Magyarország minden intézkedést ellenez, amely élezi az ukrajnai helyzetet, ezzel szemben viszont minden olyat támogat, amely segíti a konfliktus tárgyalásos rendezését – erről beszélt Szijjártó Péter hétfőn Brüsszelben.

Szijjártó: „Mindenfajta hisztériakeltésnek azonban jó lenne véget vetni”Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A minisztérium közleménye szerint Szijjártó az európai uniós külügyi tanács szünetében leszögezte, hogy el kell kerülni egy újabb hidegháborút, illetve a hidegháborús hangulat szítását. Az ugyanis egyszer már tragikus következményekkel, elvesztegetett évtizedekkel járt Közép-Európában.

Nem akarunk semmilyen Kelet-Nyugat konfliktus áldozataivá válni

– fogalmazott. Hozzátette: ebből kiindulva a kormány minden olyan lépést ellenez, amely élezi a helyzetet, ugyanakkor támogatja a diplomáciai erőfeszítéseket, a konfliktus tárgyalásos rendezése irányába mutató intézkedéseket, az üzengetés helyetti közvetlen tárgyalásokat és kommunikácót.

Mindenfajta hisztériakeltésnek azonban jó lenne véget vetni

– mondta.

A külgazdasági és külügyminiszter az esetleges újabb nyugati szankciókkal kapcsolatban úgy vélekedett, hogy ideje lenne elemezni, hogy kire, milyen hatással voltak az eddigi korlátozások, hogyan alakult az egyes államok Oroszországgal folytatott gazdasági együttműködése.

Hangsúlyozta, hogy Közép-Európa rá van utalva az orosz energiahordozókra, és hangsúlyozta, hogy ennek a helyzetnek a fenntartásában szerinte „nagy szerepe van azoknak, akik most a leghangosabban követelik a szankciókat”.

Ezért azt szeretnénk kérni, hogy a közép-európai országokra is legyen mindenki tekintettel, amikor ennek az éleződő Kelet-Nyugat konfliktusnak a jövőjével foglalkozik

– jelentette ki.

A miniszter újságírói kérdésre válaszolva arról számolt be, hogy egyelőre nem tervezik evakuálni sem a kijevi magyar nagykövetség diplomatáit, sem a családtagjaikat, és az utazási tanácsok módosítása sincs most napirenden.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Mondja ezt külügyérünk! Miközben idehaza a gaz nyugat a mumus.
Néro
Akkor takarodjatok el Pitike. és rögtön vége lesz.
ómió
Már ezzel is "efftársi hézag" van?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.