Az üzemanyagok ára és a lakáshitelek kamatai után a kormány február 1-től néhány alapvető élelmiszer árát is befagyasztja a választásokig, erről mi is beszámoltunk, és szinte azonnal írtuk meg a boltosok véleményét Orbán Viktor bejelentéséről.

G7: A legszegényebbek szavazatait "vehetik" meg Orbánék a befagyasztással

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón mondta el, hogy az online pénztárgépek által szolgáltatott adatok alapján kell majd minden boltnak a saját október közepi áraira visszaállnia, és a hatósági áras termékek közé fog tartozni a csirkefarhát is.

A lap szerint októberi átlagárak szerint látszik, hogy a nagy diszkontok és a Tesco is jóval olcsóbb volt szinte az összes termék esetében, mint az országos átlag.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón külön nem részletezte, hogy milyen szintű inflációcsökkentést várnak önmagában ettől az intézkedéstől. Csak annyit mondott el, hogy összesen 2 százalékpontos inflációcsökkenésre számítanak, ám ahogy ma a KSH statisztikáiból kiderült szinte minden eddiginél rosszabb a helyzet.

A lap szerint a most bejelentett árcsökkentett termékek csoportjai közül

a cukor 0,27
a tej 1,1
a liszt 0,1
az étolaj 0,4
a baromfihús 1,1
a sertéshús pedig 1,3 százalékos súllyal szerepel,

ami együttesen nagyjából 3,5 százalékot tesz ki.

A lényeg, hogy összességben az átlagos bevásárlókosarak tartalmának elhanyagolható részére lesz hatással az állami árstop.

A legrosszabbul kereső kétmillió ember Magyarországon kenyérből évente egy főre esően átlagosan 11,2 kilóval, étolajból 2 literrel, sertéshúsból és állati zsiradékból 1 kilóval, burgonyából pedig fél kilóval fogyaszt többet, mint a felső 20 százalék.

Magyarországon a legrosszabbul fizető 20 foglalkozási körben 119 ezer és 213 ezer forint között keresnek, de ez bruttó bér, ebből még levonásra kerülnek az adók és a járulékok.

Jellemzően szakképesítést nem igénylő, könnyű és közepesen nehéz könnyűipari fizikai munkákról van szó.

Ebből azt a következtetést vonták le, hogy leginkább nekik szól a rendelet.

Az intézkedés jelképességére utal viszont, hogy a hatósági áras termékek közé bekerült a sertéscomb, amiért tavaly novemberben 10 százakkal kevesebbet kellett fizetni, mint 2020 januárjában.

Fogyasztói oldalról tehát olyan nagyon jelentős hatása nem lesz az intézkedéseknek. 

A további részletekről a G7 írásában lehet olvasni bővebben! 

Forrás: G7

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Óriási nagy csapda ez a vidéki szegénységnek, hiszen ha Orbán nyer a választáson visszaáll a régi ár és újabb 4 év lejtmenet vár rájuk.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
Óriási nagy csapda ez a vidéki szegénységnek, hiszen ha Orbán nyer a választáson visszaáll a régi ár és újabb 4 év lejtmenet vár rájuk.
amaramaistanna
Ez az ember egy aljadék. Tisztessége valahol a bányabéka alsó fele alatt landolt, még e 90-es években.
tudode
Megélve a millpengőt, a Forint születését, ilyen BAZI infláció nem volt, amikor még általános háztartásban sem lehet egyik fizetésről a másikra tervezni!!!
.
At ötvenes évek elején első fizetésem 738 Ft volt, amelyből fiatal házasként futotta - többek között -- egy rúd téliszalmira, sőt volt távlat, ua. volt az ára pl.egy butornak is két fizetésből !
.
Nyugdíjba vonulásomkor 10.500 Ft volt az öregségi nyugdíjam, amelyből egy személyes háztartásban eleget tudtam tenni kötelezttségeimnek, félre is tudtam tenni a váratlan kiadásokra!
.
Ma már nincs un. NYUGDÍJAS KOSÁR, a nyuggerek néznek ki a fejükből, hogyan tovább:
.
---- Jobban sújtja a nyugdíjasokat az árak emelkedése
g7.hu/elet/20200116/jobban-sujtja-a-nyugdijasokat-az-arak-emelkedese/
-----------------
.
Miközben vannak kiváltságosak, akik nem elégszenek meg a jogoSS illeményükkel
.
------ Hét év alatt 15 milliárd forintot keresett az Orbán család, nem bérből és fizetésből
g7.hu/kozelet/20210604/het-ev-alatt-15-milliard-forintot-keresett-az-orban-csalad-nem-berbol-es-fizetesbol/
----------------------
.
Ami van/lett!!! Mézesmadzag 12 évi országlás után választás előtti mézesmadzag a nyuggereknek, és a nehezen dolgozó kisembereknek!
.
Bibábu! Jól kiszurtak veletek!
kissé felnőttem
A legszegényebbek valakit nagyon leszarnak mert nekik veszteni valójuk nincsen a nyuggereket fogalmazd át trottyos tán ha megéled meg is érted nem mindenki egyidős orbánnal de ilyen világ a háború után sem volt ezt meg illik tudni 15 milliárdról meg a papa bányákat a fia miatt támogatták tudd etika nulla no komment ugye?75 vagyok és nem trottyos még mindig nem
simmering73
"Magyarország előre megy, nem hátra (miután hátrafelé a fizika törvényei miatt nem mehet), viszont az Orbán-féle “előre” a gazdasági összeomláshoz, az elszegényedéshez és a katasztrófához vezet. Minden diktatúra vége a gazdasági összeomlás és a nyomor, amit tíz évvel ezelőtt is megjósoltunk. A fideszes támogatók boldogan húzogatták be az ikszeket 12 éven át, amikor futott a szekér az EU miatt, Orbán szórta a pénzt, mint bolond a trágyát, a gazdaságot átállította szervezett korrupcióra, kikapcsolta az élet legtöbb területén a szabad versenyt, s csak idő kérdése, mikor vezet csődhöz.

A legkisebb világgazdasági hatás padlóra küldte, és ha el akarja tolni az elkerülhetetlen éhséglázadást, akkor ki kell kapcsolnia a piaci szabályokat, hatósági árakat vezet be, mint a harmadik világ országaiban és a nyomorgó diktatúrákban. A csirkefarhát maradt a magyaroknak a nyugati felzárkózás és a nyugati életszínvonal helyett, mert az illiberalizmus nemcsak az emberi jogok területén, hanem az élet minden területén, így a gazdasági életben is leszakadáshoz, elsivárosodáshoz, nyomorhoz vezet."
nepszava.us/tizenket-ev-orban-uralom-utan-odajutott-az-orszag-hogy-a-csirkefarhat-hatosagi-araval-vedekezik-az-ehezes-ellen/
Csizmás Kond
Minden marhaságot megpróbálnak összehordani, kiszámolni, összehasonlítani csakhogy valamelyest ellenérvelni tudjanak az árcsökkentésre...szerintem ez már a gazemberség határát súrolja...ugyanis a szegényebb rétegnek minden egyes forint megspórolása számít.
Néro
A legszegényebbek szavazatait "vehetik" meg Orbánék a befagyasztással
Pontosítanám.
A leghülyébbek szavazatait "vehetik" meg Orbánék a befagyasztással.
És ahhoz hogy valaki egy Fidíóta nem sok köze van a zsebének.
vacsi
"ami együttesen nagyjából 3,5 százalékot tesz ki."
Viszont ezek a legnagyobb tételek - számolni tudni kell!
Lepényleső
...a legszegényebbek talán a leghülyébbek is?
ómió
Tudjuk, efftársak! Ti a népzsebivel próbáltátok a "megvételt", de kevés volt rá a "vevő"!
csak úgy....
akik még mindíg hisznek a fidesznek,azok meg is érdemlik az üres pénztárcát a korgó gyomrot és a fagyoskodást.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.