Erős versenyt jósol a közvéleménykutatások nyomán a Fidesz és az ellenzék között.

A hvg.hu cikke szerint külön riportban foglalkozik az angol köszolgálati műsorszolgáltató, a BBC a magyar ellenzék miniszterelnök-jelöltjével, Márki-Zay Péterrel és a magyarországi kampánnyal. 

A BBC szerint Orbán a legkeményebb kihívása előtt áll

Fotó: Illusztráció/Facebook/Orbán Viktor

A BBC tudósítását a hazánkban a 80-as évek vége óta élő Nick Thorpe írta, aki a cikket ezzel a mondattal kezdte a hvg.hu fordítása szerint:

„Orbán Viktor magyar miniszterelnök 12 év kormányzás után még nyolcat kér, azonban a jobboldali Fideszt komoly kihívás elé állítja a hat ellenzéki pártból álló szövetség.”

A BBC Márki-Zayt független és konzervatív emberként írja le, akinek a célja Orbán Viktor hatalmának megdöntése. A tudósítás kiemeli, hogy a közvéleménykutatások szoros versenyt jósolnak a Fidesz és az ellenzéki összefogás között, de arra is kitér, hogy a pálya meredeken lejt a Fidesz számára, mivel a kormány uralja a médiát, és hatalmas anyagi források fölött diszponálnak, amit a kampányra fordítanak. Példaként azt említette meg Thorpe, hogy a közösségi oldalakra fordított kiadásai a Fidesznek háromszor magasabbak, mint az ellenzéké. 

Thorpe idézi a kormányközeli Nézőpont vezetőjének, Mráz Ágostonnak egy előrejelzését, amely szerint a Fidesz 110 helyet fog elhozni a 199-ből a 2022-es választáson (most 133 helye van a Parlamentben, tehát csökkenni fog a támogatottsága), de hozzáteszi, Márki-Zay erre válaszul olyan felmérést ismertetett, amely szerint a magyar választók 53 százaléka akar kormányváltást.

A BBC tudósítója a cikkben Márki-Zay és Orbán kampányát is összevetette, de arról is részletesen beszámolt, hogy a kormány az egész országot kiplakátolta a "mini-Ferivel". Orbánt is jellemezte Thorpe – ismerik egymást a 80-as évek vége óta, bár Orbán már jó ideje nem adott neki sem interjút –, vidéki srácként írta le, aki "manapság a gazdagokhoz és a hatalmasokhoz dörgölőzik". 

Márki-Zay Péter a tudósításban elmondta, nem tartja Orbánt hazafinak és kereszténynek sem, "nincsenek elveik, nemzeti értékrendjük, vallásuk", Orbán pedig pragmatista, aki bármit megtenne, hogy hatalmon maradjon és gazdagodjon – magyarázta az ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

Forrás: hvg.hu, bbc.com

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sámannus
@KisTehen: Egy bűn szövetkezetet nehéz tisztelni. Ha akartak volna örömet szerezhettek volna a jobb sorsra érdemas országnak ez helyett mint az állat rombolni, rabolni kezdtek.
RonaGyuri
@Sámannus: jobb sorsra? Ahogy Kölcsey mondá!!! Ő a mi legújabb balsorsunk! =))
telegdilaci
Sajnos a jelenlegi választási Rendszer amit a Fidesz kormányra kerülésük után saját szája íze szerint úgy alakította,hogy lehetővé tegye az ellenzéknek a választás megnyerését,gyalázatos hogy ellenzékben,egy Áder János egy Parlamenti felszólalásban,nem javasolta hogy a határon túliak szavazati jogot kapjanak,mivel nem itt élnek,nem viselik választásuk,következményét,és kormányra kerülésük után ők azonnal megadták,még az Állampolgárságot,is és a határon túliak levélben is szavazhatnak azokkal a külföldön dolgozó és itt született,Magyar állampolgárokkal ellentétben,akik levélben em szavazhatnak,ha gyakorolni akarják állampolgári jogaikat és szavazni szeretnének plusz költség fejében megtehetik,el kell menniük egy konzulátusra vagy nagykövetségre,Viszont a határon túliak levélben lehetővé tévő szavazással az az nagyon nagy probléma hogy akár csalás vissza élésére adhat,lehetőséget,mivel 10-évvel ezelőtt kellett regisztrálniuk,és közben már azóta több ezren elhunytak,és azt nem lehet tudni hogy az Ő nevükben kik töltik ki a szavazólapokat! Ezt a szavazási lehetőséget már régel el kellett volna törölni csak ez jelenleg a Fidesznek nem áll érdekében!
csagyi
Azért az valóban egy alapos elemzést igényelne mi a magyarázatuk arra: a külföldön élő magyar állampolgárok egyik fele akár levélben is, a másik fele CSAK személyesen szavazhat. A tisztelt ellenzéknek már évek óta ki kellett volna kényszerítenie egy értelmezhető,elfogadható magyarázatot! Több mint tíz éve nem történt változtatás és ezt csak MOST a választások előtt reklamáljuk? A parlamentbe többen csak megszokásból járnak be,vagy csak szunyókálni? Erre a jogi ellentétre vajon mi lenne az AB válasza? Volt már állásfoglalás? A gránit alapúba ez az egyenlőtlenség hová lett elrejtve?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.