Több százmilliárd forintos veszteséggel zárta az elmúlt évet a Magyar Nemzeti Bank (MNB), derült ki Matolcsy György jegybankelnök egyik cikkéből.

Veszteséges lett az MNB – Matolcsy elvesztette a kontrollt?
Kép: YouTube

A Magyar Nemzetben közzétett írás egyik mondata szó szerint így szól:

az MNB korábbi nyereségét a sikeres válságkezelés jegybanki költségei, valamint a megugró infláció miatt emelkedő jegybanki kamatok együtt veszteségbe fordítják, ami évi több százmilliárd forinttal is növelheti a költségvetés kiadásait.

Az Mfor.hu kiemelte, hogy Matolcsy György vezetése alatt, 2013 óta az MNB minden évet nyereséggel zárt. Ráadásul a profit 2019-ben és 2020-ban is kimagasló volt: 254 milliárd, illetve 255 milliárd forint. Az 1998-től eltelt huszonhárom évben is csak hatszor lett veszteséges a jegybank.

2021 nehéz év volt. 2022 sem lesz könnyebb, különösen az első fele. A kormány lépése megerősít minket abban, hogy a leghatározottabban lépjünk fel az infláció letörése és a pénzügyi stabilitásunk megőrzése érdekében

– mondta egy év végi interjúban Matolcsy György.

Előrejelzése szerint 2022-ben is 5 százalék körül lesz az infláció. 

Forrás: mfor 
Címlapkép: YouTube

55 hozzászólásarrow_drop_down_circle

colibri
Ne mán! Az nem lehet! A múlt héten még nagyösszegű drága festmény vásárlásról szóltak a hírek! Vagy mégis? A fideszes pártkatona MNB elnök 19, kormányfő cimbije 1 híjján 20? Még a minuszból is költik az adófizetők pénzét? ...büntetlenül??? Azért ez nem járja! Én tudom, hogy nagy a család..., de egyszer csak elszámoltatja őket valaki...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
colibri
Ne mán! Az nem lehet! A múlt héten még nagyösszegű drága festmény vásárlásról szóltak a hírek! Vagy mégis? A fideszes pártkatona MNB elnök 19, kormányfő cimbije 1 híjján 20? Még a minuszból is költik az adófizetők pénzét? ...büntetlenül??? Azért ez nem járja! Én tudom, hogy nagy a család..., de egyszer csak elszámoltatja őket valaki...
Qqberci
Akkor most lehet visszatenni az alapítványokba kisíbolt pénzt...
justhpeter
@Qqberci: Pont erre gondoltam és akkor majd csak életfogytíglani közmunkát kapnak a fegyház helyett.
human
Sodródunk a fene nagy kanyarban előzéssel.
lusta
Sajnos az egyzbites 300 forintos budiforradalmárok egyz dolgot nem hajlandók ebben a témában észrevenni. A nyereséget szépen magánzsebbe, a sajátba téve, a pénz elvesztette közpénz jellegét. A veszteséget pedig a közpénz jelleget megtartó közpénzből kiegyenlítik.
terlasz
"a leghatározottabban lépjünk fel...a pénzügyi stabilitásunk megőrzése érdekében"

Most jól kimentettétek a korábbról még megmaradt nyereséget. A stabilitásotok megmarat, sőt nőtt, de természetesen az ország kárára.
jesz
méghogy az MNB veszteséges?...pffff...ezt hogy volt pofájuk kimondani?...egyáltalán..kimutatni?

...méghogy veszteséges...pofátlan népség...
Macskaszem
Mondjuk az MNB-nek nem az a dolga, hogy nyereséges legyen, mert az leginkább a mi kárunkra lehetséges. A devizaárfolyamon iszonyat nagyot kaszált, köszönjük a horror inflációt. Ezek a mocskok egytől egyig a mi vérünket szívják, Európa koldusai lettünk az ő 12 éves uralkodásuk alatt.
vacsi
@Macskaszem: Azért én emlékszem a gyerekek utáni 2 %-os kedvezményes kamatra, amiből a rendszerváltás után 32 % lett! És az nem a Fidesz volt!
kissé felnőttem
bekevertek a 8-ok 8 8 8 8 8 8 8 már akkor neked is nyolc? nem voltál egy zseni az ki is derült.
Emmersson71
Akkor most eladják a korábbi "nyereségből" vásárolt perzsa szőnyegeket? Jaa..azok már valamelyik Fallosz Athene alapítványnál vannak, elveszítve közpénz jellegüket!
Tetves, tolvaj csürhe!
Sámannus
Nem veszteséges, hanem vesztegetéses hatások érték, ezért rohad az egész. Egy szép reggelen majd elveszti konvertibilis jellegét is
Szevasztok
Ezért az új kormány, kénytelen lesz mind a 95 tonna aranyat ismét eladni (+IMF) mert legalább húsz év kell mire ismét talpra állítja az országot ,szerencsére türelmes nép vagyunk.
Béla333
A MNB nyereségét elkölti/ellopja, baromságokra költi, a veszteséget meg pótolja ki a költségvetés, vagyis mi mindannyian?
Miféle kicsavart, hazug, mocskos gondolkodás ez?
Tűnjön már el a közéletből az összes hazaáruló. bűnöző mocskos Fideszes!
kereső
A történelmi hűség kedvéért megjegyezném, hogy ez nem mindig volt igy. A fülkeforradalom előtt,(2010) az MNB a nyereségét az államkincstárba volt köteles befizetni.
karma1
Igy jar az, akinek enyves a keze, es aki szamolatlanul szorja ki a penzt parancsra. A szamok sohasem hazudnak, azok mindig a valodi allapotot mutatjak. Istenkem, sok volt a 8-as a szamlakon!...:)
Eladott Ország
Ezt az idiótát mielőbb ki kell vonni a forgalomból, és bíróság elé kell állítani!
karma1
@Eladott Ország: Mind a 100 unokatesojaval egyutt, akiknek az enyves keze szinten belelogott a kasszaba...:(
ómió
Válság alatt "micsoda hír"!!! A bolsi "regnálás" alatt meg minden évben az volt! Sőt! Még az aranykészletnek is "lába kélt"!
lusta
@kereső: Ez más országokban tobábbra is így van. A nyereség egy kis százalékát nem fizetik be, hanem tartalékolják azokra az időkre, amikor éppen veszteség van és akkor nem az egyébként is megszorult költségvetésből kell kipótolni.
kereső
@lusta: Nagy vita volt , na nem itthon, hanem az eu-ban e miatt anno, még az EKB is tiltakozott. És aztán átment ez is , mint a kés a vajon, és mindenki "tudomásul" vette, mint minden mást is, ami segitett megfőzni a békát.
kereső
@ómió: Lófax neked a szádba, hülye hazug disznó. Nem igy volt!!! Ezt az enyves kezű orbán&Co vezette be.
karma1
Ezt nem ugy hivjak, hogy az MNB, vagyis Magyarorszag legfobb bankja veszteseges, hanem ez a szemermes bevezetese az allamcsodnek!
Minden nappal megroviditik Magyarorszagot ezek a rablok
justhpeter
De ha már itt tartunk nem kellene Matolcsyt alkalmatlanság címén kivonni a forgalomból. Az MNB-t tönkretenni én is tudnám sok-sok honfitársammal együtt.
lusta
@kereső: Pedig a veszteségre nagyon, magyar viszonylatban, egyszerű a válasz. Az MNB nem kereskedelmi bank, hanem az ország pénzére felügyelő bank. @karma1: @justhpeter: Itt az egész gazdaságpolitika és a pénzügyi politika, hozzááértés csődöt mondott. Az ok pedig pofon egyszerű. Elmaradtak az unióüs pénzek és nem volt mit átváltva nyereségessé tenni. A devizahitelesk tönkre tevése csak egyszer sikerült. Egy központi banknak sok eszköz van a kezében, de érteni kell hozzá.
kereső
@lusta: Mondj nekem még egy olyan nemzeti bankot, amely nek a nemzeti fizető eszköz védelmében nincs árfolyam politikája. Mert az MNB-nek nincs, maga a nyolcas szemű mondta. Mert állitóllag nincs rá szükség- prsze, hogy nincs, hiszen Magyarország gazdasága nem nyilt gazdaság, nincs kitéve a világgazdasági folyamatoknak, gazdasága nem függ egyetlen más ország gazdasági teljesitményétől sem.
lusta
@kereső: Igen, mert ide bizony nem gyűrűződik be!
CsipkeRózsa
Mi fizetjük az MNB veszteségét, a többletet viszont Matolcsy kedvtelése szerint elköltheti. Ez a jó üzlet!
lusta
@CsipkeRózsa: Miért ne. Csak a gondolkodó emberek háborognak. Az egybites 300 forintos budiforradalmárok sorban állnak a kézcsókhoz.
CsipkeRózsa
@justhpeter: 13:09

Matolcsyt már régen el kellett volna távolítani a forgalomból, de ki által? A másik kivonandó ezt nem indítványozná.
Csizmás Kond
Az ilyen veszteséges években is azért kapják a banki nagykutyák a kimagasló prémiumokat ugye ?
ómió
@kereső: Ha hülye hazug disznót láttál, távolodj el a tükör elől, bolsiék fajkreténje! Hátha távolabb hihetőbbeket tudsz majd hazudozni is! Ha meg enyveskezűeket néznél, lófaxszal a szádban, ne másra hazudd magatokat, hanem tekints "bizalommal" az efftársaidra: úgy szétloptak itt mindent, hogy 2008-ban már az államcsőd kopogtatott nálunk!
VESZ-ÉSZ
Az unió nem utalja a pénzeket,ezért nem tudnak eleget lopni a elvtárs-urak.
Ez a szarházi Matolcsy a forint-euró átváltáson keresett százmilliárdokat évente,és persze a sajátjaként kezelte és el is költötte.
justhpeter
@CsipkeRózsa: Ez nem is várható bűntársaktól.
kereső
@ómió: Hogy kerül a csizma az asztalra, te agyatlan habonyhuszár? Azt állitottad, hogy mindig is igy volt- erre jössz a hülye, unalmas efftársi dumáddal, mert nem tudod igazolni az állitásodat. Megcáfolod a hazugságaiddal Csaba Lászlót- aki a mi nap is kijelentette, hogy szó sem volt csődről: De neked osztán mindegy, ide tolod a rusnya habonyfizimiskádat és okádod magadból a hazugságokat. Te bolsizol, mikor orbánod rákosi pajtástól lopta a mostani kampánya jelmondatát IS???!!!
ómió
@silber13: Ha kusikát szeretnél, bolsiék fajkreténje, kezdjed magadon!
ómió
@kereső: Szó sem volt csődről, idiótája!? Akkor, miért rohantak Böszme vezéredék visítva az IMF-hez gigakölcsönért? Csak, mert a pénzpiacokon már senki nem odott és az egyetlen, viszont legdrágábbat szemelték ki maguknak? Ezt lehazudni, bolsiék főgyagyása, most éppen te próbálkozol, csak a hazudozásod nem fed mély összefüggéseket! Meg még a bolsi neveteket is másokra hazudnád? De ezt legalább a mai bolsi Internacionálé-kvótád eléneklése után teszed? Mert efftársilag az nyilván úgy lehet "hiteles"!
silber13
@ómió: ennyi?? Szán,almasan hülye tecc vanni!
kereső
@ómió: Habonyhülyéje! GYF felelősen döntött akkor az IMF mellett, és nem a csőd miatt, hanem a magyar fizetőeszköz védelmében- amit most sem orbán, sem a nyolcas szemű nem tesz meg. Bolsizol marhája- ,ja, persze Magyarország előre megy, nem hátra- jelentette ki rákosi elvtárs 70 évvel ezelőtt, és orbán viktor a múlt héten.
terlasz
@ómió: "legdrágábbat szemelték ki maguknak"
Ha hülyíteni tudsz valakiket a hazugságaiddal, akkor "a cél szentesíti az eszközt" - Machiavell-módra, de a nagyobb baj az, ha el is hiszed.
ómió
@terlasz: Miért? Ki adott még nekünk kölcsönt a kivívott államcsődötök idején az IMF-en meg a "junijón" kívül? Hazudd már meg nekünk, idiótája! Ezektől is csak "jó kamatra" és - "ellentételként" - még népzsebi beígérése (amit maradéktalanul be is tartottak az efftársak!) fejében kaptunk - csak, hogy ne kelljen államcsődöt jelentenünk!
ómió
@kereső: Mid fáj, Böszme efftárs idiótája!? "Felelősen döntött" a gazdád? Akkor, amikor "elkúrta" és "nem kicsit, nagyon", vagy akkor, amikor mást nem csinált, mint mindenkinek hazudozott "reggel, éjjel meg este"? Te is idehazudhatnád, bolsiék címeres hatökre, ki más lett volna még hajlandó nekünk kölcsönt adni, amikor a pénzpiacokon arra már senki nem volt hajlandó! Meg még a "magyar fizetőeszköz védelmében" is? És a Lenin szobor még nem szakadt rád? A forint akkor ugyanúgy gyengült, mint mostanság, csak akkor az államcsődötök gyengítette, manapság meg Soros efftársatok hedge fund-jai próbálják bedönteni! De a tetves bolsiságotok másrahazudása előtt, azért, a "szent bolsi zsoltár" Internacionálétokat - már csak a "hitelesség" kedvéért is - ugye, elénekelted?
ómió
@silber13: Az efftársi agyhúgyköveddel ez a "legérthetőbb" mondatod? Akkor, most "belehúztál"!
Csizmás Kond
@silber13: ...tegnap 15:05...neked ki adta az engedélyt ?
kereső
@ómió: Elkúrta? El - orbán a több száz milliárdos lakásépitési kamattámogatással,és egyebekkel, amire még ügyvezető kormánykélnt is kötelezettséget vállalt medgyessy a 2x100 napois programmal, elkúrta a 700 km autópálya megépitéssel, elkúrta a nyigdijak svűjci indexálásával, elkúrta a szociális alapú "rezsi csökkentéssel", elkúrta , hogy meghagyta a manyupot- folytassamm még habonycsicska: És irtam már, ne bolsizz-mert nem a böszme operált rákosi welvtárs, és hitler jelszavakkal, hanem orbán.
ómió
@silber13: Ezt, bolsiék fajkreténje, a saját röffenetedet (17:29) olvasva magadtól kérdezd meg!
telegdilaci
@ómió: Belevágtak a lecsóba ezek úgy lerendezték az Országot a hozzánem értésükkel, hogy 100-év múlva sem állunk lábra egy tönkretett kifosztott,Országot hagyunk örökségül a gyerekeinknek unokáinknak!
ómió
@kereső: D-209-es efftársad szétosztotta, amit a megelőző Orbán kormány még a kasszában hagyott!? Aszta! Ez, ám, a "leisztung"! De, ugye, ezt még be se fejezte, amikor minden hitelfelvételi lehetőséget eltörölt, kivéve a devizahitelt? Nyomorba is rántott vele párszázezer embert, de még cégeket is! "Dicsőség" őnéki! Te meg még 700 km autópályát is hazudsz neki? Pedig az nem kormány-építkezés volt, hanem "PPP" (parttalan pénzpocsékolás) konstrukció! A "pivát partnerek" építették, duplaáron, amibe az állam is beszállt, nehogy ez is beszámítson a rohamosan növekvő államadósságba! A "svűjci" indexálás alkalmazását meg már Böszme efftársad lehetetlenné tette a "kivívott" államcsődjével, az elvett 13. havi nyugdíjjal (a 2008-tól nyugdíjazottaktól ezt kétszer is lenyultátok) meg le is nullázta! "Szociális alapú rezsicsökkentés"? Ó, igen! Ez volt az, amikor az efftársak "jól megmondták", hogy ki is az a szegény! A többi meg kifizette azoknak a "rezsicsökkentését" is! Efftársi "vivát"! A manyup? Azt meg kiloptátok az állami nyugdíjkasszából efftársi magánkasszákba és, mivel ezek nyugdíjat nem fizettek, az államnak meg nem volt miből, így kénytelen volt még a nyugdíjfizetést is államkölcsönből fizetni! Hadd nőjjön az államadósság még tovább! "Vivát"! Miért nem folytatod még a hazudozást, Böszmecsicska!? Csak nem kifogyott a hazugságmuníciód? Én is mondtam már, ha rühelled a tetübolsiságotokat, nem tehetek róla: ez a nevetek! Máig is a "szent bolsi zsoltár" Internacionálétokat harsogjátok, még, ha ezt is rühellenéd is!
ómió
@telegdilaci: Jól látod! Az efftársak egyébhez se értenek, csak az ország tönkrevágásához! Már Kun Béla efftársuk óta és lankadatlanul!
kereső
@ómió: Unlak.Semmi tény, csak a bolsizás, meg az efftárs. Meg a fideSS hazugságok.Ennyi(ke).
ómió
@kereső: Fentebb (12:30), ott vannak a tényeid, zakkant efftárs! Túl nagy dózis értelmezésgátlót kaptál be? Úgy az efftársi?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.