A HVG.hu munkatársai Záhonyban találkoztak az ukrán menekültek első hullámával. 

A vasútállomáson hozzátartozóikra várakozók legtöbbjének csalódniuk kellett a nem sokkal tíz óra után érkező csapi vonatnál: a szerelvény utasai szerint az ukrán oldalon már nem adnak el jegyeket a katonakorú férfiaknak, vagyis azoknak, akik 16 és 60 év között vannak. Sőt, az egyik utas szerint a férfiakat már az ukrán vasútállomások területére sem engedik be a hatóságok.

Teljes a kilátástalanság: sokan hiába várják hozzátartozóikat az ukrán határnál

Fotó: vasutallomasok.hu

A művelődési házat nem arra tervezték, hogy embereket szállásoljanak el benne, bár a záhonyiak egyelőre megbirkóznak a feladattal. A polgármester csütörtökön este a Facebookon kérte a helyi lakosok segítségét a menekültek elhelyezésében, sokan pedig azonnal ugrottak: matracokat, ágyneműket, és rengeteg élelmiszert a helyiek adtak össze a rászorulóknak.

Akad olyan segítő is, aki nem élelmet, hanem fertőtlenítőszert hozott, ugyanis a művelődési házban korlátozottak a lehetőségek a mosakodásra. Azt azonban a helyiek sem tudják megmondani, hogy mi a következő lépés: nem látszik, hogy az állam érdemben segítene rajtuk, csupán az a néhány rendőr és polgárőr jelenik meg – viszont ők folyamatosan –, akik biztosítják az alapvető rendet.

A rendőrök pedig szolidárisak: minden Magyarországra menekülő arról számolt be, hogy míg kilépéskor az ukránok volt, hogy kukacoskodtak velük, magyar oldalon ez sem a határnál, sem az országban nem volt jellemző. Kérik tőlük a papírjaikat, de a csomagokat nem nézik át, őket – elmondásuk szerint – feleslegesen nem vegzálják.

Volt olyan, aki csupán egy éjszakára tervezett Záhonyban: spórolt pénzéből – mivel egyedül van – azonnal Budapest felé veszi az irányt, ahol rokonai várják.A teljes kilátástalanság mellett azonban akadt olyan menekülő is, aki legalább pár napra előre tudja, hogy mit csinál: van, aki nem csak Budapestig tervez, hanem Ausztriába, Németországba szeretne eljutni dolgozni.

A legtöbben a menekültszálláson lévők közül azonban nem ilyen szerencsések: a HVG.hu munkatársai két olyan, többgyermekes családdal is szót tudtak váltani, akiknek fogalmuk sincs arról, mihez fognak kezdeni. Egyet tudnak csupán: visszamenni Ukrajnába nem akarnak.

Egy férfi azonban látványosan aggódott, amikor a fotósunkat látta: ő attól tart, ha az ukrán hatóságok meglátják, hogy elmenekült a sorkatonaság elől, családján torolhatják ezt meg.

Forrás: HVG.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.