Biztosan lesznek még kisebb-nagyobb amplitúdóval fellendülő járványhullámok – vetítette előre a koronavírus kilátásaival kapcsolatban a Portfolio-nak adott interjújában Jakab Ferenc virológus.

Jakab: az omikronnal még nincs vége, ugyanakkor nem javasolt a lakosság oltása négyhavonta

Fotó: MTI/Sóki Tamás

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában működő virológiai laboratórium vezetője úgy vélekedett, hogy jelen pillanatban az oltás az egyetlen hatékony fegyverünk a vírus ellen és nagyon fontos a harmadik oltás felvétele, ugyanakkor szerinte nem javasolt, hogy négyhavonta oltsuk a lakosságot, és a jövőben felértékelődhetnek a koronavírus ellen kifejlesztett gyógyszerek.

Egyebek mellett Jakab a gazdasági portálnak adott interjújában kijelentette:

"Kizártnak tartom, hogy az omikron variáns elhozza a járvány végét. Ugyan elképzelhető, hogy a gyors terjedés miatt végigfertőzi az egész populációt, és valamilyen szintű védettséget mindenki szerez, de egyrészt ez a védettség nagyon gyorsan el fog kopni. Másfelől azt is érdemes szem előtt tartani, hogyha az omikronnál egy durvább variáns érkezik, ami szintén nagyon erősen képes támadni a tüdőt, és szintén súlyos tüneteket okoz, akkor ugyanott vagyunk, ahol a part szakad."

Majd így folytatta: 

Az omikron ellen megszerzett és az idén őszi-téli szezonra már amúgy is kikopóban lévő védettség nem fogja meghozni azt a kívánt immunitásszintet, ami egy ilyen variáns kivédéséhez szükséges. Azt gondolom tehát, hogy nem az omikron jelenti a végső megoldást a járvány leküzdésére. Hogy mit fog hozni a következő szezon, ezt most senki nem tudja megmondani. Azt gondolom, hogy sajnos biztosan lesznek még kisebb-nagyobb amplitúdóval fellendülő járványhullámok, de ezt még nem lehet megjósolni.

A negyedik oltással kapcsolatban megjegyezte:

A túlzott rendszeres oltás nem jó. Eddigi tapasztalataink szerint nem javasolt, hogy négyhavonta oltsunk, mert ez nem egy bevett dolog, és nem tudjuk, hogy az immunrendszer hogyan fog reagálni erre. Hogy éves szinten kell-e adni egy ismétlőt, megint csak a következő szezonban látjuk majd. De azt gondolom, hogy a terápiás célú gyógyszerfejlesztések és az antivirális szerek fejlesztései terén is jelentős előrelépésekre lehet számítani. Jelen pillanatban természetesen az oltás az egyetlen hatékony fegyverünk, de nem gondolom, hogy ez a jövőben is mindig így lesz.

Forrás: portfolio.hu

Címlapkép: MTI/Sóki Tamás

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
portfolio...a fidesz megmondó terméke--jakabbal együtt...
kissé felnőttem
de ennek ellenére érthető volt.tán még igaza is lehet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.