Az mfor számolt be róla, hogy már második éve csökken a külföldi jogi személyek aránya az OTP Bankban. Míg 2019 végén még meghaladta a 77 százalékot, addig egy évvel később már 71,64 százalék volt, a 2021-es év zárásakor pedig már "csak" 66,73 százalék.

Örülhet Orbán Viktor, teljesült a kívánsága: nemzeti tulajdonba vándorol a bankrendszer
Kép: Fejér Bálint/MTI

Ez derül ki a legnagyobb hazai hitelintézetnek a Budapesti Értéktőzsdén megjelent közleményéből. Ez azt jelenti, hogy kezdi megközelíteni a 2018-as értéket (60 százalék), ahonnan nagyot ugrott a következő évben.

Külföldi jogi személyek alatt az OTP közlése szerint az intézményi/társasági befektetőket, illetve nemzetközi fejlesztési Intézményeket kell érteni, utóbbiak között a hitelintézet

a Világbankot nevesítette.

Rajtuk kívül még két határon túli bankrészvényes neve ismert: 7,05 százalékos pakettet birtokol a Kafijat cégcsoport, amely gazdája az a Rahimkulov-család, amelyet Magyarország leggazdagabb familíájaként tartanak számon.

Kivételezett szerepüket, befolyásukat mutatja, hogy az Orbán-kormány által eddig kijelölt egyetlen rozsdaövezetbe ők lehelhetnek életet.

A másik ismert OTP-nagybefektető az 5,11 százalékos részvénycsomag felett diszponáló francia Groupama Csoport, amely az OTP-nek hosszú évek óta stratégiai partnere. A franciák vásárolták meg a magyar hitelintézettől 2009 márciusában az akkori OTP Garancia Biztosítót, amelyet a saját nevükre kereszteltek át, előbb Groupama Garancia Biztosítóra, majd 2015 júliusában elhagyták a középső, Garancia tagot.

Ez a két külföldi tulajdonos birtokol tehát 5 százaléknál nagyobb részvénycsomagot, s mivel a törvény szerint csak ezen küszöb átlépése után köteles egy nyilvános, azaz a papírjait a tőzsdén forgató cég megnevezni a részvényeseit, a többiek személyét homály fedi.

Összességében tehát Orbán Viktor elégedetten figyelheti az OTP tulajdonosi körében az elmúlt két évben bekövetkezett változásokat, hiszen még 2012-ben fogalmazta meg azt a kívánságát, hogy a hazai bankrendszer legalább fele nemzeti tulajdonban legyen. 

Forrás: mfor 
Címlapkép: Fejér Bálint/MTI

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Annyi helyen felbukkan ez a Rahimkulov-család!Tatár származású.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@human: ugye ez csak vicc volt? én ezt nem hiszem el...
ha meg elhiszem,akkor le kell hülyéznem az összes benszülött magyart!
Istenakinincsen
@KisTehen:tegnap, 16:44
Vajon miért?Csányi nem a fideSS hawerja?...Vagy már nem annyira mint a vejkó?
human
@csak úgy...: A tévében volt élő riport. Én sem akartam hinni a fülemnek. Ezt így lazán a műsorvezető szemébe mondta. Azt kell tudni, hogy akkor kezdett el Romániában terjeszkedni az OTP. És akárhogy nézzük a magyar emberek pénzéből tettek jót a román devizahitelesekkel míg itthon les..sajnálták a magyar adósokat.
Lepényleső
Bárcsak oda vándorolna,- ha olyan itt volna?
ómió
Visszaszállingóznak az efftársilag elkótyavetyélt javak?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Sport - 2022. January 16., 12:00
Novak Djokovic: rendkívül csalódott vagyok
Itthon - 2022. January 16., 11:13
Lakástűzben meghalt egy ember Nyíregyházán
Itthon - 2022. January 16., 08:01
Szitáló ködbe fulladhat a hét utolsó napja