A koronavírus-járvány kirobbanása természetesen átalakította azt, hogyan költekezünk. Az mfor.hu ennek nyomán megvizsgálta, mire mennyi pénze ment el a magyar háztratásoknak 2020-ban.

2020-ban lecsapott a „rezsidémon” Magyarországra – Itt vannak a részletekFotó: MTI/Balogh Zoltán

2020-ban a háztartások fogyasztási kiadásai példátlanul, 8 százalékkal csökkentek 2019-hez képest az Európai Unióban – kezdi az összegzést az mfor.hu. Azt is megvizsgálták, hogy EU-s és régiós szinten hogyan alakultak a költések, összehasonlítva a magyarokéval.

A V4-ek minden országában csökkentek a költések a járvány első évében – mindezek mellett a legnagyobb különbséget Csehországban és Magyarországon mérték. 2020-ban Magyarországon 4,6, míg Csehországban 8,7 százalékkal esett vissza a háztartások költekezése.

A szigorítások, lezárások és a bizonytalanság miatt sokan bespájzoltak otthon, így nem meglepő, hogy a háztartások lényegesen többet költöttek élelmiszerre.

Magyarországon azonban ebből a szempontból alig zajlott le változás, a magyarok mindössze 0,4 százalékkal hagytak több pénzt az élelmiszerboltokban, mint 2019-ben, hasonlóan a csehekhez. 

A legérdekesebb a háztartások járvány alatti költéseiből azonban egyértelműen a rezsi befizetésére fordított összeg változása.

Itt Magyarország ugyanis élesen szembe ment mind az uniós, mind a régiós átlaggal, hiszen míg 2020-ban mindenhol csökkentek a rezsikiadások, addig itthon közel 6 százalékkal több pénzt kellett kiadnia a lakosságnak erre a célra. A legjobban a csehek jártak: 2,5 százalékkal kevesebbet fordítottak rezsidíjakra.

Volt azonban, amire mi kevesebbetk költöttünk, mint az uniós átlag.

Bár az étterem- és szállodalátogatás terén is komoly visszaesés volt, a győztes a közlekedés – a több mint 40 százalékos visszaesés a karantén, a lezárások, valamint a közösségi közlekedés egyes rétegek számára történő ingyenessé tétele mellett egyáltalán nem meglepő.

Összességében tehát meglehetősen felemás képet mutat a hazai háztartások költése a járvány első évében: hiszen míg a rezsire többet kellett költeni, addig például a régióval össszehasonlítva a magyarok élelmiszerköltései csak minimálisan változtak 2020-ban az előző évhez képest. 

Forrás: mfor.hu
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
"Rezsidémon", efftársak, itt utoljára az "emúttnyócévetekben munkálkodott", évi kétszeri gázáremeléssel!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.