Magyarországon 14,9 százalékos profitrátával dolgozott 2020-ban a Duna Aszfalt, külföldi leányai ezzel szemben 0,1 százalékos mínuszt értek el árbevétel-arányosan. Bár rengeteg a különbség a csoport hazai és külföldi tevékenysége között, ez arra is utal, hogy miben különbözik a hazai építőipari közbeszerzési piac a szomszédos országokétól.

Itthon döbbenetes profitrátát produkál az egyik leggazdagabb NER-oligarcha cége, külföldi lányai viszont veszteségesek

Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

A bevételek szinte teljes egészében a magyar államtól érkeztek: 2015 és 2020 között 458 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el önállóan a Duna Aszfalt Zrt., másokkal közösen pedig 987 milliárdot.

Az árbevétel 570 milliárd volt ebben az időszakban. A közbeszerzések teljesítése a kihirdetéstől számítva jellemzően két-három évet is igénybe vesz, így lehetséges, hogy az árbevétel elmarad az elnyert szerződések összegétől. Másokkal közös tendereknél pedig a teljesítés jellemzően 20-80 százaléka kötődhet egy-egy nyertes céghez – írja a G7.

A Duna Aszfaltnak összesen nyolc külföldi leányvállalata van, hat országban.

A cégek közül azonban kevés végez látványos tevékenységet: az összes vállalatnak 2020-ban ugyan 23 milliárd forint volt az árbevétele, de ennek 99 százalékát a lengyel Banimex adta. Bár nem minden országban sikerült a cégnyilvántartásban alkalmazotti létszámot fellelni, csak ez a lengyel cég volt, ahol érdemi tevékenység nyomai láthatók: ennél 209 fő dolgozott 2020-ban. A többi vállalatnak vagy nem volt alkalmazottja, vagy csak egy, vagy nem lelhető fel információ.

Ahogy arról a magyar sajtóban a G7 először beszámolt, a Duna Aszfalt legjelentősebb lengyelországi cége, a Banimex acélszerkezetekkel, hídfelújítással és útépítéssel foglalkozik. Ez azon kevés Duna Aszfalt-leányvállalat egyike, amelynek honlapja is van.

A cég 2020-as 23 milliárd forintos árbevétele nemcsak méretében, de dinamikájában sem követi a magyar anyavállalatét, 2019-hez viszonyítva ugyanis egy százalékot csökkent. A főtevékenysége ráadásul masszívan veszteséges volt a cégnek: a pénzügyi beszámoló szerint 947 millió forintnyi veszteséget szenvedtek el az alaptevékenységükön, a pénzügyi műveletek miatt fordult csak az eredménykimutatás pozitívba. 2019-ben a forintra számítva 20 milliárdos árbevétel mellett 357 millió volt az alaptevékenység profitja, ami alig 1,8 százalék.

Forrás: G7.hu

Címlapkép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
ügyes így kell kimenteni az itthon lopott pénzeket! =))
Namely
"Itthon döbbenetes profitrátát produkál az egyik leggazdagabb NER-oligarcha cége, külföldi lányai viszont veszteségesek"
külföldi lEányai, kedves firkász.

"Magyarországon 14,9 százalékos profitrátával dolgozott 2020-ban a Duna Aszfalt, külföldi leányai ezzel szemben 0,1 százalékos mínuszt értek el árbevétel-arányosan."
A 0.1% az kb nullszaldó, nem igazi veszteség. Fontos lenne tudni, hogy ezek a cégek mikor alakultak, milyen mostani új befektetéseik voltak, egyáltalán, mivel foglalkoznak. Ha most indult valami, akkor az naná, hogy nem térül meg azonnal.
"Bár rengeteg a különbség a csoport hazai és külföldi tevékenysége között,"
Ja, hogy az almát hasonlították a mászókához. :D Szokásos firkásztempó.
"ez arra is utal, hogy miben különbözik a hazai építőipari közbeszerzési piac a szomszédos országokétól."
Na akkor ezzel foglalkozunk a cikk hátralévő részében?
Nem.
"Az árbevétel 570 milliárd ...ka kötődhet egy-egy nyertes céghez"
Ez kb nulla relevanciával bír a témához.
"A Duna Aszfaltnak összesen nyolc külföldi leányvállalata van, hat országban.
A cégek közül azonban kevés végez látványos tevékenységet: az összes vállalatnak 2020-ban ugyan 23 milliárd forint volt az árbevétele"
Aha. Tehát ezt a semmit fújták fel. Köszi firkász.
"Ahogy arról a magyar sajtóban a G7 először beszámolt, a Duna Aszfalt legjelentősebb lengyelországi cége, a Banimex acélszerkezetekkel, hídfelújítással és útépítéssel foglalkozik."
Azta, micsoda tényfeltáró újságírás!!! Hiszen ehhez fel kellett keresni a cég honlapját!!!

"A cég 2020-as 23 m... profitja, ami alig 1,8 százalék."

Ezek ha megvizsgálták (:DDDDDDDDDDDDDDDDDD) volna a Graphsoft és a Gr Park tevékenységét a szétválasztás előtt, kiderítették volna, hogy összeesküvés folyik.
Illuminátusok, gyíkemberek a jenki kormányban, és ne feledjük a zsidókat.

(ezért kellene a pénzügyeket már általános iskolában oktatni: az reményt adna, hogy legalább a következő generáció nem lesz ilyen...
namihami
Menjen ki az Orbán Brüsszelbe és követelje, hogy a külföldi beruházások felett is a hazai fideszelitnek lehessen korlátlan fennhatósága. És, voilá, ott is azonnal 15-20%-os lesz a profit.
Nem a hazai, a kinti pénzeket odaitélők személyével van a baj.
ómió
Nagyobbat "produkál", mint Bige efftárs műtrágyagyára!? Na, ne má'!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.