Harmadik hete kéri számon a kereskedőkön az élelmiszerárstop betartását az ország minden részében a fogyasztóvédelem – írja az ATV.hu. A mintegy 800 helyszíni és online ellenőrzésből alig több mint hatvanszor tártak fel mulasztást a kormányhivatalok szakemberei. A leggyakrabban, harminchétszer az árazással volt probléma, minden második esetben az étolajéval. A múlt héten megszületett az első milliós nagyságrendű bírságról szóló határozat is – tájékoztatott kedden az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Vasököllel csapott le az állam: 10 forinttal drágábban adta a cukrot, milliókra büntették a kisboltot

Fotó: 123rf.com

A járvány és az elszabadult energiaárak miatt egész Európában jelentősen növekvő élelmiszerárak Magyarországra is begyűrűztek. A kormány február elsejétől a tavaly október közepi szinten rögzítette a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirkefarhát és a 2,8 százalékos UHT tehéntej legmagasabb árát. A beavatkozás a magyar emberek védelmét szolgálja, a gyermekes családok és az idősek megélhetését a megtakarítások mellett például az szja-visszatérítése és a 13. havi nyugdíj is javítja – emlékeztet az ITM.

Február első három hetében 760 üzletben fordultak meg a fogyasztóvédelem ellenőrei. Tizenhét bolt nem biztosította a megfelelő mennyiséget az érintett élelmiszerekből. Kilenc helyszínen tártak fel hiányosságot a kötelező tájékoztatás kapcsán. Némelyik kereskedelmi egység több szempontból is mulasztott. A tizenöt ellenőrzött webáruház közül mindössze egy vállalkozás nem alkalmazta a hatósági árat. Az összesített kifogásolási arány a megelőző héthez hasonlóan alacsony, 8 százalék alatti szinten alakult.

Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár kifejtette: "fogyasztóvédelmi bírságot eddig tizenegy esetben szabtak ki a kormányhivatalok, összesen 1,6 millió forint összegben. Az első egymilliós tételt egy áruházlánc vidéki üzletének kell megfizetnie, a kristálycukor polccímkén feltüntetett ára 10 forinttal volt magasabb az előírtnál. A három hónapig tartó ellenőrzés-sorozat célja, hogy a ritkaságszámba menő hibák kiszűrésével mindenütt garantáltan a csökkentett árakon vásárolhassanak a magyar emberek" – idézte az államtitkár szavait az ITM közleménye.

Forrás: ATV.hu

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Ez az elmebeteg beavatkozás a magyar emberek védelmét szolgálja, a gyermekes családok és az idősek megélhetését segíti elő nagyon kicsit.

Egészen a választásokig, idióta barmok. Eriggyetek szavazni orrbán atyuskára aztán ráértek utána éhen dögleni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csipetke
Azannyát! Micsoda bűncselekmény! Lennének ilyen buzgók,mikor völNER ügyben kell(ene) intézkedni. Ott (állítólag) 83 millióról van szó,de nagy valószínűséggel ettől jóval többről. Na de ez a fidesz,vannak köztük köztörvényes,elítélt bűnözők is, de mg tartják őket,hogy meglegyen a kétharmaduk. Más farkával verni a csalánt,erre minden idióta képes,ezt csinálja orbán is,a boltosokkal,és a benzinkutasokkal. Ahelyett,hogy az alapvető élelmiszerek ÁFA-ját csökkentették volna,rálőcsölték ezt a veszteségget a kisboltokra,és a benzinkutakra.
Horizont
Csináld csak puhos rúgjál bele sok mindenkibe és hullanak a szavazóid. Hajrá.
10 Ft. miatt. Milliárdok miatt meg semmi, ha a ti kutyátok kölyke.
Dr. Proktor
Aki esetleg nézné a német N24 adásait, meglepődne hogy hasonló hatóságok milyen emberien tudnak viselkedni hasonló helyzetekben!
Szépen kérnek, figyelmeztetnek és csak legutolsó sorban büntetnek...
Na ja, az nem Magyarország, s csak halkan jegyzem meg hogy ez a dolog nálunk pártfüggetlen!
surdilloFUJT
@ómió: @KisTehen: Naa a két genetikai korcs megin elhányta magát!Mocsok állatok húzzatok vissza Romániába!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.