Magyarország hozzájárult, hogy az Európai Unió fegyvereket szállíthasson Ukrajnába, de a kormány ebben kétoldalú alapon nem vesz részt, és nem engedélyezi halált okozó fegyverek átszállítását hazánk területén – jelentette be a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pristinában.

Magyarország megtagadta az Ukrajnába tartó fegyverszállítmányok átengedését az ország területén
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A tárcavezető a koszovói kollégájával, Donika Gervalla-Schwarzcal közös sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a kormány vasárnap hozzájárult az úgynevezett Európai Békekeret (EPF) aktiválásához, amelynek nyomán az EU fegyvereket szállíthat Ukrajnába, azonban világossá tette, hogy Magyarország nemzeti, kétoldalú alapon nem fog így tenni.

"Ma pedig egy újabb döntést hoztunk, amelynek értelmében nem engedélyezzük a halált okozó fegyverek átszállítását Magyarország területén, tekintettel arra, hogy ezek a szállítmányok könnyen válhatnak célpontjává katonai támadásoknak"

- közölte, fontosnak nevezve, hogy hazánk ne keveredjen bele a szomszédban zajló háborúba.

"Ezt a döntésünket Magyarország, valamint a kárpátaljai magyar közösség biztonsága indokolja" – jelentette ki.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy eközben Magyarország történetének egyik legnagyobb humanitárius segélyakcióját készítik elő, amelynek keretében 600 millió forint értékben küldenek segélyt Kárpátaljára, többek között vizet, élelmiszereket, babaápolási és higiéniai termékeket. Szavai szerint erre a humanitárius katasztrófa megelőzése érdekében van szükség.

"A magyar emberek nem akarják ezt a háborút. Békét akarunk a szomszédságban és a térségben egyaránt"

- hangsúlyozta.

A miniszter végezetül büszkeségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a világ bizonyos pontjain, például Koszovóban magyar katonák is részt vesznek a béke biztosításában. Rámutatott, hogy a NATO koszovói missziójának (KFOR) tavaly november óta magyar a parancsnoka, s jelenleg a 490 fős magyar kontingens számít a harmadik legnagyobbnak a műveletben.

Mint mondta, a mostani helyzetben még az eddigieknél is fontosabb a stabilitás fenntartása a régióban. "Magyarország kész mindent megtenni a béke biztosítása érdekében a szomszédságunkban, ide értve a Nyugat-Balkánt is" – fogalmazott.

Forrás: MTI

77 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Drága külügyérünk! Mit gondol, az oroszok fegyveri nem okoznak halált??? A kárpátaljai harcoló fiatalok nem halnak bele az oroszok támadásaiba?? Ennek a jótétléleknek is csak azért van a nyakán a feje, hogy ne csússzon le a nyakkendője!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Giovanni Alba
@division: tegnap, 22:54
Minden beképzeltség és önhitt fennhéjázás mellőzésével tárom eléd a megoldást: most putler bizalmasai (tanácsadói, oligarchái, katonai vezetői kezében a lehetőség hogy megfékezzék a magáról megfeledkezett tömeggyilkost. Ha más nem is, de az atomfegyverrel való fenyegetőzés fel kell nyissa még az elvakultak szemét is. Atomcsapás esetén nincsen győztes, csakis vesztesek vannak.
Nem én, a fotelforradalmár fogom le az őrült kezét, hanem a belső köreihez tartozók, akik ugyanúgy minden elveszítenének, mint én és mindannyian.
vacsi
@Nessy: Természetesen az oroszok fegyverei is okoznak halált. Itt a halált hozó fegyverek átengedésének a tiltása azért fontos, hogy Magyarország ne lépjen be a háborúba - szerintem.
Nessy
@vacsi: Amikor az oroszoknak volt szükségük szállításra 2014-ben, akkor nem voltak ilyen skrupulusai kormányunknak!
Dr. Proktor
Már csörög a rubelszámláló a Karmelitában!
Mikor beadagolták még papír volt, mire kijön már csak kopejka...
kissé felnőttem
nevetséges orbán meg pedrókaa két róka koma vendéglátása, mert ugyanakkor a leirtakat itt olvastam,hogy orbán katonai repülője viszi az unios légelháritó rakéták éspáncéltörőket? egyéb akármiket ... ukrajnába. Akkor ki a főbohóc a kettőből mindkettő.vagy osszuk el? melyik a hadi ? és melyik a HUMANITÁRIUS. hát a két pasiból egyik sem.
kereső
@durbincs: Te biztosan tudod ki ez. add át az üzenetemet: akkor dögölj meg putyinért.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.