Az 500 ezer forintot közelítette a decemberi bruttó átlagkereset. Az év egészében 8,7 százalékos volt a béremelkedés, de a reálkereset csak 3,4 százalékkal nőtt, akkora volt az infláció.

 KSH: A béremelések felét eltüntette az infláció, durván égeti a pénzünket az áremelkedés

Fotó: pixabay.com

492 800 forint volt a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 2021 decemberében, a nettó átlagkereset pedig 327 700 forint – számolt a Központi Statisztikai Hivatal. Mindkét adat 9,7 százalékos növekedést jelent egy év alatt – írja a hvg.hu.

A kereseti statisztikába a legalább 5 főt foglalkoztató cégek, valamint az állami, önkormányzati vállalatok teljes állású dolgozóinak bére számít bele, vagyis a jellemzően rosszabbul fizető mikrovállalkozások munkatársainak és a részmunkaidősöknek a bére nincs benne ezekben a számokban.

2021 egészében 8,7 százalékkal nőttek a bruttó, 8,4-gyel a nettó bérek, de mivel az infláció 5,1 százalékos volt, a reálkereset csak 3,4 százalékkal nőtt.

2021 egészében a vállalkozásoknál 7,8, a költségvetési szférában 9,5 százalékkal nőttek a bérek. Az orvosok, a bírók, ügyészek, valamint a bölcsődei dolgozók illetményemelése miatt nőtt a költségvetési szféra alkalmazottjainak keresete jobban, ez húzta igazán a béremelkedést.

A nonprofit szektorban 15,4 százalékos növekedést mértek, de ez nem azt jelenti, hogy a korábban is nonprofit cégeknél dolgozók fizetése óriásit nőtt volna, hanem azt, hogy sok egyetemet augusztustól ebbe a csoportba soroltak át az állami fenntartás helyett.

Forrás: hvg.hu

Címlapkép: pixabay.com

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Megőrjítenek ezzel a hazug, megtévesztő bruttó átlagkereset dumával.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@KisTehen: buta vagy boci,persze ezt már többször említettem fölöslegese..
csak úgy....
@KisTehen: 13:10 na kkor hol itt a probléma,minden meg van oldva!
nem gondolod,hogy a hazádat és a honfitársaidat jobban kéne féltened mint a nyugatot? mi itt nem félünk,szóval te se féltsél bennünket!
csak úgy....
@KisTehen: és ki miatt magas,ha nem orbán miatt ?
simmering73
Az állami szektorban, egy középkorú, középfokú végzettségű dolgozó 2021 decemberében 190 ezer nettót keresett. Tény, hogy most volt fizetésemelés, így a nettó bér mára 230 ezer ft lett, ami köszönő viszonyban sincs a propagada dumával.
Gauntlet
Kíváncsi volnék egy kisvállalkozó hogy termel ki ilyen béreket.
A válasz hat betű:
SEHOGY!
:((
ómió
Ez a világinfláció már csak ilyen!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.