A roma érdekvédő hétfő éjjel hunyt el, 50 éves volt.

A Klubrádió értesülése szerint keddre virradó éjjel 50 éves korában meghalt Setét Jenő Brada roma érdekvédő, polgárjogi aktivista, a hírek szerint szívinfarktusa volt.

Klubrádió: meghalt Setét Jenő

Setét Jenő, az Idetartozunk Egyesület elnöke beszédet mond Puczi Béla roma vezető emléktáblájának avatásán Budapesten, a Nyugati pályaudvarnál 2017. december 10-én. Puczi Béla az 1990-es marosvásárhelyi magyarellenes pogrom idején a magyarok védelmére kelő cigányokat vezette.

Fotó, címlapkép: MTI/Mónus Márton

A Klubrádió által közölt rövid nekrológ szerint 

"[a]z eredetileg szobafestőnek tanult Setét Jenő szociális munkás lett és a roma polgárjogi mozgalom egyik legismertebb aktivistája Budapesten. Számos díjjal tüntették ki, 1997-ben a Roma Polgárjogi Díjat, 2007-ben a Solt Ottilia-díjat, 2008-ban az Emberi Jogi Emlékplakettet, 2012-ben a Fekete Párduc-díjat, 2020-ban a Raoul Wallenberg-díjat kapta meg.

Ő szervezte meg a Roma Büszkeség Napját. Az Idetartozunk Egyesület vezetőjeként a magyarországi roma közösségek idetitáspolitikájának és a demokratikus részvételük lehetőségeinek a megteremtéséért küzdött. Arra bíztatta a romákat, minél többen vállalják cigányságukat a népszavazáson"

Forrás: klubradio.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Őszinte részvétem a hozzátartozóknak.
Ha több olyan képviselője lenne a cigányságnak, amilyen Setét Jenő volt, nem ott tartanának, ahol.
Nyírfa
Egy tüntetésen mellette álltam. Akkor még nem tudtam, hogy ki ő, csak, amikor sokunk biztatására kiállt elénk beszélni, hallottam, ő a Jenő, ő a Setét Jenő.
Azok közé az emberek közé tartozik, tartozott, akikkel szívesen rovom együtt a kilométereket. További jó utat Neked!
134.bátor
Rèszvètem a családnak. Kicsit sok a szîvinfarktus mostanság az ellenzèki aktivisták körèben ..
amaramaistanna
Kivételes ember volt. Remélem, hogy egyetemista gyermekeit valamilyen alapítvány felkarolja, hogy folytathassák tanulmányaikat. Nyugodj békében, legyen neked könnyű a föld Setét Jenő Brada.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.