Közel 73 ezer diákot várnak a középiskolai írásbeli felvételikre az országban, sok helyen a szülők nem engedik a szombati felvételi előtt a gyerekeket az iskolákba, és ebben néha az igazgatók és osztályfőnökök is partnerek.

Az Eduline – a hvg.hu oktatási szakportálja – cikke szerint közel 73 ezer általános iskolás diákot várnak a héten a középiskolai írásbeli felvételire, az intézmények pedig igyekeznek a koronavírust is valahogy kivédeni. 

Eduline: több iskolában inkább elengedik a nyolcadikosokat, hogy ne a felvételire fertőződjenek meg

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A lap szerint sok szülő nem engedi az iskolába a héten a nyolcadikos gyerekét a szombati felvételi előtt, ebben pedig több iskolában is partnerek az osztályfőnökök és az igazgatók, elengedik a nyolcadikosokat erre a pár napra. Máshol azonban a szülőknek orvosi igazolást kell kérnie erre.

A cikk szerint járványügyi szempontból kifejezetten rossz pillanatban lesz az írásbeli, mert az elmúlt napokban sok iskolában megugrott a Covid miatt lebetegedett diákok és tanárok száma.

Ráadásul az Oktatási Hivatal nem küldött egységes "járványügyi szabályozást" az iskoláknak, csak annyit közölt a felvételit megszervező  több mint 540 középiskolának, hogy egy teremben legfeljebb 10 diák vizsgázhat, a padok között pedig legalább másfél méternek kell lennie. Minden más döntés az iskolaigazgatók kompetenciájába tartozik.

Az Eduline szerint a legtöbb iskolában szigorú a szabályozás, például a szülők sehol sem kísérhetik be a gyerekeket közvetlenül az épületbe, néhány gimnáziumban pedig arra kérték a szülőket, hogy ne közvetlenül a bejárat előtt várakozzanak, így elkerülve a csoportosulást. A lap hozzáteszi, gyakorlatilag az összes iskolában mérni fogják az érkező gyerekek testhőmérsékletét, viszont a maszkviselési szabályokban már vannak eltérések: bár az épületekben mozgáshoz előírják, de van olyan iskola, ahol a feladatmegoldás közben nem kötelező, csak ajánlott a maszkviselés. 

"Akárcsak 2021-ben, idén is két plusz vizsgaidőpontot hirdetnek a középiskolák azoknak a diákoknak, akik a január 22-i vizsgára betegség vagy más „alapos ok” miatt nem tudtak elmenni. Az első ilyen időpont január 27-én lesz, a második pedig február 4-én – ez utóbbin azok vehetnek részt, akik igazoltan koronavírus-fertőzöttek voltak, vagy igazoltan hatósági házi karanténba kerültek, esetleg egyéb „rendkívüli, önhibájukon kívüli, elháríthatatlan” ok miatt nem tudtak elmenni az első két írásbelire.

Minderről egyébként külön kérelmet kell írni – csatolva a pozitív teszteredményt vagy a karanténról szóló igazolást –, és azt a vizsgát szervező középiskola igazgatójának kell benyújtani"

- írja az Eduline.

Forrás: eduline.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.