Információs táblákon is tájékoztatniuk kell a boltoknak a vásárlókat a február 1-jén életbe lépő élelmiszerárstopról – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) szerdán az MTI-vel.

Stop csirke far-hát ár: új bejelentéseket tett a kormány a befagyasztással kapcsolatban

Emlékeztettek arra, hogy a kormány február 1-jétől több alapvető élelmiszer árát befagyasztja a tavaly október 15-ei szinten.

Az élelmiszerárstop célja, hogy megvédje a magyar lakosságot a koronavírus-járvány és az elszabadult európai energiaárak miatt Magyarországra is begyűrűző élelmiszerár-növekedéstől

- írták.

Az élelmiszerárstop a kristálycukrot, a búzafinomlisztet, a napraforgó-étolajat, a sertéscombot, a csirkemellet, a csirke far-hátat és a 2,8 százalékos UHT-tehéntejet érinti. E termékek árát úgy kell megállapítani, hogy az nem lehet magasabb a tavaly október 15-einél.

Az árstop február 1-jétől május 1-jéig tart.

E nagy mennyiségben fogyó élelmiszerek árának csökkentésével havonta több ezer forintot takaríthatnak meg a vásárlók, az árstop különösen védi a gyermekes családokat és az időseket – fogalmaztak a közleményben.

A rendelkezések betartását február 1-jétől a kormányhivatalok fogyasztóvédelmi hatósága ellenőrzi.

Ha a hatóság jogsértést tapasztal, akkor kötelezően bírságol. Az 50 ezertől 3 millió forintig terjedő bírság többször is kiszabható, második alkalommal a korábbi tétel legalább kétszerese lehet. Ismételt jogsértés esetén a kereskedő tevékenysége ideiglenesen, legalább egy napra, legfeljebb fél évre korlátozható.

Ha az élelmiszerárstop megszegéséről fogyasztótól érkezik panasz, azt a hatóság közérdekű bejelentésként kezeli és haladéktalanul kivizsgálja.

A vásárlók tájékoztatása érdekében az élelmiszereket árusító üzletekben, piacokon jól láthatóan információs táblákat kell kihelyezni a bejáratoknál. Az ezekhez szükséges szöveget, logót és arculatot a kormány a Magyar Közlönyben és a www.kormany.hu honlapon is közzéteszi

- zárul a KTK közleménye.

Forrás: MTI

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
Elég most már a csirke-farhátozásból, mert ezzel rohadtul lenézik az embereket, de főleg az időseket. Enélkül is tudjuk, h a NER elit kaviárt és homárt zabál naponta.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lampa laz
Elég most már a csirke-farhátozásból, mert ezzel rohadtul lenézik az embereket, de főleg az időseket. Enélkül is tudjuk, h a NER elit kaviárt és homárt zabál naponta.
justhpeter
Mivel a csirke far-hát történet három hónapig tart, nem éri el a rezsicsökkentés szélhámosságának szintjét.
csipetke
Ahelyett,hogy orbán követte volna Lengyelországot,ahol az alapvető élelmiszereknél ÁFA-t csökkentettek,orbán inkább más farkával veri a csalánt.A multi nyilván túléli, de a kisboltok közül jónéhány biztos tönkre fog menni. Ezt csinálta a benzinkutakkal is. A MOL-nak nyilván nem fog megártani,de a kis kutak közül be fognak zárni,akiket orbán "jótékony" akciója tönkrevág.Ez pont olyan,mintha a szomszédom nevére vennék fel kölcsönt,amiből én dőzsölok,a szomszéd meg tönkremegy. Szégyen,amit ez a kormány művel.Embereket tesz tönkre,hogy saját magát mentse,és jó színben tüntesse fel. Az meg mindennek a legalja,hogy a csirkefarhátat teszi hatósági árassá. Ezzel bizonyítja,hogy a kormány is tudja,hogy sok embernek erre se telik.
namihami
A szárny és a láb a holnalpi nap szenzációja lesz.
Jövő heti slágercikk a sertésköröm.
És a lakoma után még egy kis metiles házipálesznek is otthont adhat...
kissé felnőttem
Far hát nincs ne is kérjen, keresse orbánnál
ómió
De, azért, ugye, az információs táblákon az is feltűntethető, hogy "Viszont minden, ehhez ragaszkodó, öntudatos, jó efftársnak joga van arra is, hogy az aktuális inflációs piaci árat fizesse"!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.