Tény, hogy az államadósság mértéke csökkent, de azt már nem hangoztatták, hogy az ehhez kapcsolódó kamatkiadások soha nem látott csúcsra emelkedtek.

Erről nem beszél az Orbán-kormány: káosz jön a választások után Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Nem látta előre a kormány, milyen jelentős mértékben nőnek 2021-ben az államadósság finanszírozásával kapcsolatos kiadások – vélekedik a nepszava.hu. 2021-ben 1404 milliárd forintot költött el az állam ezen a címen, ami minden idők eddigi legmagasabbika.

Ráadásul mintegy 360 milliárd forinttal haladja meg az tervezett összeget.

A kamatkiadások növekedése a 2019-es utolsó békeévhez képest elérheti az évi 400-600 milliárd forintot, ami a GDP megközelítőleg egy százaléka – írja a napi.hu. Ez a pénz önmagában is hatalmas kiadás, amelyet elő kell teremteni, illetve nem lehet másra költeni, hiszen az államadósság kamatainak kifizetése minden más kiadást megelőz.

A kamatkiadások várható emelkedését a következő években még maga a Pénzügyminisztérium is elismerte január eleji gazdasági prognózisában.

Az MNB legfrissebb adatai szerint 2021. III. negyedének végén a magyar államadósság mértéke 42 105 milliárd forint volt. Ez a GDP 80,5 százaléka. 2020 végén még „csak” 38 417 milliárd forint volt az államadósság, ami az akkori GDP 80,1 százalékának felelt meg.

Ez azt jelenti, hogy az első háromnegyed évben megnőtt az GDP-arányos adósság.

Ahhoz, hogy az adósságmutató a tavalyi szint alá csökkenjen, a jegybanktól államkötvényeket kellett visszavásárolni. Az MNB-nél jelenleg így is 3300 milliárd forintnyi kötvény van, ami a magyar államadósság 7,8 százaléka.

Forrás: napi.hu, nepszava.hu
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

58 hozzászólásarrow_drop_down_circle

r2d2
Káosz akkor lesz, ha a 6 párti MOSLÉKkoalíció nyer!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gazella
Bezony...igen nagy káosz jön...úgy elszállnak az árak, jogy az a vakhithű agymosott öreglányok csak lesnek mint a moziban a légy..
kissé felnőttem
semmi rossz hir itt nem publikus sajtónak KUSS választás zivatara orbán hivatala Jucus mondá :tisztaság lesz Ja de hol itt??? meg turisztika? lee pen lady választása? huh ja 2 az 1 ben ÓÓÓ.
kereső
@KisTehen: "Trükkök ezrei..."- tény, hogy úgy csökkent, hogy az MNB-től visszavásároltak magyar állampapirt.
Gazella
Meg minden ellszáll ... a kamat az adósság.. minden
Aki Én
@KisTehen: Továbbra is minden buta gondolatodat két kommentben adod közre?
Pedig már az elsőnél is kiderült, hogy semmit nem értettél meg ebből a hírből.
Kevesen vagytok annyira buták, hogy a hosszú évek alatt folyamatosan növő, történelmi csúcson lévő államadósságnak örüljetek, meg tagadjátok, de mikor nem emelkedik, akkor ujjongtok.
Ez így elég fura...
Ahogy látom, a kamat fogalmával sem vagy tisztában. Ezért is aléltatok el, mikor kifizettük az IMF-t, piaci feltételekkel, magasabb kamattal.
csak úgy....
@Aki Én: füvezik a boci,attól hyperaktív!
csak úgy....
és mi van a titkosított ruszki,kínai kölcsönökkel?
budapesz-belgrád ,-még egy kapavágás sem történt
paks II. egy helyben topog
friss kölcsi putyintól a napokban,mondjuk az nincs titkosítva..
ómió
Mi van, efftársak!? Sokalljátok, hogy a 2010-es 22000 milliárdos államadósságotok mára, csak a saját kamatos kamatai miatt is, 38000 milliárd fölött lenne?
csak úgy....
@KisTehen: szóval te itt a propelleren kamatoztatod a hatalmas tudásod! :)
na eriggy már bocika,nem kell a rizsa!
Eladott Ország
@KisTehen: ma, 10:23 ♦ "Az évi 400-600 milliárd forintot, ami a GDP megközelítőleg egy százaléka. Ez a pénz önmagában is hatalmas kiadás, amelyet elő kell teremteni, illetve nem lehet másra költeni, hiszen az államadósság kamatainak kifizetése minden más kiadást megelőz." Ehhez még azt is figyelembe kell venni, hogy az Orbán rezsim, az EU-tól egy fityinget nem fog kapni, mert telibeszarták a jogállamot, ez már így együtt kész katasztrófa!
Aki Én
@ómió: Te tényleg ennyit értettél meg?
r2d2
Káosz akkor lesz, ha a 6 párti MOSLÉKkoalíció nyer!
Aki Én
@r2d2: Káosz már most is van, de te csak akkor fogsz tudni róla, ha a fidesz szól.
Mint ahogy arról, hogy Gyurcsány hazudik csak akkor tudtatok, mikor a fidesz szólt.
Ti nem nagyon szoktátok látni a dolgokat, csak ha a fidesz szól.
rokker33
@Pegero: mert ezek annyira ostobák hogy el is hiszik..:)
Aki Én
@KisTehen: @Pegero: @r2d2: @ómió: Mégis mi alapján jelentitek ki, hogy ez hazugság? Mit tudtok, amit más nem? Vagy csak a szokásos reflex? Ami nem fér bele a hazug sikerpropagandába, az egyszerűen nincs, lehazudjátok? Hoznátok valami adatot?

,,A kamatkiadások várható emelkedését a következő években még a Pénzügyminisztérium is elismerte január eleji gazdasági prognózisában.

Az MNB legfrissebb adatai szerint 2021. III. negyedének végén a magyar államadósság mértéke 42 105 milliárd forint volt, ami a GDP 80,5 százaléka. 2020 végén még „csak” 38 417 milliárd forint volt az államadósság, ami az akkori GDP 80,1 százalékának felelt meg – vagyis az első háromnegyed évben nemhogy csökkent volna, de még nőtt is az GDP arányos adósság.

Annak érdekében, hogy az adósságmutató a tavalyi szint alá csökkenjen, a jegybanktól államkötvényeket kellett visszavásárolni. Az MNB-nél jelenleg így is 3300 milliárd forintnyi kötvény van, ami a magyar államadósság 7,8 százaléka."
Aki Én
@rokker33: Melyik része nem igaz, és mi a valóság?
Nessy
Aki nem csak a királyi médiát olvassa, nézi, és még megtanult számolni, az ezt már egy éve tudja! De talán, annyit még a hívek is felfognak, hogy a hiteleket kamatos kamattal kell visszafizetni! Most gondolkodás nélkül veszi fel a kormány/O.V. a százezres kölcsönöket, titkosított kondíciókkal. Aztán, ha nagy lesz a törlesztőrészlet, lehet újabb hitelt felvenni, és elindul a "hitel spirál!" Igaz, hazánk jelen nagyjait ez nem igazán érdekli! Utánuk a vízözön!
levarosbukta
@Aki Én: Teljesen felesleges tépni a szánkat, és észérveket sorolni. Ha bemondja az M1 hogy itthon minden überf@sza, akkor minden überf@sza!
Rizikó
A zsidó spekuláns Soros azt akarta, hogy a kölcsönét soha ne lehessen törleszteni, csak az örök kamatot kelljen fizetnie az Eu-nak.
Erről miért nem szólnak a libsik ilyenkor?
ómió
@Aki Én: Ki mondott itt neked hazugságot? Olvasási, szövegértési gondjaid is vannak, mint Némethnek? Azt írtam: efftársak, a 2010-es 22000 milliárdos államadósságotok mára, annak (évi 1000-1500 milliárdos) kamatos kamataival, önmagától is 38000 milliárd fölött lenne! Mi nem világos ebből? Hozzájön még némi Paks2 előkészítés meg a vírus miatti, "terven felüli öcsi-bácsi támogatás" és máris 42000 milliárd fölött vagyunk! Inkább azt áruld el nekünk, hogy a 2002-es 8000 milliárdból 2010-re hogyan lett 22000 milliárd, anélkül, hogy a növekmény 14000 milliárdból bármit is vett, bármit is épített, vagy bárki/bármit is támogatott volna (inkább népzsebelt) az efftársi kormányotok!? Csak nem ellopta?
Rizikó
Nem káosz, hanem az uszító, libsi nyomorultak elszámoltatása!
Na a sok hazudozó hazaáruló készülhet!
simmering73
Elszámoltatjuk az uszító illibsi nyomorultakat! Készülhet a hazudozó hazaáruló Farhát Kormány.
kulabombaafityiszre
@ómió: ma, 12:14
Te meg azt áruld el gyagyás,hogy a 2010-es 22 000 milliárból a csodakormányod ezt hogyan hozta össze
Pedig évi 4-5000 milliárd uniós pénzecske is bejött az országba.
A jegybank statisztikája szerint az államháztartás kötelezettségállománya 46 795,5 milliárd forintra emelkedett.
www.portfolio.hu/gazdasag/20210817/heteves-csucsrol-esett-nagyot-magyarorszag-allamadossaga-496794#
archive
@r2d2: És ha nem? Akkor nem lesz káosz? Hogy fogja lenyomni orbán és sleppje a torkunkon, hogy meg kell szorítani? Márpedig a sok hitelből kifizetett februári eszem-iszom után ez lesz.. (még jó, hogy a csirkefarhátat is beszabályozták - csak legyen belőle elég..)
Béla333
Füstölgő romokat hagy maga után a maffia csapat.
Mint a tatárjárást követően!
ómió
@kulabombaafityiszre: Azt nem a "csodakormányod" hozta létre, bolsiék fajkreténje, hanem a ti 2010-es adóssághegyeitek 22000 milliárdos összege! Annak éves kamatos kamatai 1000-1500 milliárdot tesznek ki ÉVENTE! Ha a 22000 milliárdhoz ezt 11 éven keresztül évente hozzáadod, akkor az mára 38000 milliárd fölött van, amihez hozzájön még némi Paks2 előkészítés plusz a folyó vírusválság miatti "öcsi-bácsi támogatások" a tervezetteken felül és máris 42000 milliárd fölött vagyunk nettóban! Inkább azt áruld el, hogy a "nyócévetek hozta" 14000 milliárdos növekményt hova tettétek? Merthogy abból semmit nem vettetek, semmi nem épült és senki/semmit nem támogattatok, az tuti! Csak nem elloptátok? Gyagyás efftárs! Ezt hazudd meg nekünk!
rokker33
@Aki Én: 11:12 azt egy ilyen jellegű trágya szennylap nem tudhatja, mint ahogyan mi sem tudhatjuk pontosan, hogy mennyire tette tönkre Orbán a gazdaságot! Az ellenzék és a hozzá tartozó média mondhat bármit, míg nem tudják bebizonyitani az igazukat, addig nem hiszem el! Ha már annyira rossz lenne a helyzet,ahogyan ezt több lap is állítja, akkor már rég bedőlt volna a gazdaság,mint annak idején Görögországi államcsőd!
Aki Én
@rokker33: Tehát nem tudod mi, de hazugság. Ha egy lap szakemberek és nyilvános adatok alapján hoz egy cikket, akkor az hazugság.
Értem...
Azt gondoltam, tudod miről beszélsz.
Eladott Ország
A bűnöző román cigány már meghozta a káoszt, itt van a nyakunkban!
Toller Béla
Nyugalom, akkora vízfejek szűnnek meg, hogy bőven marad fedezet az államadósságra ! Lesz tíz államtitkár, öt minisztérium, nulla hatóság ...a léhűtők vagy dolgozni kezdenek, vagy eltávoznak innen ... Adót eddig sem fizettek !
Peller Anikó
A kép az aranyrudakról 2021 júliusi. Miért nem tettetek friss fotót ide, he?

Ja tudom, már Bélában van.
Peller Anikó
'2020 végén még csak 38 417 milliárd forint volt az államadósság.
2021. III. negyedének végén a magyar államadósság mértéke 42 105 milliárd forint volt.'

Akkor hogy csökkent az államadósság? Ja tudom, a mértéke csökkent, nem az államadósság.

Mert az nőtt, hazudós gecik.
kissé felnőttem
@rokker33: rokker van motorod ? olyan csilli villi mint az amcsi fickóknak?Harliy Devidsonra gondoltam.,
Lepényleső
...attól lehet nagyobbat mint aki a legjobban teljesít,- de hogy mit arról senki sem nyilatkozik?
ómió
@bakcsubakka: Pár napja írta ugyanez a bolsi kanászkürt a 42000 milliárdos államadósságot, te idióta bolsi faszkalap! Már a tiéidet is meghazudtolnád? Vagy már te is? És pont ezért? Na, ne má'! Ha meg egy büdös bolsi ivadék keltett volna benned visszatetszést, efftársék latrinabúvára, ami nem tetszett, akkor azt ne másra hazudd, hanem ne nézz tükörbe! Akkor nem fogod látni! Az államadósságot 12 év alatt pedig a 2010-es 22000 milliárdos adóssághegyetek évi 1000-1500 milliárdos kamatos kamatai duplázták meg, efftársék gyagyása - még, ha másra hazudnád is! És még mindig az "EU támogatáson" rugózol, idiótája!? Azon, amiből Cseh Guevarra, alias Botmixer Katalin efftársnődék spekulatív céghálója is ellopott majd' 5 milliárdot? Nem baj, hogy ez csak töredéke az EU-s multik innét kipumpált össz-profitjának, még, ha szétlopjátok is!?
r2d2
@Aki Én: Nálam a rádió szól... NEM egy párt!
r2d2
@Eladott Ország: Tehát akkor újra leírom: HA...
Aki Én
@r2d2: Bizonyos rádiókból egy párt szól.
r2d2
@Aki Én: Engem nem zavar, hogy téged ez zavar!
Aki Én
@r2d2: Te most miről is beszélsz???
költői.
Nessy
@r2d2: Ezt ismerjük! Ötvenes évek, Néprádió, reggeltől estig! Kistelepüléseken hangos bemondón a Főtéren. Otthon legalább ki lehetett kapcsolni. Manapság félóránként. óránként MTI hírek, kormányinfó.
Nessy
@r2d2: Az egy másik kategória! Volt egy hívó jelem, és határokon túl beszélgettünk!
Németh István
Érdekes ez a zay már jóslással is foglakozik!? Ezt valamelyik kanadai indián rezervátumban tanulta - mármint a jóslást! Míg a család koldult a városokban! Ügyes!!! a zay-papa hova tette az eszét amikor hazahozatta őket, de pláne hova tette az aki intézte az állam pénzén! nem tudjátok az ki volt??
Toller Béla
Az első évi kamatszolgálatot mészáros fedezi majd, a másodikat összeadja csányi, a harmadikat a többiNER-es gazfickó.
Nessy
@r2d2: Oly korban éltem, amikor nyugati nyelvet nem tanítottak az iskolában. Otthon német, humán tagozaton latin, kötelezően orosz. De németül is elboldogultam. Maradtam Európában, akár évekkel később a CB rádióval.. Ma meg itt a net.
r2d2
@Nessy: 40 éve csinálom... MHSZ a kezdetekben sokat segített! Klub szinten dolgoztunk sokáig, majd jött az egyéni hívójel... Persze a felszerelés újonnan drága, használtan elég jó áron van...
Nessy
@r2d2: Nekem a CB rádió munkaeszköz is volt sok éven át.
Nessy
@r2d2: Nem, egészségügy! 30-s csatorna volt a mienk.
Borsodi
Ez a kormány egyfolytában maga a káosz! Ezért kéne már megszabadulnunk tőlük.Igaz most van torta kolbász mézes madzag választásig, utána meg jöhet a fekete leves.Amit főztök azt egyétek! [csirke farhát se lesz sokaknak]

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.