Orbán Viktorra egy héttel a hazai parlamenti választás előtt vár eddigi egyik legizzasztóbb uniós meghallgatása, március 24–25-én az EU-csúcs napirendjére kerül a magyar jogállamiság leépülését érintő, évek óta zajló vizsgálódás.

Orbánnak márciusban az Unió előtt kell majd felelnie néhány kínos kérdésre a magyar jogállamiság leépülését illetően

Fotó: Facebook

Ekkor már tudni fogjuk, hogy február 16-án, vagyis most szerdán az Európai Bíróság hogy döntött a magyar és lengyel kormány által indított, az úgynevezett jogállamisági mechanizmust érintő perben – írja a Telex.

Az előzetes hírek szerint a magyar kormány esélyei nem jók, ennek ellenére a kormány érvek helyett sikerjelentéssel válaszolt az Európai Bizottságnak, és az utóbbi napokban már azt állítja, az évek óta húzódó – több alapon is nyugvó – jogállamisági procedúra legújabban a választásokba való beavatkozásnak minősül.

A kormány hivatalos, ám csak „tájékoztatásnak” szánt január végi leveléből az is kiolvasható, ha a mechanizmust nem is sikerült, az Európai Bizottság eljárását más jogi úton támadhatják majd meg, ezzel biztosítva az uniós kifizetéseket.

„Határozott véleményünk, hogy az állam- és kormányfők által, tehát a lehető legmagasabb politikai szinten, konszenzussal született következtetések kell, hogy vezéreljék az uniós intézmények és tagállamok hozzáállását a kondicionalitási rendelethez. Jelen információkérés ezért a rendelet kontextusában álláspontom szerint nem értelmezhető, annak megválaszolása a lojális együttműködés elvének tiszteletben tartása mellett, a tájékoztatás céljából történik.”

Ez áll Magyarország szakmainak nevezett, informális válaszában, melyet az Európai Bizottság főigazgatójának „az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszer”, azaz a köznyelvben az úgynevezett jogállamisági mechanizmus szerinti információkérésre küldött el a kormány nevében a brüsszeli nagykövet, az uniós állandó képviselet vezetője.

Azt, hogy a magyar kormány válaszolt a Bizottságnak két hete, mi is megírtuk, de a több mint ötvenoldalas, magyar nyelvű levél is – amelyről elsőként a 444.hu írt – a Telex birtokába került. Ebből kiderül, hogy a kormány

elsősorban arra hivatkozva tekinti jogszerűtlennek az Európai Bizottság érdeklődését, hogy az EU Bírósága még nem döntött az egész mechanizmus jogszerűségéről.

A Stelbaczky Tibor nagykövet által jegyzett levél szerint csak udvariasságból válaszol egyáltalán a kormány a Bizottságnak, a levelezést nem tartja hivatalosnak, és számos ponton kérdőjelezi meg az uniós végrehajtó testület értelmezési képességeit, eljárásmódját, illetve azt, hogy egyáltalán bárminemű uniós hatáskör létezne például a magyar igazságszolgáltatást érintő ügyekben.

Az Európai Bizottság november közepén fordult korrupcióval kapcsolatos kérdésekkel a magyar kormányhoz, és ez a két hónappal korábbi, informálisnak nevezett levél volt a jogállamisági mechanizmus első lépése. Ezt a Bizottság azért küldte a magyar kormánynak, hogy olyan konkrét ügyeket és témaköröket nevezzen meg, amelyek felvetik

* a rendszerszintű korrupciót,

* az igazságszolgáltatás függetlenségének, valamint

* a közbeszerzések, azaz

* összességében az uniós források védelmének magyarországi sérelmét.

A portál hosszú elemzését itt olvashatja.

Címlapkép: Facebook

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Nafene! Az efftársak már meg is fogalmazták az efftársi jogállamiság mibenlétét? És, aki nem efftársit akar?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
elmúlt karácsonyok szelleme
@ómió: Bede vagy, geci?
Egy kérdés, egy válasz.
El tudtad olvasni és tudtad értelmezni azt az egy, primitíven megfogalmazott (csak neked) kérdést?
ómió
@elmúlt karácsonyok szelleme: Minden szarkupacnak ez a kérdése, vagy csak te "büszkélkedhetsz" ezzel, bolsiék elmebetege!? Eddig tart az "efftársi írástudásod"?
ómió
@kereső: "Elindultunk" tegnap 13:12-nél! Hol akadtál el?
Csizmás Kond
Ennek a jogállamiságnak is annyi alapja van mint a valentin napnak.
kereső
@ómió: Ja, hogy Neked először meg kell konzultálni a választ, és ehhez 24 óra kell? Bocsi, de legalább jelezd, hogy mikor mire válaszolsz. A fejem nem káptalan, bár elég jó az emlékezetem a fontos dolgokra. Ezek szerint, amit irtál nem volt "fontos". De majd visszakeresem.
ómió
@kereső: Leesett? Örvendetes! Ha meg majd ráérek napi 24 órát kütyü előtt ülni, prompt választ fogsz kapni. Addig, viszont, legfeljebb a gondolkodás segíthetne rajtad. Próbáld ki!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.