Az Európai Unióban "párbeszédet kell folytatnunk a jogállamiság védelme érdekében, mivel az közös történelmünk gyümölcse, és meg kell győzni azokat, akik eltávolodtak tőle" – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök szerdán Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén.

Deutsch Tamás szerint ideje felhagyni a kettős mérce alkalmazásával és a politikai zsarolással
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az államfő az EU Tanácsának féléves soros elnökségét ellátó Franciaország terveit bemutatva hangsúlyozta: "nem gyökeresedhet meg az a nézet Európában, hogy a jogállamiság Brüsszel találmánya".

A jogállamiság elleni támadás mögött ideológiai harc áll, amelyet különböző tekintélyelvű hatalmak támogatnak. Amennyiben a jogállamiságnak vége, az önkény veszi át az uralmat

- tette hozzá.

Macron azt hangoztatta, hogy új küzdelmet kell indítani az európai értékek megszilárdítására. Mint mondta, szorgalmazni fogja, hogy az abortuszhoz való jog és a környezet védelme bekerüljön az EU Alapjogi Chartájába.

A francia elnök jelezte, hogy Lengyelországot februárban hallgatják meg az uniós tagországok miniszteri tanácsában a jogállamiságot érintő 7-es cikk szerinti eljárással kapcsolatban, Magyarországot pedig márciusban.

A biztonságpolitika és a migráció kérdésére térve Macron elmondta: a soros francia elnökség folytatni fogja a schengeni térség reformját "a külső határaink védelme" és a "kormányközi gyorsreagálású erők" kialakítása céljából. Szerinte a migránsokkal szolidárisan kell fellépni, és a közös befogadást kell ösztönözni.

Azt is hangsúlyozta, hogy az EU-nak új szövetséget kell kialakítania az afrikai országokkal a migráció kezelésének érdekében. Ezzel kapcsolatban Franciaország csúcstalálkozót szervez a jövő hónapban. Felhívta a figyelmet egy új stabilitási és biztonsági megállapodás kidolgozásának fontosságára a NATO-val, Oroszországgal szemben, de egyúttal "őszinte és szükséges" párbeszédre szólított fel Moszkvával.

Kontinensünk biztonságának oszthatatlannak kell lennie. Az európaiaknak meg kell határozniuk a saját biztonsági normáikat, és biztosítani ezek tiszteletben tartását

- emelte ki. A nyugat-balkáni bővítéssel összefüggésben hangsúlyozta: "világosabb perspektívát kell nyújtani a szóban forgó országoknak, az EU nem fordíthat hátat nekik".

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-delegációjának vezetője a parlamenti vitában rámutatott:

ideje felhagyni a kettős mérce alkalmazásával és a politikai zsarolással: ezek tiszteletlenek, tisztességtelenek, jogellenesek, és súlyosan rombolják az európai értékeket

Mint mondta, "nem kell és nem szabad mindenből politikai, pláne nem ideológiai kérdést csinálni".

Az alapvető európai értékekkel ellentétes a liberális demokrácia jelszava alatti ideológiai kizárólagosság

- hangsúlyozta.

A környezetvédelemmel kapcsolatban elmondta: nem ideológiai, hanem technológiai kérdés, hogy milyen energiaellátási forma zöld és fenntartható. Az atomenergia nélkül képtelenség az ambiciózus klímavédelmi célkitűzések elérése – tette hozzá.

Deutsch Tamás felhívta a figyelmet:

A külső határokat meg kell védeni nem kell mindenkit beengedni. Semmiképpen ne helyezzenek nyomást másokra, hogy azok elkövessék ugyanazon hibákat: az illegális migránsok beengedését.

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője felszólalásában egyebek között arra kérte Macront, hogy a francia elnökség alatt lépjenek fel a demokratikus visszaélések ellen, és foglalkozzanak a Pegasus-kémbotránnyal.

Ugyanis ha a kormányok titkosszolgálati fegyvereket használhatnak a politikai ellenfelek ellen, akkor megszűnik a demokrácia

- hívta fel a figyelmet.

Úgy vélte: "A Pegasus lehallgatási botrány felér egy európai Watergate-üggyel, uniós tagállamok kormányai, köztük az Orbán-kormány a saját állampolgárai, civilek, újságírók és ellenzéki politikusok ellen vetette be a Pegasust, amivel egyetlen céljuk volt, a megfélemlítés".

Elvárjuk az Európai Unió Tanácsának soros francia elnökségétől, hogy hagyjon fel a kettős mérce és politikai zsarolás alkalmazásával, ezek tisztességtelen, tiszteletlen, és jogellenes eszközök, amelyek súlyosan rombolják az európai értékeket

- jelentette ki Deutsch Tamás a Fidesz uniós parlamenti delegációjának vezetője szerdán Strasbourgban.

Az elnökségi programot bemutató európai parlamenti vita kapcsán a képviselő kiemelte:

a program az Európai Unió jövője és a magyar nemzeti érdekek szempontjából biztató és aggodalomra egyaránt okot adó elemeket tartalmaz

- jelentette ki Deutsch Tamás. Egyben felhívta a figyelmet arra: nem szabad, hogy a francia elnökség azt a hibát kövesse el, hogy mindent vitát politikai és ideológiai kérdésnek tekint, mint ahogyan például a koronavírus elleni vakcina megítélése sem az orvosi hatékonyság szempontjából történt az Európai Unióban.

Hónapokon át folyt a keresztes hadjárat – a legostobább ideologizálás alapján – a kínai és az orosz vakcinákkal szemben, megakadályozták, hogy európai polgárok időben beoltathassák magukat

- tette hozzá a Fidesz politikusa.

Deutsch Tamás arra is kitért, hogy "a francia elnök néhány éve még a leghevesebben támadta azokat a tagországokat, amelyek az illegális migráció ellen küzdve törvényes és határozott eszközökkel védték meg határaikat."

Macron most elnökségi programjában hangsúlyozza a külső határok megvédésének fontosságát

- emelte ki.

A Fidesz uniós parlamenti delegációjának vezetője szerint tragikus a francia elnökség megközelítése a szuverenitással kapcsolatban, mivel a nemzeti szuverenitást európaira akarja felcserélni.

Ez a mi európai értékekből építkező felfogásunkkal szembemegy, elfogadhatatlan. Azonban a külső szuverenitás, az erős tagállami szuverenitásra épülve, fontos tényező, mert az EU így lehet biztonság- és energiapolitikai szempontból fontos tényező

- hívta fel a figyelmet.

Deutsch Tamás megállapította: Emmanuel Macron beszéde követte az elmúlt években mutatott politikai magatartást, vagyis a progresszív európai pártcsaládoknak hízelegve beszélt a jogállamiság fontosságáról, de mások "ledózerolása" helyett a párbeszédre helyezte a hangsúlyt.

Lehet valamiről másképpen gondolkodni, de erről tárgyalni kell, elképzelhetetlen, hogy a különböző vélemény önmagában retorziót váltson ki

- fogalmazott.

A környezetvédelemmel kapcsolatban Deutsch Tamás kiemelte: atomenergia nélkül nem lehetséges az ambiciózus klímavédelmi célkitűzések elérése. Leszögezte: nem ideológiai, hanem kizárólag technológiai kérdés, hogy melyik energia-előállítási forma fenntartható és megfelel a zöldpolitikának. A program gazdasági elemeivel kapcsolatban elmondta, hogy ezeket az elképzeléseket – a digitalizálás erősítését, az erőteljes európai befektetéspolitikát, az EU gazdasági súlyának erősítését – Magyarország teljes mellszélességgel támogatja, amennyiben ezek konkrét megoldásokkal szolgálnak.

Az uniós parlamenti képviselő azt is megjegyezte, hogy Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője a magyar parlamenti akasztási vitát akarta belekeverni az európai parlamenti vitába.

Cseh a nyáron rendkívül súlyos, magyar költségvetési és uniós forrásokat érintő korrupciós ügyben lepleződött le, míg baloldali EP-képviselőként éveken keresztül eljátszotta, hogy ő a korrupcióellenes küzdelem modern Jeanne d'Arc-ja

- jelentette ki a képviselő.

Forrás: MTI
Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Tompika neked kellenen felhagynod a baromkodással! =))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sámannus
Tumpika Emléxünk még a híres lehallgatási botrányra amikor ti feljelentettétek a Dávid Ibolyáékat UD ügyben. Ott az ítéletben a lehallgató volt a felperes, és bíró azt jelezte az ítélet hirdetésben, hogy fordított felállásban a lehallgatónak kéne vádlottnak lenni. Te kisfiam fordítva ülsz a csirkefarháton most is a saját hülyeségedet véded. Csak lejárattad magadat eddig is.
Ti igyekeztek szétverni az uniót, de jobb ha tudod azzal magadnak is ártasz úgy hogy húzzatok el abba a jó kva picshába.
Istenakinincsen
Pofázni tud,de semmihez nem ért...ezért rakosgatja jóbarátja ide-oda.
Néro
Igazad van Tompika egyetértünk. Hát akkor hagyjátok abba.
ómió
De, hisz', akkor, feloszolhatna a brüsszeli neobolsi "vezérkar"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.