"Abnormális készpénzkiáramlással" szembesültek, elhagyják Európát. Szlovéniában és Horvátországban már megvan, kik veszik át a 

A hvg.hu cikke szerint a Sberbank bejelentette, hogy elhagyják az európai piacot, miután európai bankjaik "abnormális készpénzkiáramlással" szembesültek. 

Kivonul Európából a Sberbank

Fotó: Facebook/Sberbank Magyarország

Az MTI híre szerint a pénzintézet azt közölte, a csoport leánybankjainak rendellenes pénzkiáramlással, valamint az alkalmazottak és a fiókok biztonságát fenyegető veszélyekkel kell szembenéznie. Az orosz központi bank vonatkozó utasítása miatt a Sberbank nem lesz képes likviditást biztosítani európai leányvállalatainak" – áll a pénzintézet közleményében.

Az Ukrajna elleni orosz háború miatt amerikai, uniós és brit szankciók hatálya alá került állami tulajdonú bank közölte, hogy leánybankjai magas tőketartalékkal és eszközminőséggel rendelkeznek, az ügyfelek betétjeit pedig a helyi jogszabályoknak megfelelően biztosították. A Sberbank szerint eszközei elegendőek ahhoz, hogy valamennyi betétest kifizessék.

Mint ismert, kedden késő este rendelte el az európai szanálási hatóság az ausztriai Sberbank Europe AG – a Sberbank Magyarország Zrt. anyacége – végelszámolását. Az anyabank fizetésképtelenségének kimondása után a Magyar Nemzeti Bank is bejelentette, hogy visszavonta a magyarországi Sberbank tevékenységi engedélyét, és kezdeményezte a végelszámolásukat a bíróságon. Magyarországon az Országos Betétbiztosítási Alap kártalanítja 100 ezer eurós összeghatárig a biztosított követeléssel bíró betéteseket – erről itt írtunk bővebben. Az MNB egyébként hétfőn, február 28-án kifizetési korlátot rendelt el a magyarországi Sberbanknál.

A nemzetközi helyzet és a fokozódása

Szerdán vált ismertté, hogy az osztrák Pénzpiaci Hatóság (FMA) az Európai Központi Bank kérésére betiltotta a Sberbank Europe AG üzleti tevékenységét. A bank számára külső könyvvizsgálót jelöltek ki.

Február 28-án a Cseh Nemzeti Bank megkezdte a Sberbank csehországi leányvállalata engedélyének visszavonását. Az EKB ugyanezen a napon jelentette be a Sberbank Europe AG, valamint horvátországi és szlovéniai leányvállalat likviditási problémák miatti csődkockázatát. Az EU Egységes Bankszanálási Testülete 24 órás moratóriumot rendelt el a Sberbank Europe AG (Ausztria), Sberbank d.d. (Horvátország) és a Sberbank banka d.d. (Szlovénia) esetében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) éjjel arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Sberbank Magyarország Zrt. súlyos likviditási és tőkehelyzete miatt az MNB is visszavonta a hazai hitelintézet tevékenységi engedélyét és elrendelte annak végelszámolását.

Az Interfax hírügynökség szerint a Sberbank Europe Ausztriában, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban, a Cseh Köztársaságban, Németországban, Magyarországon, Szlovéniában és Szerbiában rendelkezik képviselettel. 2021 novemberében a Sberbank egyik leányvállalata megállapodást kötött a szerbiai MK csoporttal (AIK Banka a.d. Beograd, Gorenjska Banka d.d., Kranj és Agri Europe Cyprus Limited), hogy eladja közép- és kelet-európai – bosznia-hercegovinai, horvátországi, magyarországi, szerbiai és szlovéniai – leányvállalatait. Így a Sberbanknak Ausztriában, Németországban és a Cseh Köztársaságban maradtak leányvállalatai. Február 28-án vált ismertté, hogy az AIK Bankával kötött üzletet "lezárták".

Szlovéniában és Horvátországban már léptek a kivonulás hírére

Az MTI híre szerint Szlovéniában és Horvátoroszágban már léptek a kialakult helyzet hatására az ottani pénzintézetek: Szlovéniában a Nova Ljubljanska Banka (NLB), Horvátországban a Hrvatska Postanska Banka (HPB) vásárolta meg a Sberbank Europe AG ottani leányvállalatait – közölte a két ország nemzeti bankja szerdára virradóra.

Bostjan Vasle, a szlovén jegybank elnöke elmondta: a szlovén Sberbank helyzetére két nap alatt találtak megoldást az Egységes Szanálási Testülettel (SRB) (az EU szanálási szervezetével) és Európai Központi Bankkal (EKB) közösen.

Leszögezte: a szlovén Sberbank a szokásos üzletmenet szerint működik szerdától, valamennyi termékét és szolgáltatását biztosítja minden ügyfele számára.

Boris Vujcic, a Horvát Nemzeti Bank (HNB) elnöke közölte: a szanálási bizottság és a horvát jegybank közös döntése szerit a HPB az új tulajdonosa a horvát Sberbank d.d.-nek, amely szerdától ismét likviddé válik, és minden kötelezettségének eleget tud tenni.

Az állampolgárok és cégek betétjei – összegektől függetlenül – biztonságosak és hozzáférhetőek lesznek – tette hozzá.

Az Európai Központi Bank vasárnap este adott ki közleményt, amelyben azt írta: az orosz-ukrán háború hatásaként komoly fizetőképességi problémák alakultak ki a Sberbank Russia százszázalékos tulajdonában lévő ausztriai Sberbank Europe AG.-nál, amely így a horvát és szlovén egységével együtt várhatóan csődbe megy.

Ezt követően a horvát és a szlovén nemzeti bank két nap moratóriumot rendelt el a banknál, míg áttekintette a hitelintézet állapotát. Az ügyfelek kedd éjfélig csak korlátozottan juthattak hozzá betétjeikhez és vehettek fel pénzt a számlájukról.

Forrás: hvg.hu, mti.hu

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@KisTehen: Ne igyál többet. A betétesek pénzét a bank vagyonából fedezik- nem kell összedobni. Végelszámolással indul a megszűnés- a végelszámolót az mnb fogja megnevezni. Itt a hitelt felvevők kockázata lesz a nagyobb nem a betéteseké, találnak-e másik bankot ahol szintén hitelezni fogják őket, hogy a végelszámolónak fizethessenek. Vagy bukják ők is a vagyonukat.Ja, végelszámolásnál, /felszámolásnál a véhgelszámoló/felszámoló rendelkezik mindenről, a tulajdonosi jogokat is ő gyakorolja.
kereső
@KisTehen: Most!! össze kell dobni, viszont a végelszámolás során azt vissza kell rakni az OBA-ba, mert a követelés rászáll arra aki kifizette az összeget. Vagyona, és ezek szerint likvid eszközei is vannak a banknak, ha végelszámolást tudott inditani.
verőce21
Az ótépével vajon mi lesz? Komolyan meg kellett támasztani, mert súlyos kitettségei vannak Oroszországban és Ukrajnában is...
Az orosz nábobok ráöntötték a piacra részvényeiket, amíg még ki tudnak belőle cash-elni. Eddig úgy 120 mrd-ot dobtak be, de úgy 1500 mrd-juk lehet benne...
kereső
Aszongya a druzsba, hogy "az első áldozata Brüsszelnek". Meg az anyukád pichája . Tényleg ennyire elvetemültek vagytok? Ennyire.
kereső
@KisTehen: Miért ne lenne. Attól, hogy jelenleg a sberbank tőkemegfelelési mutatója még nem éri el kivánt mértéket-és kis bank, likvid vagyona van, és pénzeszközei. Ezért nem felszámolás, hanem végelszámolás. És eladható.
levarosbukta
Az orosz maffia is ott tartotta a pénzét? Akkor Putyin f@szulni fog! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.