A NEAK honlapján eddig bárki megnézhette, hogy az egyes műtétekre mennyit kell várni – az adatok viszont mára már nem elérhetőek.

Katasztrofális a kórházi várólisták helyzete – Eltűntek az adatok arról, hogy mennyit kell várni a műtétekreFotó: MTI/Beliczay László

Korábban olvasható volt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján, hogy egyes műtétekre mennyit kell várni, ez az adat azonban néhány nappal ezelőtt eltűnt – vette észre a valaszonline.hu. A visszamenőleges adatok még láthatóak, de az új adatok, illetve az a korábban rendszeresen közölt információ már nem, hogy mennyi a műtétre várakozás minimum, illetve maximum ideje.

A penzcentrum.hu még január közepén írta meg, hogy akkor mennyit kellett várni egyes beavatkozásokra.

2019-ben egy csipőprotézis műtétre 291 nap volt az átlagos tervezett várakozási idő országosan. Ez 2020 májusában 324 napra, 2021 januárjára 371 napra nőtt. Idén januárban pedig az átlagos tervezett várakozási idő 528 nap volt.

A csípő- és térprotézis, gerincműtétek, ortopédiai nagyműtétek, sérvműtétek, pajzsmirigy műtétek esetében egy év alatt szintén jelentősen hosszabbodtak a várólisták. A várakozók számát tekintve változó a kép, viszont például szürkehályog műtétre csaknem 7600-zal, vagyis 80 százalékkal több beteg várt pár hete, mint egy évvel korábban.

Az olyan műtétek esetén, amelyeknek halasztása jelentősen befolyásolhatja a beteg életminőségét a várólisták hosszának növekedését láttuk idén januárban.

Ezek közé tartozik például az epekő, a sérv, a csípő-, vagy térdfájdalom és a szürkehályog is – ugyanis igencsak megnehezíti az életet, ha valakinek éveken át ezekkel kell együtt élnie.

Forrás: penzcentrum.hu, valaszonline.hu
Fotó: MTI/Beliczay László

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
Az állami egészségügy már összeomlott. Amikor az emberek nem, vagy csak bazi nagy késéssel jutnak ellátáshoz, sokszor olyan állapotba kerülve, hogy már értelme sincsen, az az egészségügy egy nagy lóf@sz.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@KisTehen: elhunytak :
magyarország+ 234
ausztria + 18
németország + 49

mert a fideszék járványkezelése világhírü!
erre mit lépsz boci?
Nessy
@KisTehen: Ez nem vicc! Itt emberek egészségéről, állapot romlásáról, esetleg súlyosabb következményekről van szó! Jó, egy bocinak nem kötelező emberségesnek lenni, de cinikus ostobának sem!
simmering73
@KisTehen: (12:37) Neked ebből ennyi jött le? Reméljük rövidesen te is ott leszel a nem látható várólistán.
Macskaszem
@KisTehen: Eredeti kipcsak megoldás: a listák eltűntek, a várók meg előbb-utóbb eltűnnek, ha nem kapnak ellátást.
ómió
Azok, bizony, csak akkor "enyhültek" - a többszörösükre(!) - amikor Böszme efftársék 640 milliárdot vontak ki az eü-ből!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.