincs, mennyiért árulta a termékeket tavaly október 15-én, de ha utána is néz ennek, mégis hogyan tudja majd ellenőrizni a vevő, hogy tényleg annyi-volt-e az ár?

A piacokon dolgozó árusoknak és a kisebb boltosoknak komolyabb veszteséget jelenthet az árvágás, mint a nagy diszkontláncoknak.

Megint velünk lett kib..szva, mert ez a multiknak meg sem kottyan

- mondta egy egy XIII. kerületi hentesbolt üzletvezetője.

Tönkretesznek minket kisboltosokat, eddig is minket szivattak meg, elvették a cigit, meg ahol tudnak belénk rúgnak, én úgy gondolom, hogy legrosszabbul a kisboltok járhatnak.

- mondta el egy boltos lapunknak a bejelentéskor, aki arra is kitért, hogy ők egyébként magasabb árakkal dolgoznak, így nagyobb lesz a veszteségük is.

Nem tudunk a nagy multikkal versenyezni, egész egyszerűen képtelenség. Ide leginkább a házban járók jártak le, és vettek ezt-azt. Nem ment jól, de nem panaszkodunk, de ez a mostani most egy gyomros volt.

- tette hozzá.

A legkevésbé rosszul a multinacionális vállalatok járhatnak, ezen belül is a diszkontláncok, mert minden bizonnyal az ő árszintjükhöz lesz a legközelebb a befagyasztott ár, ha országos átlagárat választanak ki.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója, Molnár László a Népszavának azt mondta, az árbefagyasztás a politikai kommunikáció része, mivel közgazdaságilag értelmezhetetlen. Az árbefagyasztások miatt ugyanis termékeik exportálása mellett dönthetnek a termelők, így akár áruhiány is kialakulhat.

Szerinte az jobb megoldás lenne, ha nemcsak egy-egy termék, hanem a teljes termékkör áfakulcsát csökkentené a kormány. Ehhez aznban valószínűleg már elfogyott a kormány költségvetési mozgástere, nincs fedezet.

Molnár László szerint, kidolgozatlan a rendelet. Az október közepi árak például nem minden esetben ellenőrizhetők az online kasszák segítségével, csak azoknál a nagy multinacionális kereskedelmi láncoknál, ahol vonalkódos nyilvántartás működik. Ám pont ezek a nagy hipermarketek azok, amelyek egyébként is betartják a szabályokat, hiszen tudják, hogy ellenőrizhetőek. 

Forrás: Népszava

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Az Orbán kormány 12 éve mással fizetteti meg az ötleteinek az árát. Többek között ezért is kell mennie.
justhpeter
Az Orbán kormány 12 éve mással fizetteti meg az ötleteinek az árát. Többek között ezért is kell mennie.
ómió
Pedig efftársilag a "néppel" kell mindent megfizettetni! Úgy az efftársi piac- meg népzsebikonform!
Libbantölő
Ki a faszt érdeklitek a nyafogásotokkal!? Ti egész évben kibasztok a magas áraitokkal! Zárjatok be a picsába majd sajnállak titeket de nem most! Most golfozni megyek.
Néro
Mi a baj ? csutak a Fő nélküli Vezér majd a jövő hónapban benneteket véd meg. Mások zsebéből.
Aztán mindenki boldogtalanul él tovább még ez a kretén tolvaj banda el nem takarodik.
Soha többé Fideszt.
Lepényleső
Diktátori eset; ha valaki elkövet egy tömeg elleni bűncselekményt,- adott esetben egy ország ellen,
ám hatalmával visszaélve másokat büntet,- és fenyeget ha jogosan a büntetés alól valaki kiutat keres?
Nessy
@Libbantölő: Jó golfozást! Néha gondolhatnál két lyuk között arra, hogy más életek is vannak, sok ezer embernek más gondjai is! Ha egy kis településen bezár az egyetlen kisbolt, a legközelebbi 10 km- re, aki idős és nincs kocsija annak te bevásárolsz? Nem! Az így járt, miért öregedett még, vagy miért nem vett a városban luxus !akást ¡ Jó mulatást!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.