Párizs, úgy tűnik, gesztust tett Orbán Viktoréknak, hiszen az már bizonyos, hogy a magyar választások előtt, májusig nem tűznek ki a 7-es cikkelyes jogállamisági eljárásban újabb fordulót számol be róla az ATV.

Metőövet dobtak Orbánnak: nem lesz újabb “forduló” májusig

Clément Beaune, az európai ügyekért felelős francia külügyi államtitkár már tavaly egyértelművé tette, hogy a 7-es cikkelyes eljárást/meghallgatásokat folytatni fogják Magyarországgal szemben a francia soros EU-elnökség alatt.

Arra a kérdésre, hogy a francia elnökség keményebb fellépést tervez-e Magyarországgal szemben, mint a szlovén, Beaune akkor azzal reagált, bízik abban, hogy a jogállami mechanizmus is direktebb, szélesebb hatáskörű eszköz lesz.

Most a francia külügyi államtitkár Brüsszelben az általános ügyek tanácsának keddi ülése után szintén azt hangsúlyozta, hogy az Európai Unió Tanácsának francia soros elnöksége elkötelezett a jogállamiság európai szinten kiemelkedő jelentőségű ügye mellett. Viszont Beaune szavaiból kiderült:

az uniós alapértékek megsértése esetén indítható 7-es cikk szerinti eljárásról szóló vita Magyarország esetében májusban kerül napirendre.

Azaz, Orbán Viktoréknak így nem kell tartania attól, hogy az április 3-ai választások előtt a kampányfinisben ráirányítják a reflektorfényt Brüsszelből a magyar jogállamisági hiányosságokra.

Az Orbán-kormány számára már egy felgyorsított jogállamisági mechanizmus eljárás sem jelent igazi veszélyt; egyrészt, mert az Európai Bíróság az előzetes várakakozásoktól eltérően nem januárban, hanem február 16-án hozza meg ítéletét.

Kérdés, hogy a francia elnökség alatt elindítják-e Magyarországgal szemben a jogállamisági mechanizmust, ami az eljárás végén uniós pénzek visszatartását, felfüggesztését eredményezheti.

Hogy a jogállamisági mechanizmus ütközési pont lehet a francia soros elnökség alatt, nem meglepő. Macron már tavaly egyérteművé tette, hogy "újra kell gondolni az eszközöket”, és "újabbakra is szükség lehet” az európai értékek erősítéséhez. "

A jogállamiság nem alku tárgya

- szögezte le ugyanakkor a francia elnök.

Forrás: ATV

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Semmit nem jelent, nem ezen fog műlni a választás.
justhpeter
Semmit nem jelent, nem ezen fog műlni a választás.
Clavigo
@Horizont: Addig eladja alólunk ezt az országot,az tuti.
odst
A franciák, németek sem szeretnék Orbán Viktor bukását látni. Mert kell nekik egy radikális, egy rossz zsaru a csapatan, aki elvisz a balhét, ha úgy alakul.
Gazdasági érdek!

A világ megalkuvó szar, ezért jön el Armageddon!

Nem?
De!
ómió
Szóval, májusig képtelenek definiálni a jogállamiságot? Még efftársilag se megy?
kissé felnőttem
@ urbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: @durbincs: SEGGNYALÓ

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.