Az ellenzék kész a kormányzásra, Márki-Zay Péter pedig kész a miniszterelnökségre – mondta pénteki, online közvetített évértékelő rendezvényén a Demokratikus Koalíció elnöke.

Gyurcsány: az orbáni hatalom nem erős
Fotó: Facebook/Gyurcsány Ferenc

Gyurcsány Ferenc kérte hallgatóit, gondoljanak vissza arra, hogy honnan indultak az ellenzéki pártok, mik voltak a céljaik, kit tekintettek riválisnak.

Most ez a hat párt együtt van, vezetői mostanában minden második nap egy asztalnál ülnek, mert egyetértenek, hogy egy európai, demokratikus, polgári Magyarországot szeretnének

- mondta.

Ezt az ellenzéket arra teremtette a sors, hogy kihívást intézzen Orbán Viktor rendszerével szemben. A választáson az dönti el az sorsukat, hogy az emberek akarják-e vagy sem, hogy maradjon a mai kormányfő és az ő hatalmi, kulturális világa. Ha úgy tetszik, igaza van azoknak, akik azt mondják, hogy a választás egy erről a rendszerről szóló népszavazás lesz – fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy

az ellenzék Márki-Zay Pétert jelöli kormányfőnek és ha többséget szerez a választáson, akkor őt választja meg miniszterelnöknek a parlamentben. Ez így van rendjén, mert így döntöttek az ellenzéki választók

- nyomatékosította a DK elnöke.

Kiemelte, hogy amikor egy kormányfőjelöltet támogatnak, akkor alapvetően egy politika mellett törnek lándzsát, ami lényegesen fontosabb, mint bármilyen részletkérdés, mert "a hazánkról szól". Hozzátette: ebben nem ismernek kompromisszumot és nincs helye bizonytalankodásnak.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: természetesnek gondolja, hogy 12 év kormányzás után az emberek jelentős részének elege van a kormányból. A magyarországi házasságok átlagos hossza 14 év, hogy ne lenne elege az ország jelentős részének egy olyan hatalomból 12 év után, amit egy percig sem akart? – mondta.

Úgy értékelt:

az "orbáni hatalom" elfáradt és "egyébként meg egy feslett hatalom".

A kabinetet akkor tekinti fáradtnak, ha híján van új gondolatoknak és ideáknak. Azt a hatalmat tekinti feslettnek, amelyik nem képes saját szabályai és elvei szerint élni, részt venni közéletben.

A politika nem lehet tisztességes, ha nem felel meg saját meghirdetett elveinek és nem lehet erkölcsös, amikor az derül ki, hogy a kormánypárt parlamenti frakciójának környékén "ennyi köztörvényes disznóságot soha korábban nem követtek el" – folytatta Gyurcsány Ferenc, aki szerint a "feslettségnek" lesznek következményei, az "orbáni világ" valójában nem bátor, hanem nagyhangú.

A DK elnöke azt mondta,

, hanem durva és nem is keresztény. Világossá kell tenni, hogy "itt pogány barbárokkal állunk szemben", akik a kereszténység szent ügyébe próbálják burkolni magukat, hogy elfeledtessék mindazt a disznóságot, amit tesznek

- jelentette ki.

Gyurcsány Ferenc a kormány és az ellenzék közötti legnagyobb felfogásbeli különbségnek azt nevezte, hogy történelmileg hol van Magyarország helye: Moszkva, Ankara vagy Berlin, Párizs a viszonyítási pont. További dilemma az, hogy a hatalom a népé vagy a kormányé, vagy hogy "tolvaj-e ez az állam és tolvaj-e ez a kormány" – tette hozzá.

Kijelentette: ebben a három témában az európai országok többségének fő politikai irányzatai és a mai ellenzék is egyetért; az pedig egy baloldali gondolat, hogy nem lehet megengedni, hogy egy szűk tehetős réteg mellett egyre többen a hátramaradottak Magyarországát éljék meg.

Azt mondta, Magyarországon hosszú hagyománya van az önkény elfogadásának és az önkény igénylésének.

Magyarország lassan polgárosodik, de az ellenzéknek meg kell teremtenie a lehetőséget, hogy az emberek merjenek, tudjanak szabadok lenni, a szabadság pedig ne fenyegetést, hanem lehetőséget jelentsen a számukra.

Az ellenzék azt szeretné, hogy a szabadság méltányos korlátozásával és szabályozásával a lehetőségeket is méltányosan osszák el – fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

A választás utáni lehetséges jövőt vázolva hangsúlyozta, hogy az ellenzéket és a kormányt is nagyjából két és fél millió szavazó támogatja. Meg kell tanulni együtt élni, "mert nem tehetünk mást" – közölte, hozzátéve: aki kormányoz, annak a hazát kell képviselnie, a jelenlegi hatalom azonban nem képviseli a hazát, csak az övéit, az "összes többit pedig negligálja".

Forrás: MTI

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Csak részleteket olvastam a beszédéből, de a legjobban az tetszett, amit az RTL híradójába is bevágtak:
Isten az első napon megteremtette a világosságot és a sötétséget, de közben nem a miniszterelnöki vőre gondolt. :)
Elképzeltem mellette Orbánt...mit mondjak?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Rizikó
Fletó! Már akkor sem voltál normális amikor a tömegbe lövettél, meg behoztad az izraeli verőembereket!
csak úgy....
@Rizikó: de te shiki most normális !? :) 12 éve meg fletónak drukkoltál és szidtad a fideszt! -tán tosztá,hogy így megváltosztá ? :)
csak úgy....
@Virág Árpád: miközben vertek vagy löttek rád? virág elvtárs,te tudsz szlovákul ?
Clavigo
@Rizikó: Nem kellett volna teleszarnod az Andrássy utat,,,.napidíjért. Valszeg emiatt kaptad a gumilövedéket... :):):):) hülegyerek..:):)
Nyírfa
Csak részleteket olvastam a beszédéből, de a legjobban az tetszett, amit az RTL híradójába is bevágtak:
Isten az első napon megteremtette a világosságot és a sötétséget, de közben nem a miniszterelnöki vőre gondolt. :)
Elképzeltem mellette Orbánt...mit mondjak?
Rizikó
@Clavigo: Meglesz még a nemzetnek az elégtétel azért. Legközelebb a buzi felvonuláson lesz futás!
Rizikó
@Virág Árpád: Meg héberül vartyogtak!
Pálinkás Pál
sajna az ellenzék elbukott a makicigány miatt...
Rizikó
Fletókám! Orbánt a többség választotta. Az a többség amelyik téged elzavart!
Gazella
@Rizikó: milyen többség'?? Hisz csalásssl nyert a zsirhájod.
Rizikó
@Gazella: Áltasd magad! Mi vagyunk a többség! Most pedig a libsiket eltakarítjuk! Egy is sok azokból!
simmering73
@Rizikó: Te pénzért vagy ilyen idióta vagy már születésedkor lemondtak rólad, metélt.
Nyírfa
@Rizikó: Én liberális vagyok. Tudod, miért? Mert olyan eszmeiség a jelszava mint a szabadság, egyenlőség, testvériség. Soha nem értettem, hogy azok az emberek, akik ezeknek a fogalmaknak a manifesztációi , akár részben is, miért válhatnak ellenségképpé. Persze, az, hogy soha nem értettem, így nem igaz, mert magát az indítékot, a gyökerét nem nehéz meglátni, mint ahogy a folyamat is a szemünk előtt zajlik, csak olyan nonszensznek tűnik, hogy valakinek Petőfi, Ady vagy a legnagyobb magyarként elismert Széchenyi István eltakarítandó személy legyen.
kereső
@Nyírfa: "legnagyobb magyarként elismert Széchenyi István eltakarítandó személy legyen."- no hallod. Ő csak!!! egy tudományos akadémiát adott ennek az országnak, -melynek olyan elnökei voltak, mint arany János,Deák Ferenc- nem stadionokat.
kereső
"Egyébként meg egy feslett hatalom"- mondja GYF. Az. Egy romlott, erkölcstelen-erkölcsök nélküli-gonosz hatalom.
Ezek nem keresztények- pogányok, hiszen semmi "szeretet" nincs bennük.Isten helyett a mammon az "istenük", és a hatalom, az uralkodás.
Toller Béla
..és valóban, ennek a gazember kormánynak az ereje a nép beszariságában leledzik ! Meg a hangoskodó bérencek szemtelenségében. Mit tudna tenni ez a vacak kormány, ha egy bíró jogosnak ítélné a pedagógusok sztrájkját egy törvénytelen kormányrendelettel szemben ? Semmit, mert végül úgy is a bírónak adnának igazat ! persze, valamit a bírónak is vállalnia kellene, de hát ha egyszer mindenképpen muszáj, miért ne tenné állva ?
Nyírfa
@kereső: 08.42

Vannak köztünk, sajnos, nem kevesen, akik számára Széchenyi István munkássága nem mond semmit. Az ő példaképük Hitler, kedvenc könyvük, bibliájuk a Mein Kampf.
Számunkra pedig örök tanulnivaló, hogy a gyermekeinket társnak tekintsük, akiknek szabadságukban áll megvalósítani a legszebb, legboldogítóbb álmaikat. Akkor van rá esélyünk, hogy szétfoszlanak a náci eszmék.
Nyírfa
@kereső: ma, 8.46

Gyurcsány a fején találta a szöget, ami ugyan nem újság, mert nem ez az első alkalom, de jó tudni, hogy van ebben az országban valaki, aki úgy politikus, hogy közben helyén van a szíve, az esze.
ómió
"Erős", bizony, a bolsi diktatúrátok volt! Az a megkékcédulázott! De csak a moszkvai efftársaitok tankjai "erősítették"!
Rizikó
@Nyírfa: Alapvetően nem elvi, hanem nyelvtani a problémánk! Te az elveket véded, amit szerinted jelentenek ezek a szavak. Én pedig azért ellenkezem, mert ahogy ezt kiforgatva meg akarják valósítani, attól üvölteni tudnék.

Végül is mit jelent a te és az én értelmezésemben a szabadság kifejezés, na ott a vita alapja.
Rizikó
@simmering73: Egy metélt metéltez? Ütős anyagot nyomsz degenerált!
Peller Anikó
"így döntöttek az ellenzéki választók"

Na ez így pont nem igaz, mert nem az ellenzéki választók döntöttek így, de ez már mindegy.
simmering73
@Rizikó: Meg fog baszni a guta, patkány.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.