Vélhetően a befagyasztott árú fogyasztási cikkeken fog elsősorban kütni az orosz agresszió hatása, a kiskereskedelemben 25-30 százalékos drágulást vár Raskó György agrárközgazdász.

Erős gazdasági hatásai és következményei is lesznek annak, hogy Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát, és ezeket a hatásokat a világ – és benne Magyarország is – meg fogja érezni. 

Az agrárközgazdász szerint a jó minőségű étolaj nagyot drágulhat az ukrajnai harcok miatt

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A hvg.hu cikke szerint ukrajna a világ legnagyobb napraforgóolaj-termelője és -exportőre, a kiviteli volumen átlagosan évi ötmillió tonnát tesz ki, az export közel felét pedig az Európai Unió veszi meg. 

Raskó György agrárközgazdász, volt államtitkár ennek kapcsán a lapnak azt nyilatkozta, a háború miatt az étolaj, illetve bármilyen növényi olaj ára drasztikusan meg fog drágulni a világpiacon. 

Ez a magyarokra nézve annyit jelent, hogy amikor itt májusban az árbefagyasztásnak vége lesz, 25-30 százalékos drágulás jön a kiskereskedelemben, de nemcsak az étolaj, hanem a cukor meg a liszt ára is nagyon föl fog menni. Ez az áremelkedés egészen biztosan bekövetkezik

- mondta el a lapnak az agrárközgazdász, aki szerint a boltosok is tisztában vannak azzal, hogy mi az a határ, amit még a lakosság elbír. Raskó hozzátette, ezt a határt a várható áremelkedés át fogja lépni, a fogyasztók pedig az étolaj helyett az állati zsírra vagy egyéb zsiradékokra fognak áttérni.

Valószínűleg a literes, jó minőségű étolaj ára meg fogja közelíteni az ezer forintot

- jelntette ki.

Raskó szerint már közeleg a következő vetés időpontja, ami hagyományosan áprilisban történik, lassan elő kell készíteni a talajt erre. Ha az orosz-ukrán háború gyorsan lezárul, akkor nem feltétlenül fog elcsúszni, és mivel a napraforgó világcsúcsszint közelében áll az árát tekintve, az aratás idején sem várható visszacsúszni. Ám úgy tudni, hogy a kikötői infrastruktúrát az oroszok erősen bombázták, ez már magában árerősítő tényező – ha pedig az EU-nak nem sikerül Ukrajnából megoldania a beszerzést, akkor bárhonnan máshonnan vásárolva is magasabb árra kell számítani. Ukrajnának 25 millió dolláros exportot jelent a napraforgóolaj, tehát nekik is érdekük, hogy az export sikeresen menjen.

A hvg.hu cikke szerint a magyar hatósági árszabályozás (a kormányzati árstop) bevezetése az étolaj esetében mintegy 12 százalékos csökkenést okozott (az árstop szerint a tavaly októberi szintre kell visszatenni a kiválasztott termékek árát). Viszont a tavaly februári szinttel összevetve még az árstoppal együtt is 10 százalékot drágult az étolaj a Privátbankár cikke szerint. A tavalyi évet tekintve egyébként az étolaj volt a rekorddráguló a havi áremelkedéseket tekintve (közel 30 százalékos drágulást produkált a termék).

Forrás: hvg.hu, privatbankar.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
És eddig miért drágult a gyengébb minőségű étolaj közel 80%-kal? 339-ről 670-re. Ja mert nem volt háború Ukrajnában.
jesz
@simmering73: ...hmmm...ez jó kérdés..
Néro
Még nem volt harc csak Nagy Arc addig is drágult. De nem kell aggódni Vétó Viktor majd személyesen fogja olajütőben sajtolni rezsimcsökkenten az olajat apuka kőbányájában. Vele együtt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.