A KSH friss adatai szerint a burgonya számít mostanra a legjobban dráguló terméknek, már majdnem harmadával kerül többe, mint egy éve.

Az rtl.hu cikke szerint a krumpli számít manapság a legjobban dráguló terméknek a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint. 

Nagy a baj: tovább drágult a krumpli, mégsem vonatkozik rá az árstop

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A Terméktanács úgy számol, hogy az energiaköltségek miatt még további drágulás várható a következő hónapokban Magyarország egyik kedvenc élelmiszerénél, melyet a kormánypárti szereplők szívesen osztogatnak amúgy potom pénzért választások előtt.

A KSH friss adatai szerint egy átlagos család közel 6 kiló krumplit vásárol havonta, több mint kétszer annyit, mint cukorból például. Az előző hónapban már 30,3 százalékkal kértek többet a kurmpliért az egy évvel ezelőtti árához képest, a termék ára hatodik hónapja emelkedik.

Az RTL Híradónak egy kereskedő arról beszélt, hogyha a termelő megemeli az árat, akkor neki is meg kell emelnie a saját árát, mert az áfát és egyéb költségeket is rá kell számolnia. A termelők viszont azzal érvelnek, 20 százalékkal kevesebb burgonya termett Európában, mint egy átlagos évben, vagyis a szélsőséges időjárás miatt lőtt ki az ára.

Ez a meleg, ez a 40 fokos nyári hőség, és ez volt négy hőhullámban is ebben az évben, 2021-es évben, ez nem kedvez. Igazából a nyugat-európai árak határozzák meg a magyar árakat is. Ilyenkor már behozatalra szorulunk burgonyából

– mondta Szűcs Attila, a Burgonya Terméktanács Étkezi Burgonya Szekció tagja a Híradónak. Idén további 25-30 százalékos drágulásra számítanak a termelők a kötelező minimálbéremelés és a megugró energiaárak (villamosenergia, műtrágyaár) miatt.

Az RTL Híradójában elhangzott, az étolaj 26,8 százalékkal, a liszt 23,7 százalékkal, a a baromfihús 13,4 százalékkal, a tej 12,1 százlaékkal, a cukor 9,4 százalékkal drágult meg egy év alatt. A sertéshús viszont ebben az időszakban 1,6 százalékkal lett olcsóbb. 

Az rtl.hu megemlíti, hogy bár az állami rádióban a napokban Nagy István agrárminiszter arról beszélt, hogy a kormány által elrendelt hatósági árakkal olyan termékek árát fagyasztották be, melyek a mindennapi élethez szükségesek – a burgonya nincs ezek között.

A Híradó megkereste a kormányt egyébként, hogy a krumplit miért nem vették be a befagyasztott áru élelmiszerek sorába – de adásukig nem kaptak választ.

Forrás: rtl.hu

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
Nem kéne-e mindent ingyen ?...amúgy ott a bohócpeti most ő a krumplifelelős.
Nessy
Nyugi! Majd akiknek nincs pénzük krumplira, választás előtt kapnak a fideszes képviselő jelöltektől pár kilót! Addig tessen a sült sertés combot sült zöldségekkel fogyasztani!
kissé felnőttem
orbán majd csak megmagyarázza meg az agár minisztere együnk akkor burgonyát.? ja meg leszünk híva a kiteritett kétvállas disznajának tórjára? vagy majd csak felébredünk végre ? hogy unalmasak 12 év alatt
kissé felnőttem
és a gabonánk kiváló minősége miatt hol landolt?jó áron? és és a pékeknek meg honnan hozattok ?mit is na ment ez évtizedek óta lesz lengyel meg argentin marha is brazil csirkefarhát és társai?
ómió
Látjátok, efftársak! Eggyel kevesebb "méltánytalanság" ellen kell "tiltakoznotok"!
telegdilaci
A krumli ára azért nem hatósági áras mivel jönnek a választások,és a fidesz minden fideszre szavazónak ad egy zsák krumlit ajándékba!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.