Az uniós járványügyi gazdaságélénkítő alapból érkező pénzek költését monitorozó hazai bizottságban ugyanis kissé nagy a kormánytúlsúly, még a civil oldalon is.

A Népszava cikke szerint bár a magyar helyreállítási tervet még el sem fogadták, de tavaly novemberben már létrejött annak a Monitoring Bizottsága, melynek feladata, hogy figyelemmel kísérjék és véleményezzék az uniós támogatásból megvalósuló reformok és beruházások végrehajtását. 

A brüsszeli pénzek: leginkább magával fog konzultálni a kormány

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök az év első kormányülésén a Karmelita kolostorban 2022. január 12-én.

Fotó, címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A cikk szerint Magyarországnak 2021-2026 között 2511 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás járna az Európai Unió járványügyi gazdaságélénkítő alapjából, de mivel a tervből az Európai Bizottság bizonyos antikorrupciós és igazságszolgáltatási intézkedéseket hiányol, így még folynak az egyeztetések. A magyar kormány addig hitelből finanszírozza az uniós forrásokat, valamint létrehozta a fentebb már említett Monitoring Bizottságot, melynek összetételéről rendeletben döntött.

A bizottságban 38 szavazati joggal rendelkező küldött van, felük a kormánytól érkezett, felük a civil szférából – ám a cikk szerint utóbbi csoportnál többen kormányközeliek. Ennek kapcsán Jávor Benedek, Budapest brüsszeli képviseletének vezetője atr mondta, az Energiaklubon, a Siketek és Nagyothallók Szövetségén és még egy-két másik egyesületen kívül kevés érdemi szakmai szervezet található meg a listán. Jávor azt is kiemelte, hogy 

a kormány leginkább saját magával fog konzultálni a brüsszeli pénzek elköltéséről.

Jávor Benedek még azt is hozzátette, hogy a fővárost és a legtöbb ellenzéki vezetésű települést tömörítő Magyar Önkormányzatok Szövetségét sem hívták meg a Monitoring Bizottságba, miközben a fideszes politikusok által irányított önkormányzati ernyőszervezeteket igen.

A cikk szerint a Greenpeace és más természetvédelmi szervezetek már tavaly kifogásolták, hogy egyetlen ilyen profilú szerveződés sem került be a Monitoring Bizottságba. A miniszterelnöki Sajtóiroda a lap érdeklődésére azt válaszolta, hogy dehát bent van a bizottságban az Energiaklub, ami úgyis a Zöld Civil Együttműködés  tagja.

Forrás: nepszava.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Csorog a maffiózók nyála a választások előtt ellopható pénzek után...
ómió
"Megkonzultálhatja", hogy a brüsszelita efftársak ráültek a Magyarországnak járó pénzre! Talán már el is lopták?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.