A legtöbb magyar nagyvárosban gyaníthatóan lesznek az EBESZ-nek megfigyelői az előzetes információk szerint, akik közül 18-an már március elejétől az országban tartózkodhatnak, további 200 munkatárs az április 3-ai választás előtt érkezhet a tervek szerint, és pár nappal utána már távozik is.

Mint ismert, a napokban derült ki, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezeten (EBESZ) belül működő Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) az április 3-ai magyarországi országgyűlési választásra teljes körű választási megfigyelési misszió küldését javasolja.

Bárhova betoppanhatnak az EBESZ megfigyelői az országgyűlési választáson

Urnabontás a budapesti Bocskai István Általános Iskolában kialakított szavazókörben az országgyűlési képviselő-választás napján, 2018. április 8-án.

Fotó, címlapkép: MTI/Mohai Balázs

Ezt pár nap késéssel ugyan, de meglepően szívélyes hangnemben fogadta egy Facebook-bejegyzésben hétfőn Varga Judit igazságügyi miniszter, aki szerint egy ilyen misszió rutineljárás, magyarok is rendszeresen vesznek részt ilyeneken.

A hvg.hu cikke szerint abban Varga Juditnak igaza van, hogy ez bevett eljárás az uniós országokban, az EBESZ Magyarországon 1998 óta 5 országgyűlési választást figyelt meg. Ám a lap szerint az EBESZ eddig hazánkban csak korlátozott megfigyeléssel élt, most viszont teljes körűt jelentettek be, ami azt jelenti, hogy 218 munkatárs érkezhet az országba. Közülük 18-an úgynevezett hosszú távú megfigyelőként már március elejétől Magyarországon tartózkodnának, őket egészítené ki a további 200 fő, akik röviddel az országgyűlési választás előtt érkeznének, és nem sokkal utána távoznának is.

Amennyiben ténylegesen bekövetkezik a teljes körű megfigyelés, azzal Magyarország lesz az első uniós ország, ahol az EBESZ ezt alkalmazza – írja a lap, hozzátéve, hogy tavaly Bulgáriában is ez volt a terv, de ott végól a koronavírus-járvány és pénzügyi problémák miatt ez nem valósult meg. 

Ahhoz, hogy az EBESZ teljes körű megfigyeléssel éljen Magyarországon, ahhoz a magyar kormány hivatalos meghívása/hozzájárulása is szükséges (az EBESZ csak javaslatot tett), de a lap szerint ez akár jól is jöhet a fideszes kormányka. Ha ugyanis a megfigyelők elmarasztalják a választást, akkor hivatkozhatnak arra, hogy politikailag elfogultak (már Varga Judit is felszólította az EBESZ-t, hogy szívesen vannak látva, de ne avatkozzanak bele a választásba).

A hvg.hu összeszedte, hogy egy ilyen teljes körű választási megfigyelésnél mit csinál az EBESZ: vizsgálja a jogszabályi kereteket, a jelöltek regisztrációját, a kampányt, a média szerepét, az adminisztrációt, és mások mellett természetesen a szavazatszámlálást is (ezt a korlátozott megfigyelés során is vizsgálják, a teljes körűnél viszont 6-8 hét a misszió ideje).

Az EBESZ képviselői bármelyik szavazóhelyiségbe előzetes bejelentkezés nélkül bemehetnek, nem hozzák előzetesen nyilvánosságra, hogy hol fognak felbukkanni, vizsgálják az urnák sértetlenségét, beszélhetnek a szavazóköri delegáltakkal, mindig párban járnak, és akár vissza is térhetnek egy már meglátogatott szavazóhelyiségbe. 

"A szavazóhelyiségek környezetében is több mindenre oda kell figyelniük, ezek között szerepel, hogy

- vannak-e kampányplakátok, zajlik-e kampányolás a helyiség közelében;

- várakoznak-e tömegek a szavazóhelyiség előtt, ha igen, miért;

- van-e nyoma nyomásgyakorlásnak, feszültségnek;

- kapnak-e valamilyen kedvezményt a szavazók, hogy egy bizonyos pártra szavazzanak;

- vagy pedig, hogy akad-e nyoma többszöri szavazásnak"

- írja a hvg.hu.

A lap szerint már elindult a toborzás a misszióra, bár még nem gyűlt összea költségvetés rá, ugyanakkor gyanítható, hogy ez sikerülni fog, mert egymástól függetlenül már több európai uniós képviselő és civil szervezetek is sürgették, hogy Magyarországon a választást teljes körű EBESZ-misszió vizsgálja.

A cikk szerint a toborzásból leszűrhető, hogy Budapesten kívül biztosan lesznek megfigyelők Debrecenben, Pécsen, Szegeden, Miskolcon, Győrben, Nyíregyházán, Kecskeméten és Szombathelyen is.

Igény van rá civilek és EP-képviselők szerint

62 EP-képviselő januárban egy levélben hívta fel a figyelmet, hogy a 2020-ban a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetben átírt választási törvény, valamint a 2021-ben az állandó lakhely bejelentésére szolgáló rendelet módosítása aggasztó a választás tisztaságára nézve. 

Magyar civil szervezetek is felszólaltak nyilvánosan ezek miatt, a Political Capital az EBESZ döntésének nyilvánosságra kerülését diplomáciai mérföldkőnek nevezte a történteket. 

"A választás napján 200 megfigyelő párosával fogja járni a szavazóköröket, igy akár azok 5-10%-ába is eljuthatnak. A tudat, hogy a legkisebb településeken is bármikor betoppanhatnak, a visszaélésre készülőknek legalább egy részét elrettentheti – függetlenül attól, hogy kinek az érdekében készültek volna csalásra"

- idézi az állásfoglalásukat a hvg.hu, amely hozzáteszi, januárban egyfajta igényfelmélmérésen jártak hazánkban az EBESZ képviselői, a kormányoldallal és az ellenzékkel és a sajtóval is találkoztak, ezek után jelentették be a javaslatot a teljes körű misszióról.

Az EBESZ a választásról szóló tapasztalatait egy jelentésben fogja összegezni (egy gyorsjelentés pár nappal a választás után várható, a részletesebb később), amelyben ajánlásokat fogalmaznak meg a kormány felé. 2018-ban többek közt azt hozták fel problémaként, hogy a kormányzati és fideszes kampány összemosódott, a közmédia egyoldalú és elfogult volt a tájékoztatásban, a kettős állampolgárok, illetve a magyar lakcímmel rendelkező, de külföldön élő állampolgárok szavazati joga gyakorlásának eltérő volta is felmerült, mint megoldandó feladat. 

"A szervezet több ajánlást is megfogalmazott, többek között azt, hogy a magyar kormányzatnak törekednie kellene a közmédia függetlenítésére, azonos lehetőséget kellene adnia minden külföldön élő szavazónak, illetve nem kellene korlátoznia a civilek jogait"

- olvasható a cikkben.

Forrás: hvg.hu

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

134.bátor
Kicsit unalmas már azok szájából hallani a " hazaárulózást",akiknek a kormánya kiárusîtotta az országot az oroszoknak,meg a kînaiaknak.
Több millió embert " lehazaárulózni" ,aki nem hajlandó erre a mocskos,tolvaj,korrupt kormányra szavazni!!! Úgyhogy kicsit gondolkozni kène,mielőtt ezeket îrjátok.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
""Ezt pár nap késéssel ugyan, de meglepően szívélyes hangnemben fogadta egy Facebook-bejegyzésben hétfőn Varga Judit igazságügyi miniszter, aki szerint egy ilyen misszió rutineljárás, magyarok is rendszeresen vesznek részt ilyeneken.""
Csak tudod Juditka, az az óriási különbség, hogy nem mindegy az, hogy MEGFIGYELSZ vagy NEGFIGYELNEK. És a csordád most a második csoportba került. És azt is roppant alaposan. Nyilván túl sok volt veletek a rossz tapasztalat...
namihami
@KisTehen: 08.55: 56: 57: Akkor most egyetértesz velem abban, hogy lételeme az Orbán kormánynak a csalás? Tőled vártam a legkevésbé (na nem, talán mégse), de kellemes meglepetés lett. Végre egy jobboldali, akinél (ha csak halványan), de tisztul a kép.
fergeteg
Sok belső hazaáruló ezt hozta.
DE ISTEN KEGYELMEZZEN NEKIK A FIDESZ VÁLASZTÁSI GYŐZELME UTÁN.
kereső
@fergeteg: Most igérgetsz, vagy fenyegetsz deli székely paraszt?
134.bátor
Jellemző a magyar " demokratikus " választások tisztaságára,hogy Bulgárián kîvül egyedül hozzánk küld az EBESZ megfigyelőket. Van mièrt rettegni jucusnak.
134.bátor
Kicsit unalmas már azok szájából hallani a " hazaárulózást",akiknek a kormánya kiárusîtotta az országot az oroszoknak,meg a kînaiaknak.
Több millió embert " lehazaárulózni" ,aki nem hajlandó erre a mocskos,tolvaj,korrupt kormányra szavazni!!! Úgyhogy kicsit gondolkozni kène,mielőtt ezeket îrjátok.
Néro
A halott Űs Magyar meg a ' kül-Huni ' szavazatokat nézzétek. Mert Fityma Tűr-vényesen annyit írnak hozzá amennyit akarnak.
Itt a bantu néger is szavazhat ha Fitymákra szavaz. Sőt az övék kettőt ér.
Ócska szar ember az aki abba pofázik bele aminek nem issza a levét.
Egyébként ez a véleményem attól független kire küldene X-et. Anyádat X-eld ott ahol vagy. Az tartozik rád.
ómió
Ezek? 2006-ban még a "trükkök százait" se vették észre! Vagy, mert azok "efftársiak" voltak?
Namely
@ómió: a "trükkök százai" a költségvetési számok manipulálására vonatkoztak, ezek pedig választási megfigyelők. Amúgy tök mindegy, mert a választásokon itt még nem csaltak, és a regnáló hatalomnak nem is lenne rá szüksége.

Cikkhez: ez kb minden választáson így van. Jönnek, mindent rendben találnak, hazamennek. Ahogyan eddig mindig.
ómió
@Namely: Ne tégy, úgy, mintha...! Még Böszme vezéred szerint is a "sírból hoztuk vissza" a 2006-os választást. ÁFA-csökkentés, majd a választás megnyerése után visszaemelés! "Gyógyszerfelírási díj" itt - "ezt vonja vissza" mondta Böszme vezéred Orbánnak, majd a választást megnyerve azonnal bevezette a vizitdíjat! Soroljuk még? Még, hogy "költségvetési számok"!
verőce21
Kormányzati választási csalásokat vizsgálnak? - Vádold meg ellenfeled azzal amit tenni fogsz...!

Hej, de szeretne Brüsszel egy "kezes" magyar kormányt létrehozni. Az nem baj ha lop-csal, csak végrehajtsa a Deep State utasításait...!

"A falusi emberek tudatlanok és ostobák, akik egy keresztrejtvényt sem tudnak megfejteni!" - Márki-Zay
verőce21
Ezek az EBESZ megfigyelők hordják majd ellenzék részére a temetőkben fekvők szavazatait...? :)
Namely
@ómió: "Még Böszme vezéred szerint is a "sírból hoztuk vissza" a 2006-os választást."
Nos, akkor tisztázzunk valamit. Ha valaki kijavítja a hibádat, azt nem biztos, hogy azért teszi, mert kúrcsánnyal hál. Köszi.
Amúgy amiket leírtál, azokat úgy hívják, hogy "költségvetési számok". Akkor meg miért született a kommented?
Eladott Ország
Az EBESZ megfigyelők nem nyaralni jönnek Magyarországra, hanem azért, hogy leleplezzék, megakadályozzák, illetve felhívják a közvélemény figyelmét a rendszerszintű csalásaitokra!
Mert ti már sajnos 12-éve tartó ámokfutásotok a csalásra, a lopásra, a hazugságra, az átverésre, és a magyar emberek becsapására épül. Az 1. ábrán látható, hogy a Fidesz-KDNP azokban a szavazókörökben volt a legsikeresebb, ahol az ellenzéknek egyetlen szavazatszámláló biztosa sem volt. Ahogy növekszik az ellenzéki szavazatszámláló biztosok száma 0-ról 4-re, a Fidesz-KDNP átlagos szavazati aránya lecsökken 52%-ról 46%-ra.
s.24.hu/app/uploads/2018/04/csalas1.jpg
A következő ábra az érvénytelen és a Fidesz-KDNP-re leadott szavazati arányok közötti összefüggést mutatja. Láthatjuk, hogy ahogy nő egy szavazókörzetben az érvénytelen szavazatok aránya, úgy növekszik a Fidesz-KDNP-re leadott szavazatok aránya is. Mindeközben ellenzéki pártok esetében nincs ilyen összefüggés vagy pontosan ellenkező hatást figyelhettünk meg. Ha az érvénytelen szavazatok aránya minden szavazókörzetben az országos átlag lett volna (1,2%) és minden szavazókörzetbe jutott volna 4 ellenzéki delegált, akkor a statisztikai modell alapján a Fidesz-KDNP országos listán elért 49%-os eredménye helyett 45%-os eredményt ért volna csupán el.
s.24.hu/app/uploads/2018/04/csalas2-1024x751.jpg
Eladott Ország
Sajtószabadság? Esélyegyenlőség? Korrupció? Ezek beavatkoznak a választásunkba!
papaigabor.files.wordpress.com/2021/12/2021.12.04.jpg
Lepényleső
...mindenütt ugyanazt találják,- aztán amíg azt vizsgálják,másutt ahogy eddig; ortodox módon számolják?
ómió
@Namely: Ti - ne "szerénykedj" - "Kurcsánnyal" hálás nélkül is csápoltok neki! Efftársi "sokoldalúság"? A "trükkök százai" meg, "amiről nektek nem is kell tudnotok" még mindig "költségvetési számok"? Titkos lett a "költségvetés"? Ez a legújabb "efftársi vívmány"? Akkor, mit is próbálnál "cáfolni"?
Namely
@ómió: Visszaírtál, de sajnos nem volt semmi értelme megint. Hűtsd le magad, olvasd el megint, amit írtam, és próbáljuk meg újra.
UI: külön élvezet, hogy ha valamelyik elfogult összefosás-hívőnek írom le, hol téved, akkor náci, rasszista, orbánista leszek, amikor meg egy magadfajta elfogult Orbán-hívőnek, azonnal komcsi, elvtárs, kurcsányista.
ómió
@Namely: Nem volt semmi értelme? Csak, mert nem tudsz rá válaszolni? Ne duma mellé! Inkább azt hazudd meg nekünk, mióta titkos a költségvetés! Szólj az efftársaidnak, segítsenek ebben neked!
Namely
@ómió: beszélgess magaddal, vagy inkább @Aki én: -t ajánlom. Hasonlóan hozzád, nem képes értelmezni alapvető mondatokat.
ómió
@Namely: Szóval, nem árulod el, mióta titkos a költségvetés? Pedig igazán meghazudhatnád! Eggyel több, vagy kevesebb!? Számít nálad? Aki kretÉn efftársadat meg tartsad meg - ne nekem ajánljad(!) - ha egyszer ugyanaz a bolsi alom vagytok!
telegdilaci
@134.bátor:Én azokat a kistelepüléseket ajánlanám megfigyelni az ellenőröknek,ahova 100-számra vannak bejelentkezve még a Disznó ólba is Ukránok akik egyébként oda valók,ott van lehetőség igazán a csalásra,Mondjuk Kispalád nevű település Szabolcs megyében!
telegdilaci
Lehet találgatni hogy kinek az érdekében csalnának bizony ezek a férgek,mindegyike azokra szavaz akik a Meg kérdezésünk nélkül lapátolják nekik a milliárdokat,Ukrajnába,Erdélybe!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.