A Fővárosi Törvényszék úgy látja, jogtalanul tette meg ezt az EMMI a koronavírus-járvány idején, a döntés joga a kórházigazgatókat illeti.

A Telex cikke szerint a Fővárosi Törvényszék kimondta, az Emberi Erőforrások Minisztériuma jogtalanul utasította ki a sajtót a kórházakból. A lap a bíróságon támadta meg a döntést, amellyel az EMMI a közmédián és az MTI-n kívül minden más sajtóorgánumot kitiltott a járvány idején az egészségügyi intézményekből. 

A bíróság döntése szerint az EMMI nem tilthatja ki a sajtót a kórházakból

Molnár István osztályvezető főorvos egy beteget lát el az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet Aneszteziológiai és intenzív Terápiás COVID-osztályán 2021. április 23-án.

Fotó, címlapkép: MTI/Rosta Tibor

A bíróság jogerős döntése értelmében a kórházigazgatóknak van joga abban dönteni, hogy kit engednek be a kórházakba. Az ítélet indoklása szerint amikor az EMMI a Telexnek azt válaszolta a megkereséséükre, hogy 

"a sajtó számára az MTVA-MTI közreműködésével biztosítjuk a fotókat, felvételeket, tekintettel arra, hogy a járvány továbbra is erősen terjed, járványügyi készültség van",

akkor nem a hatáskörébe tartozó ügyben hoztak döntést. A bírósági döntés értelmében ezt elbírálni a kórházigazgatóknak van jogköre, az EMMI csak irányítási jogot gyakorol a kórházak felett.

A Telex a cikkben leírja, több mint 50 alkalommal kértek lehetőséget, hogy bemehessenek az egészségügyi intézményekbe megmutatni, hogyan zajlik a koronavírus elleni védekezés – de a kérelmeiket vagy kapásból elutasították, vagy továbbküldték őket az EMMI felé. Tavaly 28 szerkesztőség közös levélben tltakozott az eljárás ellen, arra kérve a kormányt, engedjék be a sajtót a kórházakba, engedjék az egészségügyi dolgozókat szabadon nyilatkozatot tenni, az oeratív törzs pedig 0-24 órában tájékoztasson. Végül a Telex a TASZ (Társaság A Szabadságjogokért) segítségével perelte be a minisztériumot.

A cikk szerint a per nem volt egyszerű, az EMMI eredetileg azt igyekezett elérni a bíróságon, hogy a Telex keresetét érdemi tárgyalás nélkül utasítsák el. Az EMMI ezen a ponton arra hivatkozott, hogy nem nekik kell a sajtómegkeresésekről döntenie, így perelni is a kórházakat kellene. Ezt a Fővárosi Törvényszék elsőfokon elfogadta 2021. júniusában, ez ellen a Telex fellebbezéssel élt. A fellebbezés nyomán a Kúria mondta ki, hogy a minisztérium tájékoztatása nem utalt arra, hogy a lap fotózási kérelmének tárgyában nincs hatásköre eljárni, nem irányította vissza a szerkesztőséget a kórházigazgatókhoz, ehelyett

„a tájékoztatás formájában kiadott elektronikus válasz egyértelmű döntést tartalmaz azzal, hogy egyes szám első személyben fogalmazza meg, hogy »az MTVA-MTI közreműködésével biztosítjuk a fotókat és felvételeket«️”.

A Kúria tavaly októberben hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, így a Fővárosi Törvényszéknek érdemben újra kellett tárgyalnia az ügyet. A bíróság január 27-én megsemmisítette az EMMI azon döntését, amely alapján csak a közmédiát engedték be a kórházakba.

Pásztor Emese, a TASZ Politikai Szabadságjogi Projektjének helyettes projektfelelőse az üggyel kapcsolatban a lapnak elmondta, az ítélet habár nem arról szól, hogy akkor most azonnal be tud jutni a sajtó a kórházakba, de lényeges előrelépést jelent az, hogy a bíróság kimondta, hogy a kórházigazgatóké a döntés joga. 

Én nagyon remélem, hogy ezek után lesz olyan intézményvezető, aki be fogja engedni a sajtót. Mivel ez nemhogy nem hátráltatná, sokkal inkább katalizálhatná a járvány elleni védekezést. Ha látjuk, hogy nagy a baj, akkor azt jobban el is hisszük

- mondta el a lapnak Pásztor Emese, aki szerint a bíróság azzal, hogy kimondta, az EMMI válasza egy tájékoztatás formájában meghoott döntés volt (a kitiltásról), azzal nem hagyta, hogy a minisztérium egy sajtószabadságot korlátozó döntés felelősségét elhárítsa magáról. 

Forrás: telex.hu

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Nyilván azért tiltják ki a sajtót mindenhonnan, mert nincs takargatnivalójuk.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@ómió: Nem, nem hagytad ki Böszmét, te elmebeteg bohóc.
Csizmás Kond
@Emmersson71: ..de pl téged miért érdekelne egy korházzal kapcsolatban amit hiányolsz hogy naponta nem közölnek le. ?
Ez egy mai hóbort hogy mindenki hol egy mikrofonnal hol egy telefonnal vagy kamerával mászik rá az emberre...mert amit azok csinálnak az nem tájékoztatás hanem szarkavarás...az ilyent meg sem szabadna engedni.
Csizmás Kond
@Aki Én: Nálunk az a baj hogy az ilyen félnormálisfutóbolondok mint sokatok, szabadon császkálhatnak...mert ha ez nem volna, baj sem lenne.
Aki Én
@Csizmás Kond: Mi köze ennek a sajtóhoz, meg a kitiltásukhoz?
Ja, fingod sincs.
Lepényleső
...de a kórház igazgatók igen,- tehát utasítják őket,hogy csak azt engedhetnek be akit a bán előzőleg engedélyez,
ennek figyelmen kívül hagyása esetén a felmondását aznap kapja kézhez,- megy a levél,a postás már bélyegez?
(Probléma letudva,- kéretlen szemek elől minden továbbra is eldugva,marad a szemét,a dudva?)
teuton
A jogtalan kitiltasert kit vonnak felelössegre? Ja, csak egy költöi kerdes volt. A felelös kitüntetest fog kapni...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.