A kormány által alapvető élelmiszereknek kikiáltott termékek árstopja meglehetősen komplex helyzetbe hozta a kereskedőket. Sokan attól tartottak, hogy a kieső bevételt külföldi import árukkal igyekeznek majd ellensúlyozni. 

A HVG.hu átfogó körképet készített a hazai boltok kínálatáról. 

Az intézkedést bevezetésekor számos kritika érte, így például többen attól tartottak, hogy a mesterségesen alacsonyan tartott árak miatt az áruházláncokban inkább az olcsóbb importáruk lepik majd el a polcokat. Pár hete már tapasztalhattuk, hogy egyes láncoknál megjelentek az importáruk, például a húsoknál. Ennek azonban csak kevés jele látszott a nagy kereskedelmi láncok óbudai üzleteiben csütörtök kora délután.

Az árstop árnyoldala, amiről nem beszél a Fidesz: ellepték az üzleteket az olcsó külföldi import-élelmiszerek

Fotó: 123RF.com

A kormány a finomliszt, a 2,8 százalékos UHT tej, a kristálycukor, a sertéscomb, az étolaj, valamint a csirkemell és -far-hát esetében rendelte el január közepén, hogy februártól a tavaly októberi áron kell árulni.

A portál megnézte, hogyan alakult a rögzített árú termékek származási helye és ára az Auchan, az Aldi, a CBA, a Lidl, a Penny, a Spar és a Tesco egy-egy üzletében. Minden boltban igyekeztek megkeresni az érintett termékek közül a polcokon megtalálható legolcsóbbat, ez sok esetben sajátmárkás termék volt.

Érdemes megjegyezni, hogy egyes üzletláncok polcok közti marketingjükkel kifejezetten rájátszanak az árstopra – a kormány által elvárt kék hirdetményen túl is. Az Auchanban nagy Stop feliratú táblák láthatók, amelyek azt hirdetik, hogy hány ezer termékük akciós. A Tesco a kék színnel hívja fel a figyelmet legolcsóbb termékeire, de a prímet a CBA és a Lidl viszi. Előbbinél például minden lisztnél feltűnő Árstop feliratú táblácska látható, a Lidl azonban ennél is tovább ment: szinte minden árrögzített terméknél szembeötlő feliratokkal tudatja, hogy „Befagytak az árak”, és azt is jelzi, hogy az adott termék hány forinttal olcsóbb, mint a rendeletben megszabott tavaly októberi ára volt.

A szóban forgó termékek részletes körképét a HVG.hu oldalán olvashatják.

Forrás: HVG.hu 

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Emmersson71
@KisTehen: Majdnem eltaláltad :) (persze nem...)
Hiszen a multik jóval gazdagabbak, őket nem bassza annyira padlóhoz az idióta árstop, mint a kisebb - többségében magyar! - vállalkozásokat!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Németh István
@Rakoncátlan: én meg csak azt tudom mondani kegyelmednek, hogy ilyen becstelenség vezérelje jobb sorsra Magyarországot! Ezért nemfognak büntetni, a a gyurcsány-bajnai becsületességért lesz még dá-dá!
DE hogy a saját énemnél maradjak rohadj meg és nyasdgem!
@Nessy: @Rizikó: szerintem ha lóval közlekednénk, csak seprű és lapát kéne oszt menten minden rendben lenne! Ja és a verebek sem tűntek volna el a városokból!
lusta
@Nessy: Már bocsi a kérésért. A mi jobbkéz szabályunk ott balkéz szabály?
Nessy
@lusta: Én az egyszerűbb megoldást választottam! Miután a jogosítvány a munkakörömhöz kellett ( három év után jöttek rá, hogy nincs jogsim), talán kétszer vezettem életemben. Hiba pontom mégis volt, mert kis családom minden hibás parkolását rám fogták.
jesz
az olcsóbb külföldi élelmiszerek?

...akkor megoldódott a nyugat problémája, nem kell leselejtezni a sok eladhatatlan élelmiszerét, vihetik a mindenevő magyarokhoz...azok meg olyan hálásak

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.