Gyógyultan távozott az SZTE SZAKK AITI Intenzív Osztályáról az a két kismama, akiket 2021 decembere és 2022. február elseje között a koronavírus-járvány okozta súlyos tünetek következményeként, ECMO gépek segítségével műtüdőre kapcsolva láttak el a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ orvosai.

Műtüdővel mentették meg két súlyosan covidos kismama életét Szegeden

Fotó: pixabay.com

Az egyik kismama 2021. december 7-én esett át a császármetszésen, Békéscsabán, majd a koronavírus-megbetegedés okozta súlyos tünetek miatt a gyulai COVID-Intenzív Osztályra került – olvasható az SZTE honlapján.

December 8-án állapota instabillá vált, december 9-én Prof. Dr. Babik Barna, az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet vezetője öt kollégájával és az Országos Mentőszolgálat munkatársainak segítségével – a gyulai kórház kérésére – Gyulán, egy magukkal vitt ECMO géppel műtüdőre kapcsolták a fiatal édesanyát.

A beteget ezt követően Szegedre szállították, ahol 25 napig részesítették műtüdő-kezelésben. Az édesanya a 37. napon, azaz 2022. január 18-án, jó állapotban, további ellátás céljából a békéscsabai Intenzív Osztályra távozott. A beteg 2022. február elsején boldogan értesítette telefonon Babik doktort, hogy immár otthonában tartózkodik férjével és három gyermekével, akik közül a legkisebbet végre először magához ölelhette.

Ezzel párhuzamosan egy másik kismama január 3-án, ugyancsak császármetszéssel hozta világra gyermekét a Bács-Kiskun Megyei Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályán, ahonnan a helyi COVID-Intenzív Osztályra helyezték.

Súlyos állapota miatt azonnal lélegeztetésre szorult.

Minderről január 4-én délután értesítették az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet vezetőjét, aki rövid egyeztetést követően, szintén az OMSZ segítségével, január 5-én délelőtt munkatársaival a kecskeméti kórházba utazott, ahol műtüdőre helyezte a beteget, majd a szegedi klinikára szállították az édesanyát.

A kismama a 9 napos ECMO kezelést, majd a tradicionális lélegeztetési terápiát követően 2022. február elsején, 28 napnyi intenzív kezelés és ápolás után szintén jó állapotban a Kecskeméti Kórházba távozott.

Forrás: u-szeged.hu

Címlapkép: pixabay.com

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.