A Mozdonyvezetők Szakszervezete szerdai küldöttközgyűlése úgy döntött, hogy 2022. március elején határozatlan ideig sztrájkot hirdet, ha addig nem jön létre megállapodás a 2021. évi reálkereset veszteségük kompenzálására. A MÁV alaptalannak és jogszerűtlennek tartja a Mozdonyvezetők Szakszervezetének sztrájkbejelentését.

Betelt a pohár: Sztrájkot hirdettek márciusra a mozdonyvezetők – a MÁV alaptalannak és jogszerűtlennek tartja
Fotó: MTVA/Jászai Csaba 

A Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) MTI-nek küldött közleményében tudatta, hogy a szerdai küldöttközgyűlésükön úgy döntöttek, hogy 2022. március elején határozatlan ideig sztrájkot hirdetnek a vasúti személy- és áruszállítás területen, ha addig nem jön létre megállapodás a 2021. évi reálkereset veszteségük kompenzálására.

A MOSZ tagsága nem fogadja el, hogy a 2021. évi nulla százalékos béremelés és a magas infláció miatti reálkereset veszteség ne kerüljön kompenzálásra

- írta a szakszervezet közleményében.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete felszólította a MÁV-Start Zrt. vezetését a tárgyalások haladéktalan megkezdésére, a személyszállítást érintő munkabeszüntetés még elégséges szolgáltatásának egyeztetésére – közölte a munkavállalói érdekképviselet.

A MÁV közleményében úgy reagált:

alaptalannak és jogszerűtlennek tartja a Mozdonyvezetők Szakszervezetének sztrájkbejelentését.

Kiemelték, hogy a tavaly megkötött hároméves bérmegállapodásban foglaltakat a munkaadó 2021-ben maradéktalanul betartotta, és 2022-ben is betartja.

A MÁV-Start Zrt. a mozdonyvezetők felelősségteljes munkáját javadalmazásuk során mindig kiemelten kezelte, munkabérük az elmúlt öt évben több mint 60 százalékkal növekedett, amit az idén az év elejétől újabb 10 százalék béremelés követett

- áll a MÁV közleményében.

Rámutatnak arra, hogy a mozdonyvezetők havi átlagkeresete 2021-ben meghaladta a 700 ezer forintot, ezt tovább növelte 415 ezer forint lojalitási, és további 300 ezer forint SZÉP-kártya juttatás. Mindezeken túl a mozdonyvezetők mintegy 90 százaléka részesült további külön kifizetésekben a tavalyi évhez kapcsolódóan, 120-160 ezer forint közötti összegben.

A MÁV a Mozdonyvezetők Szakszervezetének sztrájkfenyegetését jogellenesnek tartja, különös tekintettel arra, hogy a bérmegállapodás módosításakor a kollektív szerződést kötő szakszervezetek kijelentették: részükről a 2021. és 2022. évre vonatkozó bértárgyalásokat lezártnak tekintik

- írja a vasúttársaság közleményében.

A MÁV közleménye szerint a társaságnál működő, kollektív szerződést kötő szakszervezetek, illetve a további, mozdonyvezetőket képviselő szakszervezet egyaránt elzárkóznak a sztrájk támogatásától.

A MÁV-Volán vállalatcsoport a járványhelyzet okozta utasszám-csökkenés miatt elszenvedett jelentős bevételkiesés mellett valamennyi munkavállalóját megtartva biztos munkahelyet jelentett, és jelent a dolgozóknak, ezért a sztrájkbejelentést a munkáltató nemcsak jogellenesnek, hanem megalapozatlannak és felelőtlennek tartja

- közölte a MÁV.

Forrás: MTI
Címlapkép: MTVA/Jászai Csaba

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr Beviz Elek
Menet közben sétáljanak smár hátra, s nézzék már meg hány utas van! Be lehet csukni a járatok felét, nem kell ennnyi masiniszta se!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
magyar1
Na ezek meg többet keresnek 3x mint a tanárok.
puszt
@Mirabilis: Anno, amikor Gaskó 2006 után folyamatosan gördülősztrájkoztatta a mozdonyvezetőket, h még szarabb legyen az országnak, arról volt szó, h a mozdonyvezetők már akkor 280e körül kerestek... A buszosok 160e...
justhpeter
Érdekes, amikor a fideSS hergelte Gaskóékat akkor rendben volt monden ? Pedig akkor nem volt ennyire leépülve az ország.
Dr Beviz Elek
Menet közben sétáljanak smár hátra, s nézzék már meg hány utas van! Be lehet csukni a járatok felét, nem kell ennnyi masiniszta se!
rokker33
@magyar1: sokkal több felelősség terheli a mozdonyvezetők vállát,mint a tanàroknak.! Gondolj bele nap mint nap hány utas életéért felelnek nem is említettem a régi elavult hangos szigeteletlen hideg mozdonyokat! Ja és egy baleset egy öngyilkos tönkre is teheti az embert...
Clavigo
@Pegero: Barom... Teherszállításról még nem hallottál ?..
Yoda69
Helyes, igy tovább. Csatlakozzon a sztrájkhoz minden olyan társadalmi réteg, akiket kisemmizett az orban-maffia.
magyar1
@Dr Beviz Elek: Ezt mindenki látja, hogy nincs utas, napközben 2-3 utas van egy vidéki városok között közlekedő személyvonaton. A MÁV teljesen leépült, teherszállítás is a közútra terelődött. De drágább is egy vonatjegy mint egy buszjegy. Miért? Ha fenn akarják a vasútat tartani felére kell a jegyek árát hozni.Régebben láttam, hogy kamionok is a tehervonatokon sorakoztak határtól-határig, mi lett vele?
magyar1
@rokker33: Hallottam, hogy 500 ezret keresnek, igaz napi 12 órával. Persze a tanárok jóval kisebb felelősséggel dolgoznak, mint a politikusok, senki nem kéri őket számon ha nem tudnak tanítani de a politikusok is ha elszúrják egy ország életét több milliós fizetéssel legfeljebb leváltjuk őket és meggazdagodtak. Tanár is nagyon sok rossz van, aki nem tudja átadni a tudást, nem érthetően tanít. Tapasztaltam sok éven át. Ugyanazt a tárgyat két tanár tanította, jött a második és mindenki értette.
ómió
A tanár efftársak után a bakter efftársak is "mozgósítva" lettek? Nekik is nagyon hiányoznak már a további efftársi szárnyvonalbezárások, elbocsátásokkal!
Clavigo
@Pegero: Nagy szerencsénkre,,a felsőcsutkai kisvasútat nem érinti az " utasszám csökkenés "...Nagy az én boldogságom..!!
kulabombaafityiszre
Hajrá,mozdonyvezetők,ne hagyjátok magytokat.
Dr Beviz Elek
@magyar1: Vissza kell hozni! Kamion csak tehervagonban utazhasson hazánkon keresztül (TRANZIT) !
magyar1
@Dr Beviz Elek: Szerintem is hasznos lehetett, a sofőrök addig pihenhettek, alhattak is és nem szennyezték a környezetet, autópályadíjat sem kellett fizetni, biztosan arra is fizetni kellett de gondolom a haszna nagyobb volt. Ki szüntette meg és miért - nem értem.
Istenakinincsen
Mindenkinek sztájkolni kellene egyszerre.Nem megvárni mig engedélyezi nagykegyesen a király.
Istenakinincsen
@Pegero: Mekkora nagy rakás szar vagy!Fosol fingasz szarsz,de egy értelmes mondatot nem tudsz kinyögni.
Mindenbe beleugatsz de semmihez sem értesz.Agyhalott nyomorék.
Istenakinincsen
@Pegero: Értelmes válasz...jellemző rád.
Mielőtt szóvátennéd:Igen szándékosan keresem a hozzászólásaidat.Ez azért van,hogy nehogy ártatlanul vádolljalak.
Lassan kiderülni látszik hogy te tényleg nagyon ostoba vagy.
Ez nem a szentirás,még megcáfolhatod...ha tudod.Egy értelmes mondat linkek és fingás nélkül:)
Istenakinincsen
@Pegero: Okos majom röhög ha csiklandozzák.Miért nem mondod ha erre vágysz?:))
Istenakinincsen
@Pegero: Tehetséges vagy!Ezeket a képeket te készited?Csinálhatnál akár valami szépet is,valami olyan képet amit jó érzés látni.Egy szép kép,vagy egy jó zene felemelő érzéssel tölthet fel.
Úgy látom hogy .:Egy értelmes mondat linkek és fingás nélkül neked nem erősséged.
Sebaj
Istenakinincsen
@Pegero: Nincsenek ellenségeim.:)))
Találj ki valami jobbat idióta.
Istenakinincsen
@Pegero: Nem vagy te ellenség,ellenfélnek képszerkesztésben jobb vagy.Te melyik vagy a képen a macska vagy az egér?
...jajj látom már,csak ki kellett nagyitani a képet.A jobb alsó sarokban az egy ágyi poloska.az vagy te?
Rizikó
Biztos komolyabb lesz, mint a tanár tüncike!
Felőlem sztrájkolhattok.
Istenakinincsen
@Pegero: Megint babot vacsoráztál humorzsák?
Sámannus
Gördülőset szervezzetek, tudják meg a gecik is hogy ők is balfaszok, mert köcsögöket ültettek a nyakatokba.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.