Az ügy jelentőségét jól mutatja, hogy az ítélet teljes tanácsban hozza meg az Európai Bíróság, ami azt jelenti, hogy valamennyi, tehát mind a 27 bíró részt vesz a döntésben – számol be róla a HVG.

Hatalmas és végzetes pofont kaphatnak Orbánék: február 16-án hirdetnek ítéletet
Kép: Pixabay

Az uniós tagállamok 2020 végén döntöttek arról, hogy ha egy tagállamban az EU pénzügyi érdekeit a jogállamisági szabályok megsértése révén veszélybe sodorják, akkor ettől az országtól meg lehet vonni az EU pénzügyi támogatását, illetve fel lehet függeszteni, vagy csökkenteni lehet a kifizetéseket.

A jogszabályt heteken keresztül blokkolta a magyar és a lengyel kormány, veszélybe sodorva a hétéves költségvetés és a helyreállítási alap elfogadását. Végül a vétófenyegetést visszavonták, cserébe a tagállamok elismerték a két kormány azon nyilvánvaló jogát, hogy az Európai Bírósághoz fordulhatnak.

A Bíróság gyorsított eljárásban tárgyalja az ügyet. A decemberben ismertetett főtanácsnoki vélemény egyértelműen amellett foglalt állást, hogy a keresetet el kell utasítani, a vitatott jogszabály mindenben megfelel az uniós jognak.

Közben a magyar és a lengyel kormánynak már levelet küldött az Európai Bizottság, amelyben a jogállamisági mechanizmusra hivatkozva kérdéseket tettek fel, illetve kifogásokat fogalmaztak meg.

Formailag ez nem tekinthető a eljárás megindításának, aminek azért van szerepe, mert az Európai Bizottság vállalta, hogy a bírósági döntésig nem élesíti a jogszabályt.

Ugyanakkor egyértelműen arról van szó, hogy Brüsszelben megtörtént az eljárás előkészítése és csak arra várnak, hogy a bíróság is zöld utat adjon és kétség ne férjen az eljárás jogszerűségéhez.

Forrás: HVG
Címlapkép: Pixabay

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
De minket, magyarokat nem lehet megzsarolni, mi, Attila leszármazottai küzdünk az utolsó vérünkig, hogy feltételek nélkül kaphassuk meg mások adóbefizetéseit, hogy azt ellopva majd a NER-lovagok yachtozhassanak és repkedhessenek szerte a világban. A pénz ugyanis kellene, de nehogy már feltételekhez kössék, hiszen az nekünk jár. Jár, mert a magyar kormány azt mondta és kész. Hogy egyébként a holland, dán, német, vagy francia adófizetők egyetértenek az EU azon tervével, hogy tolvaj kormányoknak ne osztogassanak az ő pénzükből, az mellékes. A NER-nek szüksége van a milliárdokra.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@ómió: Ez ugyan az a Soros, aki kikotorta nekünk a gazdádat a putriból, te elmebeteg bolsi?
ómió
@Aki Én: Ez ugyanaz, bolsiék önmagát másokra hazudni igyekvő fajkreténje, aki 30 éve még a "magasabbrendű bolsi társadalmatok" lebontását támogatta, ma meg már az újjáépítését "dotálja"! Szóval, mára már pont olyan, mint az elmebeteg neobolsi fajtád!
szegfue
@KisTehen: ma 10:12 Világos! Tehát a "libsi agytrükkök" csak az agyasokra hatnak, a fideszes szavaszókra nem, mert nekik nincsen agyuk:)))
ómió
@Clavigo: Félkegyelműt láttál, bolsiék elmebetege!? Ha nem tetszett, húzódj félre a tükör elől! És, tényleg "másik film"? Nem baj, hogy az is a tetübolsi alfajod ábrázolása?
Lepényleső
...amit ők eddig pofonokat kaptak,- azok mind rajtunk csattantak,
s vélhetően ezen a bevett gyakorlaton változtatni nem fognak?
Németh István
Ezért kell kiállni a kormány mellet, a jelenlegi vezetési struktúra továbbvitele mellet és lesöpörni a kifejezetten anyagi nyerészkedés és a nemzetünk megsemmisítse célján elindult egyrészt hazaáruló, más részt az országunkat idegeneknek kiszolgáltatni akaró folyamatot!
Észnél kéne lenni! és nem az ideológiák és a nyerészkedők az ország polgárainak érdekeit semmibe vevőket - a hülye dumájukra felülve támogatni! (kórházbezárás, munkahelyek megszüntetése, az árak rászabadítása a polgárokra, stb. mind végzetes folyamat! - ezt fel kellene tudni mérni! Az olyan barmok, mint a@Lepényleső: @ómió: @szegfue: stb. undorító nemzetellenes állatok!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.