Ez az átlag, a klubok és egyes focisták keresete között óriási különbségek is lehetnek.

Az Mfor.hu cikke szerint egy év alatt 82 millió eurót, vagyis 29 milliárd forintot költöttek el bérekre a magyar NB I-es fociklubok. A lap az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) jelentése alapján írta meg a költségeket, a jelentés szerint a fenti összegből 45 millió eurót (ami 15,7 milliárd forintot jelent) kaptak a játékosok. 

Átlagosan bruttó 2,9 millió forintot kerestek a tavalyi szezonban az NB I-es focisták

A kép illusztráció!

A felcsúti Spandler Csaba (j) és a ferencvárosi Eldar Civic a labdarúgó OTP Bank Liga 4. fordulójából elhalasztott Puskás Akadémia FC – Ferencvárosi FC mérkőzésen a felcsúti Pancho Arénában 2022. január 27-én. A Puskás Akadémia 1-0-ra győzött.

Fotó, címlapkép: MTI/Vasvári Tamás

Ezek alapján a 2020/2021-es szezonban átlagosan bruttó 2,9 millió forintot kerestek a focisták. Az Mfor.hu becslése szerint ez azóta négymillió forintra nőhetett, mert az új szezonban a játékoskeretek szűkültek, de arra semmi sem utal, hogy a bérköltségeket megvágták volna.

A lap szerint "csapatszinten és csapatokon belül is hatalmas különbségek lehetnek és míg valaki havi 1 millióért lép pályára, más játékos ugyanezért akár 7-8 millió forintot is kaphat a sajtóban megjelent információk szerint. A nyugati példákkal ellentétben ezt a kérdést illetőenis csak becslésekkel lehet élni, ugyanis hétpecsétes titokként őrzik a klubok a leigazolások részleteit és a béradatokat – még a legnagyobb játékosok esetében is."

A lap kitért arra is, hogy egy év alatt 17 százalékkal nőtt a teljes bérköltség, ezt csak a németek tudták felülmúlni a maguk 18 százalékával. Hozzátették viszont, hogy mivel a magyar bérszint eleve alacsonyabb, így könnyebb nagy százalékos változást produkálni.

Az európai mezőnyben teljes bérköltség szempontjából a magyar NB I. a 19. helyen áll, Norvégiát megelőzve a 20-as listán. Ez két hellyel jobb a 2018/19-es szezonnál (a 2019/20-as szezonról nem közölt adatot.)

Teljes bérköltség szempontjából a magyar bajnokság a 19. helyen áll az európai rangsorban, megelőzve Norvégiát. Ez két hellyel jobb a 2018-19-esnél (a tavalyi jelentésben az UEFA nem közölt ilyen adatot Magyarországra nézve).

Forrás: mfor.hu

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
Biztos a mutatott teljesítményt honorálták ennyivel. A kiutalt bér és az érte felvett jövedelem szűken, de éppen arányban van egymással. Talán már ideje lenne szegény focistáink pénzét is emelni. Úgy cirka 5 (öt) százalékkal.
RonaGyuri
Anyám, de a számok nem, hazudnak

Igencsak pikáns információ látott napvilágit a magyar fociról

Nem kis érdeklődést és igencsak megoszló véleményt keltett a hír, hogy „Átlagosan bruttó 2,9 millió forintot kerestek a tavalyi szezonban az NB I-es focisták”. Ami elég pikáns már magában is, de azzal, hogy: ez „egy év alatt 82 millió eurót, vagyis 29 milliárd forintot” jelent még ennél is olyanabb. De miután hozzátették, hogy „a fenti összegből 45 millió eurót (ami 15,7 milliárd forintot jelent) kaptak a játékosok”!
Lévén a törvény szerint éves 500 millióig összesen 15% közterhet kell megfizetniük a sportolóknak, ez igencsak érdekes gondolatokat ébreszt az épeszű olvasóban!! =))
Pipás
Minden forint és fillér "jó" helyre ment.
Lepényleső
...pedig ezek mindent megérnek,kivéve az árukat? Adómentességük + jutalomfalat?
Hiszen egy dolgozó és adózó is egyben cirka ennyit keres,- igaz másfél év alatt?
kereső
@RonaGyuri: És pluszban a munkáltatót/kifizetőt , azaz a klubokat sem terheli a bér után fizetendő szoc.hó.
RonaGyuri
@kereső: a másik hasonlónál már én is jeleztem

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.