Az ATV kérdésére mondta el Szijjártó Péter, hogy Orbán Viktor Moszkvában a magyar-orosz gázszállítási szerződés módosításáról tárgyal majd Putyin elnökkel.

Szijjártó elárulta, miről fog tárgyalni Orbán Viktor Moszkvában

Már tegnap beszéltem telefonon Novak energiaügyért felelős miniszterelnök-helyettes úrral és felvetettem neki azt, hogy évente 1 milliárd köbméterrel növeljük meg a gázmennyiséget déli szállítási útvonalon

- mondta a sajtótájékoztatón Szijjártó Péter az ATV kérdésére.

Az ATV munkatársának kérdésére a mai sajtótájékoztatón Szijjártó Péter elmondta, hogy most 4,5 milliárd köbméterről szól a szerződésünk a Gazprommal, 1 milliárd Ausztrián keresztül, 3,5 milliárd köbméter gáz Szerbián keresztül érkezik.

Azt vetettük fel, hogy a Szerbián keresztül Magyarországra irányuló szállítást egy-egy milliárd növeljük meg. Miniszterelnök úr ezt a kérdést kedden meg fogja vitatni Putyin elnök úrral

- tette hozzá.

Szijjártó Péter a gázvásárlási megállapodás tervezett módosítása kapcsán rámutatott:

gondoljanak bele, mi lett volna, hogyha nem kötjük meg azt a megállapodást. Amikor az ellenzéki barátaink, meg a nagyon okos elemzők arról beszélnek, hogy micsoda károkat okoz nekünk, magyaroknak, hogy az oroszokkal ilyen jó kapcsolatban vagyunk, akkor szeretném felhívni a figyelmet arra, ha nem írtuk volna alá a hosszú távú gázvásárlási megállapodást, akkor ugyanolyan energiaellátás krízis sújtana minket is, mint amivel Európa nyugati fele szembenéz.

A lap beszámolt arról is, hogy Szijjártó Péter tavaly szeptember 27-én jelentette be, hogy tíz plusz öt évre szóló gázvásárlási szerződést kötött az orosz állami gázszolgáltatóval, a Gazprommal Magyarország.

A külgazdasági és külügyminiszter akkor azt mondta, hogy a szerződés évi 4,5 milliárd köbméter gáz megvásárlására vonatkozik. Melyet a Gazprom két útvonalon szállít majd Magyarországra:

3,5 milliárd köbmétert déli irányból, az október 1-jétől üzembe álló szerb–magyar interkonnektoron keresztül, illetve 1 milliárd köbmétert Ausztria felől.

Forrás: ATV

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Rockxy
dehogy árulta el!
csak mondott valamit.
human
Tárgyalni?
Ül a kutyus és hallgat.
Lepényleső
Gondolatolvasó miniszter is,talán ki is oktatta mindkettőt,- esetleg ő tartja kezében a gyeplőt?
(Beszélgetés lesz ez oly annyira,- mint a cár azzal beszélgetett akinek az ukázt kiadta?)
ómió
Csak nem a biztos gázellátásunkról?
verőce21
Orbán ne próbáljon meg olcsóbban földgázt szerezni? Inkább a nyugati "haveroktól" vegyen az állam lehetőleg 98 dollár/ köbméter áron...?
kereső
Miért kell hazudni? Egyszerűbb, ha azt mondjátok ott fenn a várban, hogy semmi közötök hozzá, hiszen orbán a haza, a nemzet, az ország.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.