A magyar kormány visszalépett attól az uniós támogatási programtól, amelyen keresztül 900 millió forintot nyert el ingyenes és kedvezményes árú koronavírus-tesztekre – közölte Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője online sajtótájékoztatóján szombaton.

Ujhelyi durván nekiment a Fidesznek: "Bicskanyitogató és undorító"
Fotó: MTI/Kovács Attila

Bicskanyitogatónak és undorítónak nevezte szombati online sajtótájékoztatóján Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, hogy míg állítása szerint a fideszes politikusok és gazdasági környezetük „milliárdokat nyerészkednek” a járványkezelésen, addig ugyanezek a szereplők nem mutattak együttérzést a szerényebb jövedelmű magyar emberek iránt és például lemondtak egy olyan 900 millió forintos uniós keretről, amelyből ingyenes vagy olcsó covid-teszteket biztosíthattak volna sokezer magyar állampolgárnak

- olvasható a bejegyzésben.

Kiemelte:

magyarázatot vár a kormánytól arra, hogy miért nem vette igénybe az országnak odaítélt összeget.

Felidézte:

A PCR-tesztek árát a kabinet 19 500 forintban maximálta, van ahol már 16 ezer forintért is hozzá lehet jutni a tesztekhez.

Hozzátette:

Ez azonban sokaknak megfizethetetlen, egy több tagú család esetén a tesztelés százezer forintos költség lehet

A politikus elmondta, hogy a magyar kormánytól hiába kért adatokat a pályázat kimeneteléről, végül az Európai Bizottsághoz fordult, és ott tájékoztatták a visszalépés tényéről.

Ujhelyi István úgy fogalmazott, hogy "elképesztő felelőtlenség", "teljes érzéketlenség" a kormány részéről az, hogy "nem hajolt le" a 900 millió forintért.

Az uniós támogatás a képviselő szerint nagymértékben segíthette volna a járvány elleni védekezést, illetve támogatást nyújthatott volna azoknak, akik utazáskor kénytelenek teszteltetni magukat például azért, mert olyan vakcinához jutottak, amely nyugati országokban nem elfogadott.

Az Európai Bizottság (EB) az Európai Parlament kezdeményezésére 100 millió eurós keretösszegű pályázati programot hozott létre vissza nem térítendő forrásokkal a tesztelések ösztönzésére

- jelezte a politikus.

Információi szerint a magyar kormány jelentkezett a tavaly június 25-én meghirdetett pályázatra, de miután elnyert 900 millió forint támogatást, visszalépett.

Ujhelyi István nehezményezte, hogy

a kormány hallgat a témában, közérdekű adatigényléssel sem tudott hozzájutni az általa kért információkhoz, így kénytelen volt az EB-hez fordulni.

Ujhelyi István bejegyzése és a videó itt tekinthető meg:

Forrás: MTI
Címlapkép: MTI/Kovács Attila

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bence
Miért van az , hogy erre a kormány NEM vagy csak hazugsággal reagál ?!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Csizmás Kond
Ennek csak ez a egy szöveg a vesszőparipája, amit már vagy tízszer elsírt.
bence
Miért van az , hogy erre a kormány NEM vagy csak hazugsággal reagál ?!
RonaGyuri
persze hiszen ebből nem lehetett volna lopni! =))
kulabombaafityiszre
@Pegero: ma, 12:56
20 000forint volt egy teszt ferihegyen,mert kellett a pénz a ner csicskáknak.
Világos az a hazaáruló aki mindezt szóvá teszi,mert ugye ez a kormány a magyar emberekért van.
Pontosabban a haveri magyar(román,ukrán,szerb) embereiikért,a sok hülye fidernyák meg benyalja sőt még tapsol is,
kibasznak vele.
Nessy
@Pegero: Ok! De arról mi a véleményed, hogy ingyen teszt helyett 19500 forintot fizet a magyar, ha tesztek írnak neki elő? Felőlem Drakula pofája is lehet valakinek, aki nem pofázik a járvány elleni védekezésről, hanem tesz is valamit, nyerészkedés helyett!
CsipkeRózsa
És még Orbán szövegel, hogy az ellenzék országellenes.

Ennél sokkal nagyobb összeget selejteztek le, az ötmilliárd forintot tett ki. Legyen inkább leselejtezve, de ingyen nem adta! Ezért mások ellen már bírósági tárgyalás lenne a károkozás miatt.

Bözsi, Bözsi!
134.bátor
A fideszeseknèl undorîtóbb,aljasabb emberek mèg nem èltek a földön!!!
justhpeter
@sgl: Erről vajon Orbán és Kasler mekkmester értesült ?
Gazella
@Pegero: ajánlom hogy dugd lócitromba a kezedet...lehiggasztja egyből a maradék kis eszedet.
koszpeko
@Pegero: Mi lenne ha a témához is írnál valamit?
Béla333
Ez a 900 milla nem kell, hiszen ebből nem lehetett volna lopni.
Ezeknek csak az kell, ami lopható. Az meg hogy ez jó lett volna az embereknek? Érdekli ezeket a maffiózókat? NEM!
Gyurka80
@sgl: Ahogy újhülye pistit ismerem nem egészen úgy van az!
Lepényleső
El lopni nem lehetett,- így nekik ez nem is kellett?
teuton
@KisTehen: Hülyegyerek! AZ A PENZ a jogallamisag miatt van befagyasztva! EZ A PENZ a tesztekre lett volna! DE!!! Ha ingyen van a teszt, akkor akkor azon nem lehet keresni semmit es nincs mit ellopni belöle! Ha pedig sok teszt van, akkor magas a fertözöttsegi rata is, az pedig rontja a statisztikat. Tehat nincs teszt = alacsony a fertözöttsegi rata. Legalabbis papiron! Csakhogy a lakossagaranyos halalozas 5x magasabb, mint Nyugat-Europaban! Erre varrj gombot analfabeta NAGY BAROM!
kissé felnőttem
@teuton: bocsi erre a befagyasztás pontosan NEM vonatkozott ,csak a királyod dacolt ennyi, és ennek lehet ám itthon még következménye is hegyekben mert ok okozat miért és mennyen haltak ? amiből többet tán el lehetett volna megelőzéssel is... aki viszont önfejü öntörvényü ...ja akkor állhat is elébe.
ómió
"Bicskanyitogató és undorító"? Ujhülye efftárs csak nem tükörbe nézett?
teuton
@kissé felnőttem: Szerintem eltevesztetted az iranyt, nekem O1G nem a kiralyom. Olvasdd ujra a Nagy Marhanak küldött soraim...
kereső
Még ami itt volt a raktárakban- ténylegf itt volt???- az az öt milliárd értékú, azt is inkább megsemmisitették , mert lejárt a szavatossága,minthogy ingyen tesztelést biztositottak volna belőle a lakosságnak. Ugyi ment mindenki leszvazni a 300 Ft-os vizitdijat, és fel volt hábborodva az egész ország- bezzeg, milyen karakánul kifizeti a hatósági áras 19.800 Ft/fő/alkalom tesztköltséget.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.