Novák Katalin lehet az első nő az elnöki székben Magyarországon, az országgyűlési képviselők általi közelgő megválasztása biztosra vehető – írta portréjában a német Cicero magazin, amelyet Novák Katalin a közösségi oldalán is megosztott szombaton.

Német magazin cikkezett Novák Katalinról
Fotó: MTI/Mónus Márton

Szemmagasságban – ezzel a címmel jelent meg egy meglepően tárgyilagos német portré köztársasági elnöki jelölésem kapcsán.

- írja bejegyzésében.

A lap szerint Novák Katalin pontos ellentéte annak, amit egy megkeseredett, jobboldali populista személyről el lehet képzelni, 44 éves, barátságos, megközelíthető, sokszor nevet és sok helyen járt már a világban.

Ennek ellenére politikai ellenfelei szó szerint tajtékzottak, amikor Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke nem sokkal karácsony előtt őt jelölte a köztársasági elnöki tisztségre

- fogalmaztak a magazinban, utalva arra, hogy az ellenzéki összefogás jelöltje, Márki-Zay Péter a jelenleg hivatalban lévő Áder Jánosnál is "kevésbé alkalmasnak" minősítette Novák Katalint arra, hogy ellensúlyt képezzen a kormányfővel szemben.

Azt írták,

Novák jelölése a Fidesz részéről, annak a felismerése, hogy a jellemzően konzervatív Magyarországon is elérkezett az ideje egy női államelnöknek.

Hozzátették:

Németországhoz hasonlóan Magyarország államfőjének is az a feladata, hogy kifejezze a nemzet egységét a napi politikai ügyek apró-cseprő részletei fölé emelkedve, és Novák többször is kijelentette, hogy ezt a szerepet kívánja betölteni.

A lap ismertette azt is, hogy Novák Katalin a Francia Becsületrend lovagja, aki politikai karrierjét a magyar külügyminisztériumban kezdte, honfitársai körében saját pártja határain túlmutatva is meglehetősen népszerű. A magazin szerint ez azon intézkedéseinek köszönhető, amelyeket egészen a közelmúltig családügyi miniszterként kezdeményezett azért, hogy különösen a fiatal párok számára lehetővé tegye a gyermekvállalást.

A cikk ezen intézkedések között említi a babakötvényt, az adókedvezményeket, a bölcsődei bővítéseket, a lakásvásárláshoz nyújtott pénzügyi támogatást, megjegyezve, "aligha van még egy olyan ország, amely annyi állami támogatást nyújt, mint Magyarország, hogy a családok következetes támogatásával ellensúlyozza a folyamatos népességfogyást".

Hozzátették:

ezt a demográfiai változás elleni stratégiát röviden így is nevezhetnénk: "migráció helyett gyermekek". Bár a megcélzott 2,1-es teljes termékenységi arányszámtól még messze van Magyarország, úgy tűnik, a trendforduló már bekövetkezett

- írták.

Bár eredetileg a háborgó nacionalistaként elhíresült Kövér Lászlót szánták a leendő államfő szerepére, ő állítólag visszautasította a pozíciót

- fogalmazott a magazin.

Hozzátették: a mostani jelöltre nem vet árnyékot az utójelölés, csak mosolyog; "az, hogy a nemzetközi porondon jobban fogadják, mint a provokatív Kövért, magától értetődő". A lap ismertette azt is: Novák Katalin diplomáciai tapasztalattal rendelkezik, Párizsban tanult, a francia, angol és spanyol mellett folyékonyan beszél németül is.

A portréban arról is írnak, hogy magyar államfőként Nováknak nem lesz nagy végrehajtói hatalma, legfontosabb jogköre a jogalkotási kezdeményezés és a parlament feloszlatásának joga lesz. Az azonban biztosnak tekinthető, hogy így vagy úgy, de államfőként is folytatni fogja családpolitikai programját

- írták.

Forrás: MTI
Címlapkép: MTI/Mónus Márton

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@KisTehen: És? Ettől még marad, mi volt eddig is!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
Az anekdota szerint a Csortos Gyula fémjelezte Vígszínház társulatához leszerződtettek egy igen dekoratív ám kissé butácska tehetségű szinésznőcskét. Amikor bemutaták a társulatának Csortos keresetlen egyszerűséggel, ám lényegre törően fordult a kolleginához: " kiskegyedben kinek a [email protected]át tisztelhetjük."
Lepényleső
...aki ezt írta,- az az életben nem járt e honba?
Egyébiránt ha valaki bűnözőkkel kokettál,- nem de tettestárs?
VESZ-ÉSZ
Novák Katicabogár (bubamara) a Fidesz jól fizetett csicskája volt,van, lesz,aki ha nincs szerencsék,
lesz olyan gonosz köztársasági elnök,mint amilyen a patkány Göncz Árpád volt.
kereső
Remélem Katica a német lapnak is "elpanaszolta"-hazudta!!, hogy iskolás korában csak magában mondta a Himnusz szövegét, mert hanmgosan nem énekelhette. Katica 1977-ben született.
Emlékeimben úhgy él, hogy minden ünnepségen a Himnusszal kezdtük-melynek szövegét 4.osztályban kötelezően meg kellett tanulni, -és a Szózattal fejeztük be. Szépen kezdi- egy bődületes nagy hazugsággal.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.