Matolcsy rámutatott arra, hogy a visszaemelkedő kamatkiadások és a több százmilliárdos jegybanki veszteségtérítés miatt az államnak új bevételi forrást kell találnia, 2019-hez képest akár 1000 milliárdos nagyságrendben.

Széthúzás a kormányban? Az Orbán-kormánytól követeli Matolcsy a teljes fordulatot
Kép: YouTube

Ezt Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke írta a Magyar Nemzet internetes oldalán.

Ha nem lépünk gyorsan és jelentősen előre a termelékenység és a versenyképesség terén, akkor nem állítható helyre a pénzügyi egyensúly

- hangsúlyozta Matolcsy György.

Kifejtette: a gazdasági felzárkózás folytatása a 2020-as évtized magyar kihívásai között dobogós helyen szerepel, amihez a megtakarítások, a külföldi beruházások és az EU-források mellett szükség lesz az MNB célzott hitelprogramjaira is.

Ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy

az MNB korábbi nyereségét a sikeres válságkezelés jegybanki költségei, valamint a megugró infláció miatt emelkedő jegybanki kamatok együtt veszteségbe fordítják, ami évi több százmilliárd forinttal is növelheti a költségvetés kiadásait.

A jegybankelnök megismételte többször is hangoztatott véleményét, amely szerint az ország 2010 utáni ideje, Trianon óta a legjobb gazdaságtörténeti szakasz, de még jobb is lehetett volna, úgy kisebb költségvetési hiány és alacsonyabb államadósság ráta jellemezné a mostani éveket.

Az MNB által mért versenyképesség a 2020-2021-es hatékony válságkezelés során sem javult, az ország maradt a 18. helyen az EU-27 csoporton belül

- írta a jegybankelnök. Szerinte a versenyképességi fordulatot "elszabotálta" a versenyképességi fordulatért felelős tárca, s ez "bünteti a költségvetésért felelős tárcát".

Forrás: mfor/MTI
Címlapkép: YouTube

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
Azt mondja Matolcsy: "Ha nem lépünk gyorsan és jelentősen előre a termelékenység és a versenyképesség terén, akkor nem állítható helyre a pénzügyi egyensúly". Szóval már ő is beismeri, hogy az egyensúly megbillent, helyre kellene állítani! Hónapok óta egyre biztosabb jelei vannak, hogy nem a gazdasági teljesítmény az alapja az ész nélküli osztogatásnak, hanem a bankjegynyomda.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
Már Matolcsyt is megcsapta a bukás szele.
telegdilaci
@nezelodo:Talán a Potrohosnak,nem kellett volna annyit lopni ész nélkül osztogatni,a Magyar adófizetők pénzét! boldog boldogtalannak!
ómió
És évek óta nem sikerül őket "összeugrasztanotok", efftársak!? Na, ne má'!
Lepényleső
...amit onnan egyszer már magánosítottak,azt vissza csak az adózókkal rakatnak,
miközben az elkövetők generációkon át rajtunk,s belőlünk jól mulatnak?
Peller Anikó
Nem állítható helyre a pénzügyi egyensúly.

Tehár ma gyaurország (nem)jól tejesít, nem látom az egészoldalas hirdetéseket:

Nem állítható helyre a pénzügyi egyensúly.
nezelodo
@Peller Anikó: Pedig van óriásplakát, és Orbán saját szorongása süt át a plakáton a Fletó karján lévő mini MZP képében. Bizony túlnőtte a baj Orbánt gazdaságilag, (igaz, ő maga a tévedhetetlen utcai harcos okozta), most pedig nehéz neki eldönteni ki menjen a Putyinhoz NATO ügyben, ő, vagy a Győri Gábor.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.