A portfolio számolt be arról, hogy az adófizetők több százmilliárd forintjába kerül a rezsicsökkentés.

"Orbán követhetetlen ígéreteket tesz, miközben egekben az infláció és az államadósság" – állítja a közgazdász

A veszteséget az okozza, hogy a rezsicsökkentés miatt tartósan a piaci ár alatt kell fenntartaniuk a szolgáltatást. Részben ennek is köszönhető, hogy december elején az állam 350 milliárd forintos államháztartási kiigazítást hajtott végre.

Ha rövid távon még sikerül is kezelni a pénzügyi helyzetet, később akkor is megduplázódhat a rezsicsökkentés miatti, jelenleg is 400-450 milliárd forintos veszteség, amelyet a közpénzből működő MVM termel évről évre, legalábbis ha tartósan magasak maradnak a gázárak, például az orosz-ukrán feszültség miatt

– írja a Portfolio.hu saját számításaira és informátoraira hivatkozva.

A portál ugyanakkor ezt kiegészíti azzal, hogy a rezsicsökkentés jócskán elkezdte rontani a cégcsoport eredménytermelő képességét, az pedig elkezdte kifeszíteni az MVM Csoport teljes finanszírozási portfólióját is.

A DK gazdasági szakértője szerint kampány van, és miközben a kormány beruházásokat állít le, mert egekben az infláció és az államadóság, addig követhetetlen és általános ígéreteket tesz, amikről nem tudni mire is vonatkoznak.

Akár az ellenzék kerül hatalomra, akár az Orbán-rezsim marad, ez a pénzügy- és költségvetési politika egy napig nem tartható. Már most lehet látni, hogy teljesen kitakarították az államháztartást, a költségvetési egyensúly megbillent

– fogalmazott híradónknak nyilatkozva Dávid Ferenc az atv-nek.

Az ellenzék szerint meg kell tartani a családtámogatás elemeit, de abból a valóban rászorulókat is segíteni kell. 

Az biztos, hogy egyetlen 3 gyermekes család akár 42 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz és több mint 70 millió forint kedvezményes hitelhez is hozzájuthat.

Több 100 milliárd forintról van szó. Ha csak a négy legnépszerűbb családtámogatási formát vesszük – a CSOK, a Falusi CSOK, a babaváró hitel és az otthonfelújítási támogatás, akkor ezeknek az éves összege 400 és 500 milliárd forint között lehet

– mondta Palkó István.

Az otthonfelújítási programra tavaly 128 milliárd forintot fordított a kormány, ezt 88 ezer család vette igénybe. A Portfolio.hu adatai szerint CSOK-ra és Falusi CSOK-ra összesen 60 milliárd forint ment el, 25 ezer család a sima, 10 ezer pedig a Falusi CSOK-ot vette igénybe.

Forrás: atv/Portfolio

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szaboria1
A nagy rezsi csökkentés kiknek is jó? A luxusban élőknek, Mert Maris néni a kisfaluban palackos gázról főz fával tűzel. A villanyra amit kap azt viszi a palackosgáz meg a tűzifa ára.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szaboria1
A felsorolt támogatásokkal is a jobb módúak jártak jól. Pl. Varga Juditka nyaralóra.
lampa laz
No, de ez köztudott volt, csak a lebutított akolnak nem, h az energiaár különbözetét a költségvetés fizeti meg a szolgáltató felé. Erre a qrva nagy találmányra volt olyan büszke a birkszemzabálló rezsisziszi. Így aztán mindenkit megszívatnak, még azt is aki használt autógumival fűt.
justhpeter
Ennek a történetnek mindenhogyan vége van, csak a bukás méretének kérdése és a végleg elsodort politikai szereplők mennyiségének kérdése maradt fenn. A NER-nek ténylegesen vége, arra azoban vigyázni kell, hogy az eljövendő nagy köpönyegváltás során a NER-lovagok ne tudjanak új mezben pozícióhoz jutni. Az igazi rendszerváltásra a jelenlegi ellenzék többsége ugyanúgy alkalmatlan, tehát kezdhetitek ismét olvasni előről: "ennek a történetnek mindenhogyan vége van..."
hobbcsi
ez a 12 éves kitérő ez annyira felesleges volt, csak az életünket élték fel
ómió
Az inflációs ár alatti "szolgáltatás", az már "veszteség"? Esetleg nem extraprofit-korlátozás? Az infláció és az államadósság meg már "az egekben"? Magatokba nézni sosem szoktatok, efftársak!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.