A G7 számolt be arról, hogy a a hétvégén megjelenő rendelet, több szereplő nyilvános nyilatkozatai alapján úgy tűnik, az árstop a beszállítói árakra nem vonatkozik, nem véletlenül harsogja a kormány azt, hogy a veszteség a kiskereskedelmi szereplőknél realizálódik majd.

Orbánék bizarr helyzetet teremtettek: mi fogjuk fizetni az árbefagyasztás költségeit

A hét érintett árucikket általában hosszabb távú szerződések alapján szállítják a beszállítók, amit vis maior körülményre hivatkozva normál esetben fel lehet mondani vagy annak módosítását lehet kérni.

Az árstop azonban nem minősíthető majd vis maiornak. Ez gátolhatja meg, hogy a bolt a nyakába rakott terhet a beszálító felé érvényesítse.

Végső soron így védi meg a kormány a jellemzően magyar termelőket az általa kitalált árcsökkentés negatív hatásaitól.

Nagy Márton, Orbán Viktor miniszterelnök gazdasági főtanácsadója már a rendelet megjelenése előtt, múlt hét pénteken azt nyilatkozta a Portfolio.hu-nak, hogy a kormány a szerb árstopot tanulmányozva döntött úgy, hogy

csak a kiskereskedelmi árakat szabályozzák, ami miatt „nem reális”, hogy a kiskereskedelmi szereplők áthárítsák az árstop költségeit a beszállítóikra.

Hasonló tartalmú sajtóközleményt adott ki szerdán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is, hangsúlyozva, hogy az élelmiszerár-rögzítés nem okoz hátrányt a hazai termelőknek, beszállítóknak. 

Ezek a nyilatkozatok azonban összességében arra utalnak, hogy a helyzet egyelőre „képlékeny”, a jogi kereteket még csak most kezdik megismerni és feldolgozni a piaci szereplők. 

Egyre inkább az az összkép bontakozik ki, hogy a beszállítókra tényleg nem lesz hatással az árstop. Egy kiskereskedelmi láncoknak is beszállító pékségnél pedig érdeklődésünkre azt mondták, nem számítanak arra, hogy a liszt árának maximalizálása hatással lehet a kenyér árára.

Januárban ősz óta harmadszor volt lisztáremelés, de a további emeléseket a mi esetünkben az árstop biztosan nem akadályozza meg

– mondta a lapnak egy pékség tulajdonosa.

Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy pillanatnyilag nem látszik olyan jogi lehetőség, amely meg tudná akadályozni, hogy a több ezer árucikket forgalmazó boltok a hét terméken kieső bevételt más termékek áremelésével ne kompenzálják.

Egy gazdasági társaság 2020-as profitját természetesen lehetetlen úgy elképzelni, hogy az 2022 februárjában ott ül a bankszámlán, és finanszírozni lehet vele a liszt és a cukor bevételkiesését, de még ha így lenne, akkor sem az lenne a cégek feladata, hogy a lakosságot segélyezzék. Elég bizarr módon, de a kamarai kommunikáció még azt is mondja, hogy a kiskereskedőknek „társadalmi szolidaritással” kellene segíteni a magyar lakosok inflációs terheit.

Ám a tőzsdén lévő Tesco kisrészvényesei például nem biztos, hogy egy magyar segélyszervezetre gondoltak, amikor a cég papírjaiba helyezték a pénzüket.

A kieső bevételt minden valószínűség szerint megpróbálják behozni más termékeken. A beszállítói megállapodások általában évente egyszer amúgy is lejárnak, a megújításoknál pedig az infláció mellett rá lehet dobni majd az új árakra az árstop ellentételezését is.

Hivatal legyen a talpán, amelyik megmondja, hogy a több ezer termék között hol kell keresni ezt az összeget, ilyen élelmiszerinflációs környezetben.

Az árstop hatása szétterül az összes vásárló anyagi szolidaritása lesz az, hogy októberi áron jutnak hozzá a liszthez és a cukorhoz azok, akiknek ez tényleg sokat számít.

Forrás: G7

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Ezek a barmok úgy segítenek, hogy megdrágíttatják más termékek árát hogy ki lehessen gazdálkodni a 7 termék árbefagyasztását.
Tehát velünk fizettetik meg a szenzációs ötletelésük árát!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
Már megszoktuk, hogy kormányunk más kacsójával szedi a csalánt! Persze, akinek nem problémás az ár, az nem is fogja észrevenni mi mindennek ugrik meg szép csendben az ára! Logikus, hogy dicséri az árbefagyasztás ötletét! Azt meg igyekszik feledni, hogy a legmagasabb, 27% az ÁFA kis hazánkban.
földlakó
@ómió: Hogy jön ide a családtámogatás? Elfelejtetted? Rezsicsökkentés! Ez az "efftársi" nálad valami betegség?
ómió
@földlakó: Hogy jön? Hát, csak úgy, hogy az is egyfajta családtámogatás (is)! Fel se tűnt? Az "efftársi" meg a rátok utaló jelző! Hogy ez nálatok betegség-e, azt nektek jobban kéne tudnotok!
földlakó
@ómió: Mi az, hogy "rátok"? A nyelvtan órák is kimaradtak?
Rizikó
Folytatódik a huhogás, mert semmi okosat vagy tényt nem tudnak előadni ellenzékék!
ómió
@földlakó: Csak önmagad előtt nem látszik a "bolsicsápos identitásod"? Nem az én nyelvtanóráim maradtak ki! A te önismereted a totál hiátus! Vagy "csak" úgy teszel, mintha...?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.