Végül levélben szólították fel a hatóságot, hogy ezt ne tegye.

Hétfőn este tartottak szolidaritási tüntetést Iványi Gábor lelkész mellett a fővárosban, mivel hétfő reggel több tucat fegyveres pénzügyőr és NAV-nyomozó szállta meg az Oltalom Karitatív Egyesület székházát és más intézményeit (egy könyvesboltot, a Wesley János Főiskolát) bűncselekményre hivatkozva.

Iványi szerint a NAV feljelentésre buzdította a munkatársait

Fotó: Facebook/Szabó Tímea

A helyszínen először a NAV nem árulta el Iványinak, hogy miért vannak kint, mit kutatnak, aztán csak elmondta egyikük, hogy költségvetési csalás miatt szálltak ki, bár házkutatási parancsot nem mutattak meg a lelkésznek, illetve sokáig még az alá tartozó intézményekbe sem akarták beengedni. Iványi többször elmondta, van hátralékuk a költségvetés felé, több száz millió forint (ezt már tavaly bejelentették), de ez azért alakult ki, mert az állam a lelkész szerint jó 12 milliárd forinttal tartozik a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) felé.

(Végül a NAV késő délután az MTI-vel közölte, hogy a gyanújuk szerint az Iványi Gábor alá tartozó szervezeteknél hárommilliárd forinttal károsíthatták meg az államot azzal, hogy nem fizették be a munkavállalók utáni illetékeket.)

Hétfő délután kisebb dulakodás volt, mikor az Iványi mellett kiálló kisebb csoport benyomakodott az egyik ingatlanba.

A hétfő esti tüntetésen Iványi beszéde alatt vitték el a lefoglalt iratokat és számítógépeket a NAV munkatársai a rendőrség fedezete alatt, az akció az összegyűltekben nagy visszatetszést keltett, kifütyülték a NAV-osokat, de ezzel a lelkészbe is belefojtották a szót – olvasható az rtl.hu cikkében. 

Ne bántsátok őket! Az egyikük azt mondta, négy gyereke van. Én mondtam neki, hogy jöjjön inkább hozzánk dolgozni

– mondta a lelkész a megjelenteknek.

Az rtl.hu cikke szerint Iványi arról beszélt, hogy a NAV nyomozói azt mondták neki, hogy az egyesületen, illetve az egyházon belül érkezett a feljelentés. A lelkész elmondta, a házkutatás előtt a NAV levelekkel bombázta a munkatársaikat, hogy jelentsék fel a munkaadójukat, ezért végül levélben szólították fel a hatóságot, hogy ezt fejezzék be.

A tüntetésen Iványi Gábor elismételte azt, amit a nap folyamán  nyomozóknak is többször elmondott: a magyar állam 2017 óta nem fizeti ki a MET számára a strasbourgi emberi jogi bíróságon megítélt kártérítést, amely az egyházi státuszuk 2011-es elvétele miatt járna nekik. A lelkész szerint az állam így több mint 12 milliárd forinttal tartozik nekik, ez nem adomány, hanem törvényesen jár nekik. Ha ezt megkapják, akkor be tudják fizetni a tartozásukat. Iványi Gábor szerint ehhez viszont az kell, hogy a Márki-Zay Péter vezette ellenzéki szövetség nyerje meg az április országgyűlési választást.

Forrás: rtl.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
"Iványi beszéde alatt vitték el a lefoglalt iratokat és számítógépeket "

Az a számítógép, amit csak úgy elvittek, többé már semmit nem bizonyít! A számítástechnikai eszközök adattartalmának (!!!) lefoglallásának igen szigorú szabályai vannak. Nem úgy van, hogy Kovács 23 Józsi bemegy, hóna alá kapja a számítgépet és közli, hogy az egy bűnjel és le van foglalva!...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Qqberci
"Iványi beszéde alatt vitték el a lefoglalt iratokat és számítógépeket "

Az a számítógép, amit csak úgy elvittek, többé már semmit nem bizonyít! A számítástechnikai eszközök adattartalmának (!!!) lefoglallásának igen szigorú szabályai vannak. Nem úgy van, hogy Kovács 23 Józsi bemegy, hóna alá kapja a számítgépet és közli, hogy az egy bűnjel és le van foglalva!...
Nyírfa
Van-e Európában erkölcstelenebb kormány a magyarnál?
Toller Béla
Bűnügyi eljárás területe, büntetőeljárás területe ...stb. Az a családapa ott, a zöld maskarában, inkább menjen haza, válasszon magának egy jobb foglalkozást ! Ez nem méltó egy családfőhöz. Ugyanis Iványiék éppen az elesett, a leginkább elesett családoknak segítenek, ahogyan csak tudnak ! Itt nem fog bűnjeleket találni, a papíron leírt bérszámítások mögött nincs valódi pénzmozgás, nehogy már a be nem fizetett, fedezet nélküli adó elköltésére találjon bizonyítékokat ! Amit egyébként a bekért doksik alapján, békésen ki tudnának ott a NAV-nál számítani ...aztán persze bíróság döntene !
Nyírfa
@sgl: 08..49

Miért, a fidesz nem magyar? :)
Az én válaszom a nincs. Bár, ha keletebbre megyünk, nem tudni , mit találunk.
ómió
Pedig a legeklatánsabb efftársi államelnök, nyilván, az ilyen "köztartozást-elsumákoló" területről érkezhetett volna! Már csak a "szimbóleum" miatt is!
Nessy
@Qqberci: Mikor okozott problémát pártunknak és kormányunknak a valótlan gyanúsítás? Majd egyszer elnézést, sok év múlva talán, elnézést kér! nem ez lenne az első eset!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.