Megjelent a kormányrendelet, amely leszögezi, hogy gyermekfelügyeletet minden, sztrájkkal érintett köznevelési intézményben biztosítani kell, a tanulók pedig nem maradhatnak oktatás-nevelés nélkül – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának Köznevelésért Felelős Államtitkársága pénteken az MTI-vel.

Új kormányrendelettel nehezítik a pedagógussztrájkot
Fotó: Facebook/PDSZ – Pedagógusok Demokratikus SzakszervezeteAz Orbán Viktor által aláírt rendelet szerint “a sztrájkkal érintett köznevelési intézményekben a gyermekek, tanulók felügyeletét minden, a sztrájkkal érintett munkanapon reggel 7 óra és iskolák esetében 16 óra, általános iskola esetében 17 óra, óvodák esetében 18 óra között” biztosítani kell. És ott ahol a tanuló az oktatásban részesül.

A járványhelyzetre tekintettel a rendelet azt is előírja: “minden gyermek, tanuló csak azokkal a társaival tartózkodhat egy helyiségben a felügyelet biztosítása során, akikkel a sztrájkot megelőzően is a járványügyi intézkedések betartásával együtt lehet”. Azaz, a különböző csoportokba, osztályokba tartozó gyermekek, tanulók keveredését, a járvány terjedésének megelőzése érdekében a sztrájk alatt el kell kerülni.

Minden csoportban, osztályban legalább egy, szakképesítéssel rendelkező óvodapedagógusnak, pedagógusnak, gyógypedagógusnak, kollégiumi nevelőnek, oktatónak vagy (gyógy)pedagógiai asszisztensnek rendelkezésre kell állnia, és a felügyelet időtartama alatt az időjárási körülményektől függően, lehetőség szerint délelőtt és délután 1-1 óra szabad levegőn való tartózkodást kell biztosítani a gyermekek, tanulók számára az elkülönítési követelmények figyelembevételével.

A sztrájkkal érintett köznevelési intézményekben a felügyelet ideje alatt biztosítani kell a gyermekek, tanulók számára az étkeztetést a közétkeztetési, egészségügyi, szakmai szabályok betartásával – mégprdig a sztrájk előtti időszakra jellemző, megszokott helyen, módon, alkalommal és időpontokban.

A pedagógusok a január 31-ei – a bíróság által jogellenesnek kimondott – figyelmeztető sztrájkjuk után március 16-ától határozatlan időre terveznek munkabeszüntetést. Az EMMI jövő szerdát jelölte meg, amikor tárgyalnak a pedagógus szakszervezetek képviselőivel.

Az óvodai foglalkozások megtartása a sztrájk ideje alatt nem szükséges.

Az érettségiző középiskolai osztályok tanulói számára a kötelező érettségi tantárgyak tekintetében biztosítani kell “a meghatározott

felkészítési óraszám 100%-os megtartását a sztrájk teljes időtartama alatt” – tartalmazza a kormányrendelet, ami azt is kimondja: a kollégiumi ellátás vonatkozásában biztosítani kell, hogy a tanulók a sztrájkot megelőző elhelyezésük szerint részesüljenek teljes ellátásban (lakhatás, felügyelet, étkeztetés).

A sajátos nevelési igényű gyermekek esetében a gyermekek életének, testi és lelki épségének megóvása érdekében biztosítani kell a sztrájkot megelőzően fennállt körülmények között és helyszínen a szakmai szabályoknak megfelelő, változatlan személyek által nyújtott ellátást (ideértve valamennyi foglalkozást, fejlesztést és felzárkóztatást).

Ha a sztrájk ideje alatt jogszabályon alapuló rendszeres fogászati, szemészeti vagy általános szűrővizsgálat esedékes, azon a gyermekek, tanulók részvételét biztosítani kell.

A veszélyhelyzet ideje alatt a jogszerűtlen vagy jogellenes sztrájkkal kapcsolatosan hozott bírósági döntéssel szemben 60 napon belül lehet felülvizsgálati eljárást kezdeményezni – mondja ki a kormányrendelet. “Amennyiben a sztrájk jogszerűtlenségéről vagy jogellenességéről hozott bírósági döntéssel szemben felülvizsgálati eljárásra kerül sor, akkor a felülvizsgálati eljárásban hozott döntésig egyedi ügyekben a jogszerűtlen vagy jogellenes sztrájkkal kapcsolatosan hozott bírósági döntésre nem lehet hivatkozni. A sztrájk jogszerűtlenségéről vagy jogellenességéről hozott bírósági döntéssel összefüggő törvényi határidők a felülvizsgálati eljárásban meghozott döntés közlését követő napon kezdődnek” – szól a kormányrendelet, ami addig lesz hatályban, amíg a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvény.

Forrás: MTI

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Ezzel a kormánnyal szemben a polgári engedetlenség vezethet csak eredményre.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nyírfa
Ezzel a kormánnyal szemben a polgári engedetlenség vezethet csak eredményre.
tudode
Ez nagy durva fideSS praktika ahoz képest, hogy a 2006 őszi zavargások után rekultiválni kellett a Kossth terret, amelyből az lehet a tanulság, hogy az öszödi beszéd nélkül nem építhette volna ki az "egyeduralkodó" a diktaTŰRÁJÁT!
.
Epizódok:
.
----- A zavargások kronológiája
2007.09.1
www.origo.hu/itthon/20070913-zavargasok-az-oszodi-beszedtol-oktober-23ig.html
-----------------
.
---- Minden nap nagygyűlést tart a Fidesz
2006.10.06.
www.origo.hu/itthon/20061006keves.html
.
„””””Nem akar előre hozott választást a Fidesz, de ahhoz ragaszkodik, hogy a miniszterelnök távozzon, és szakértőkből álló kormány irányítsa az országot - jelentette ki Orbán Viktor. A Fidesz elnöke Kossuth téri beszédében közölte: felelősségre fogják vonni azokat, akik az országot válságba sodorták, azt azonban nem részletezte, hogy ezt miként tennék. A Fidesz szombattól minden nap délután 5 és 6 óra között gyűlést tart a Parlament előtt.””” (…
------------------
.
---- .Orbán Viktor 2006, Fidesz nagygyűlés, Astoria
www.youtube.com/watch?v=qpG58cODa_Q
.
„”””Feladat: Értelmezze Orbán Viktor beszédének eme részletét 2021-ben!”””
.
Nagy Tamás Orbán Viktor 2006, Fidesz nagygyűlés, Astoria
www.youtube.com/watch?v=qpG58cODa_Q
„”””Feladat: Értelmezze Orbán Viktor beszédének eme részletét 2021-ben!”””
.
---- Nagy Tamás 3 hónappal ezelőtt
Ha lehet, ez most még aktuálisabb, mint akkor!
=============
.
Csak csendben, csak halkan, hogy senki meg ne hallja!!!
.
Rossz a rosszal, de klasszisokkal rosszabb a rossz nélkül!!!
Istenakinincsen
Lopni és csalni sem lehet(csak engedéllyel).
Sztrájkolni"demokráciában"sem lehet,csak engedéllyel.
division
@Nyírfa: Igen, ez már tényleg durva. A tanárok Orbánék szemében egy senkik.
Istenakinincsen
A kormánynak az iskola csak gyermekmegőrzésre kell,engedelmes rabszolgákat nevelni.A szülők jó rabszolgaként csak igy tudnak dolgozni és ezeket az élősködőket luxusszinvonalon eltartani.
Nyírfa
@division: Nemcsak a tanárok, de ők kirívóan. Pedig egy elhivatott pedagógusnál tiszteletreméltóbbat elképzelni sem tudok.
Az én tanárideálom egy filmhez kötődik: Robin Williams alakította a Holt költök társaságában.
Most kellene itthon is felállni a padok tetejére.
division
@Nyírfa: Nejemnek már többször mondtam, hagyja ott az ovit, feleslegesen idegeli magát ennyi nevelhetetlen gyerek között, amikor a fenntartó még annyit sem képes mondani soha, hogy köszönöm. Oké, nem keres rosszul mondhatni, mert közel 400 ezret kap kézhez havonta, de mennyit is kellene egy 30 éve pályán lévő pedagógusnak kapni? Ők tanítják ma már azt is meg a gyerekeknek, amit a szülőknek kellene. Vajon politikusainkat nem pedagógusok tanították? Talán el kellene ezen gondolkozniuk, mielőtt 50% - os béremelés helyett inkább megfenyegetik őket. Piszkos egy banda ez, sosem hittem volna, hogy ezt valaha is ki fogom mondani. A hitelből felvett látszat pénzek osztogatásával meg elmehetnek a fenébe, ahogy a nagy ár stoppjukkal is. Ma voltam Tescoban, tényleg a régi áron van a cukor, tej, stb., de kellett vennem mosogatógépbe tablettát is, ami eddig 4000 ft volt, most 8000. Hogy is van ez akkor?
Rizikó
Ennek egyszerű a megoldása. Aki ezt megszegi, azonnal kirugni. Személyi anyagában legyen benne az elbocsátás oka. Egy hónap alatt megtisztulna a tanári pálya és az oda nem való, zavaros fejűek mehetnek dolgozni!
nemkati
@division: "Ők tanítják ma már azt is meg a gyerekeknek, amit a szülőknek kellene. " Na ezzel nagy baj lesz, ha ebbe beletartozik a szexuális nevelés is, mivel "kizárólag a magyar szülők joga a gyermekeik szexuális nevelése". Mert a végén még ugye nemet vált az a gyerek, ha nem a szülő világosítja fel, hanem holmi óvónéni.

Azt meg nagy örömmel látom, hogy már nem véded a védhetetlent. Hadd idézzek egy nagy ember nagy mondását (nemkatiét): lassan nyílnak fel a szemek. :)
Rizikó
Ezek a tanárok sajnos elég gyenge alakok. Kevés tárgyi tudás, idióta módszerek és persze minden fegyelmezési eszköz kicsavarva a kezükből. Valahol sajnálom őket, de ők is hibásak, hogy elfajult az oktatás. Okoskodó agresszív szülők, neveletlen kölykök, butácska pedagógusok. Nagyon rossz párosítás.
Csizmás Kond
Ma minden másként működik...nincs elhivatottság, nincs szakmai becsület, nincs rátermettség csak könnyű élethajhászás és könnyű pénzszerzési lehetőség...és ez mindig is megbosszulja magát. A sztrájkkal egy tanító arra is megtanítja a gyereket, hogyan kell erőszakkal kicsikarni azt amit másképp nem tud, holott épp ennek az ellenkezőjére kéne neveljen.
Néro
Tanarak !
Na értékes beszédet mond a Nemzeth Vezetője lehet menni meghallgatni majd a végén felállva csillogó szemmel tapsolni.
Tudjátok ő a WC papírt is hasznosabbnak tartja mint benneteket.
Toller Béla
@Rizikó: Ne játszd itt a keménylegényt ! Egy vacak kormányrendelet nem írhatja felül a törvényt ! Egy jogállamban, semmiképpen, Ha meg fasiszta akarsz maradni, fogd a nagyferót meg a bayert és uccu, szélées e világ, valahol nagyon kelletek ...értéket teremteni ...
Toller Béla
Szóval, elérkeztünk a közvetlen cselekvéshez ! Aki ezt a kormányrendeletet a törvénnyel szembemenve betartja, az megtévedt fidesz ügynök, és semmi dolgunk vele ! Aki meg tanár, tanító, pedagógus, írni és olvasni tudó állampolgár, az márciusban, ahogyan a szakszervezet megszervezi, sztrájkolni fog. A rendőrség sem tehet semmit egy érvényes törvénnyel szemben, a vészhelyzetben sem lehet a Dunának megparancsolni, hogy follyon visszafelé ! Ez a kormány egy lejárt lemez ! Nehogy máááá...egy nagyferó meg egy bayer verje itt a tamtamot ...
solidedge
Csak akkor sztrájkolhatnak, ha a sztrájk napján jelentős túlórát is vállalnak.
ómió
De, hisz', egy kis törvénytelenség eddig se zavarta az efftársakat!
Macskaszem
Tehát a kúrmány arra vetemedett, hogy megtiltja a sztrájkot. Nem egyenesen, hanem aljas, sunyi módon. Nem azt mondja, hogy tilos a sztrájk, hanem olyan rendeletet hoz, hogy a betartása mellett képtelenség sztrájkolni. A tanárnak a tanteremben kell őrizni a tanulókat, minden tanárnak a saját tantermében külön. Hát többek között ezért nincs itt se jogállam se demokrácia.
Rizikó
@Toller Béla: Bélám! Az a rossz hírem van, hogy itthon vagyunk és többségben. Ha ez nem tetszik, csomagolhatsz!
Istenakinincsen
@nemkati: ma, 06:48
Túlságosan lassan nyílnak fel a szemek.
Észre sem veszik,hogy közben elszaporodnak a szemetek.
(bocs hogy átirtam:)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.