Mindent meg kell tenni, hogy a béke visszatérjen – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Veszprémi Naplóban szombaton megjelent interjújában az orosz-ukrán háborúról.

Szijjártó: ez kell ahhoz, hogy újra Orbán Viktor legyen Magyarország miniszterelnöke
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Szijjártó Péter elmondta, szívmelengető látni, hogy a magyar emberek ilyen gyorsan fogtak össze és mennyire önzetlenül reagáltak a helyzetre.

A tárcavezető a kampánnyal összefüggésben kiemelte, "kilenc napja teljesen új helyzet van: háború tört ki a szomszédunkban. Az ellenzék háborúhoz való hozzáállása pedig világosan mutatja, micsoda veszélyben lenne ez az ország, ha a baloldali vezetők vennék át az irányítást".

"A felelőtlen nyilatkozataik nagyon súlyos veszélybe sodorhatják ezt az országot. Egy ilyen helyzetben egy kormánynak nem lehet más a célja és a feladata, minthogy megóvja az embereket és biztosítsa, hogy országa nem fog belekeveredni a háborúba"

- fejtette ki Szijjártó Péter.

Hozzátette, "ehhez képest az ellenzék katonákat, fegyvereket küldene Ukrajnába és megengedné, hogy fegyvereket szállítsanak az országon keresztül".

"Erről is szól a döntés április 3-án, hogy egy felelős kormány irányítja majd az országot, amely a stratégiai nyugalom erényét gyakorolva kizárólag a magyar emberek érdekét tartja szem előtt, vagy egy olyan kormány, amely valamiféle nemzetközi elvárásoknak történő megfelelés céljából akár a magyar emberek biztonságát is hajlandó feladni" – mondta a miniszter.

Aláhúzta, a választás a választókerületekben dől el.

"Minél több választókerületet megnyerünk, annál nagyobb esélyünk van arra, hogy újra Orbán Viktor legyen Magyarország miniszterelnöke"

- fogalmazott, majd hozzátette, "ha Ovádi Péter is nyer Veszprémben, eggyel előrébb vagyunk".

Szijjártó Péter elmondta, jelenleg senki nem tud válaszolni arra, meddig tart a háború. "Abban reménykedünk, hogy minél előbb véget ér. Ennek az egyetlen útja, hogyha a szemben álló felek tárgyalóasztalhoz ülnek és a tárgyalások megállapodásokhoz vezetnek. A háború szörnyűségei naponta okozzák emberek halálát, tehát minden nap, minden perc számít, mert ha csak egy perccel korábban véget ér a háború, kevesebben halnak meg" – fejtette ki.

Szijjártó Péter elmondta, Magyarország számára kockázat, hogy a szomszédos ország területén háború zajlik. "Ezért nagyon fontos, hogy világosan beszéljünk, mert ilyenkor egy félresikerült, felelőtlen nyilatkozat is könnyen háborúba sodorhat egy szomszédos országot" – mondta, hozzátéve, "éppen ezért mi nagyon világosan fogalmazunk: nem küldünk magyar katonát a háborúba, nem szállítunk fegyvereket a háborúba és nem engedünk az ország területén keresztül halált okozó fegyvereket".

Kiemelte, "ez azért fontos, mert a halálos fegyverekből álló katonai szállítmányok megsemmisítendő katonai célpontok, tehát ha egy ilyen szállítmány keresztülhalad az ország területén, az kockázat. Még ha Magyarországon nem is támadják meg a szállítmányt, akkor is Kárpátalja az első ukrán terület, amin az végig halad, így tehát magyarok élete kerülne veszélybe azzal, ha engedélyeznénk a fegyverek szállítását".

A tárcavezető kitért arra is, hogy az oroszokkal megkötött gázszállítási szerződéseket eddig mindig betartotta mindkét fél. "Reméljük, ez így is marad. Ha nem így marad, nagy baj lesz. Az európai földgázszállítás több mint 40 százaléka az orosz importból származik. Magyarország esetében is az orosz import jelenti a felhasználás több mint 80 százalékát. Ha életbe lépne az az ellenzéki javaslat, hogy zárjuk el a gázszállításokat, akkor Magyarországon nem lenne fűtés, nem tudna működni az ipar, tehát nem lennének munkahelyek, csődbe mennének a vállalatok" – mondta.

Kiemelte, "nekünk az az érdekünk, hogy a gázszállítás fennmaradjon. Az európai szabályokkal teljesen egybevág, hiszen a Gazprom semmilyen formában nem került rá a szankciós listára és a Gazprom bankja nem került fel arra a listára, amin a SWIFT-rendszerről való lekapcsolási következményekkel számoló bankok vannak".

Szijjártó Péter hangsúlyozta, az állam, az állami hivatalok felkészültek a menekülteket segítő munkára. "Az egyházi és a magánsegítséget is felhasználva mindenkit el tudunk látni, aki Magyarországra érkezik. Eddig körülbelül 110 ezren érkeztek. Egy részük külföldi állampolgár volt, aki Magyarországot használta evakuációs útvonalként, de a döntő többségük kárpátaljai magyar vagy ukrajnai ukrán, akik itt maradnak, őket ellátjuk" – mondta.

Forrás: MTI

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

qwertt
"Minél több választókerületet megnyerünk, annál nagyobb esélyünk van arra, hogy újra Orbán Viktor legyen Magyarország miniszterelnöke"

És, hogy folytatódjon az ország kirablása.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
"Putyin: A nyugati szankciók hadüzenettel érnek fel" -szóval baßhassátok a harcos békebarát viktort..
qwertt
"Minél több választókerületet megnyerünk, annál nagyobb esélyünk van arra, hogy újra Orbán Viktor legyen Magyarország miniszterelnöke"

És, hogy folytatódjon az ország kirablása.
RonaGyuri
ls ennek érdekében semmitől sem riadtok vissza! =))
Nessy
nem lehetne külügyérünk száját legalább két napra bestoppolni? Mert már a vízcsapból a propaganda dumája folyik!
Eladott Ország
@Pegero: ma, 16:21 ☺ A NATO sem küld katonákat te ökör! Senki nem akar harmadik világháborút, agyhalott ,fideszes seggnyaló barom!
Nessy
Drága külügyérünk! Aki 36 szóban mondja el azt, ami 16 szóban is elmondható, az egyéb gaztettre is képes! (Chamfort)
Röviden: meg kell nyerni a választást, hogy újra Orbán Viktor legyen a miniszterelnök! Ennyi!
leszholnapis
@Nessy: Bizom benne hogy felébredt a magyar lakosság...a bot végére értetek!!
Nessy
@leszholnapis: Sajnos én nem bízom! Pénz és propaganda együtt bigott híveknél elég a gondolkozás nélküli vakhithez!
Sámannus
Szájáró, hogy elkussoljál örökre az a legfontosabb.
Pipás
@Pegero: Te csak szimplán hülye vagy, mint a többi baromarcú fideSS-es.
Pipás
@Pegero: A kutyámnak is több "sütnivalója" van, mint neked. Józan ész, majdnem leestem a székről a röhögéstől. Nagy az isten állatkertje, te pedig egy jó nagybarom vagy benne. ("fossak, maki-zé" -> értelmes ember így nem beszél, csak egy tapló paraszt! :)) )
simmering73
Csak ez az egy illiburrnyák köcsögény vergődik itt?
koszpeko
@Pegero: "ha a NATO követeli."
A kiràlyi lakàjmédia alàpofàzik.
Kiforgatjàk Marki-Zay szavait jó szokàsuk szerint.
Egyetlen degeneràlt birkànak sem jut eszébe, hogy csatlakozàskor Mo. alàírt egy szerződést.
Ja, hogy ez csak addig jó amig sok barom fityfasz birkànak megfelel?
Hogy lehettek ennyire sötétek?
Pipás
@Pegero: Nem vagyok ideges, csak elszomorít a "magyar ugar"!
Eladott Ország
@Pegero: ma, 16:43 ♦ „A NATO-ra szükségünk van, mert a magyar kormány védelmet csak az Észak- Atlanti Szövetség kötelékében tud biztosítani a magyarok számára.” ( Orbán 2022. 02.27.)
„Aki azt mondja, hogy a NATO megvéd minket, az téved,” ( Orbán, 2022. 03. 04.)
Tegnap mondta ezt is, az elmebeteg kolostordisznó: "Észnél kell lenni, nem lehet összevissza beszélni!" Ennyit az elme állapotáról, lehet rájuk szavazni! Azt sem lehet neki elhinni, hogy a tej fehér.
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/275380621_4904130486346001_6586600206595553524_n.jpg?_nc_cat=101&ccb=1-5&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=pIg_bXcG1GYAX8qcNGT&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT8zQtdBt3gs90Es6tQ2eCOYLxojBGhaGieCZSrCtIKGww&oe=62295803
Nem támadnak meg az oroszok, hogy bábkormányt rakjanak az ország az élére, ha eleve orosz bábkormányod van. Csak ezek még bábnak is hülyék. Lásd Tompikáék szavazását az EP-ben. Megszavazták az oroszok elleni szankciókat.
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/273752737_4894398537319196_4047702860088578892_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=1-5&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=3q-aHrIN7-kAX_xnexa&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT-3uIs2-OwrgffnE7jLZe9NzutTzVJp9xBA3QYWzIL9Hw&oe=6227AA38
Gazella
Kakadu! Felelőtlen nyilatkozatot te is szoktàl mondani! Tovább megyek te mèg hazudva szoktál pofázni!!
drrotf
Az állandó szabadságharcot hirdetőtől, Orbán Viktortól és hűséges pincsi kutyájától Szíjgyártó et.-tól igen furcsa ez a Bagaria féle magatartás, aki ugye a béke barátja volt a Helység kalapácsa című versben.De egy másik Petőfi vers sora is eszembe jut, mégpedig a következő "Sehonnai bitang ember, ki most ha kell halni nem mer.Kinek drágább rongy élete mint a haza becsülete!Nem tudom hogy március 15.-én elszavalja-e valaki ezeket a vers sorokat a hatalom vezetői közül, mert könnyen asszociálhat a hallgató Orbán Viktorra!Petőfi úgy gondolom, hogy pont az ilyen Orbán- féle magatartású embereket említette a versében,akik bort isznak és vizet prédikálnak, akik állandóan "szabadságharcban vannak valakikkel vagy valamivel szemben, de fegyvert fogni, vagy fegyverrel segíteni a függetlenségükért ,szabadságukért harcoló szomszédunknak egy hajszálnyit is félnek .Ezt a verset a fideszesek is önfeledten mondják el a Nemzeti Ünnepen, s nem gondolnak arra, hogy ez pont a vezetőjükről szól!
Gazella
@drrotf: narancs birkák áhitattal néznek a zsirhájra!!! Ők megalázzák magukat, tegyük hozzá, hogy az agyuk teljesen át van mosva fidesz módra..
koszpeko
@Pegero: Meghallgattam.
Alàpofàzik a médiàd.
Mit gondolsz hol hallottam azt, hogy "ha a NATO követeli" szerződést írtunk alà,
Ha tetszik, ha nem.
simmering73
"Magyarország a világ söpredéke, megvetett, utált népe lesz, amely megtűr egy ilyen mocskos alakot, akinek nagyon még csalnia sem kell a választáson, mert tömegek támogatják. Orbánon látszik, hogy minden szempontból Putyin mellett áll. Gyűlöli a Nyugatot, a demokráciát, a jogállamot és a szabadságot. Érdekből tagja az EU-nak és a NATO-nak, mert anyagi haszna és előnye származik belőle. De Orbán nem a Nyugat része, hanem a legsötétebb szibériai barbár vadállatok szintjén áll. Képviseli és reprezentálja a magyarokat.

Orbán sok szégyent hozott már Magyarországra és a magyarokra. De a Nyugattal szembeni kétszínűsége és az orosz propaganda terjesztése mellett az oroszokkal való üzletelése túlmegy minden határon. Arról nem beszélve, hogy minden titkosított üzlet mögött felsejlik a korrupció. A pénz mindennél fontosabb. Gyerekek életénél is. Hány unokája van ennek a görénynek? Nincsenek emberi érzései."
nepszava.us/gyerekeket-gyilkolo-haborus-bunossel-uzletelni-a-vilag-szegyene/
koszpeko
@Pegero: a kurva anyàddal beszélj îgy "hülye gyerek"
koszpeko
@Pegero: elolvastam "seggfej" és?
Mi olyat írsz ami nem a mocsok szennymédiàdból ömlik?
koszpeko
@Pegero: szenn jön belőled is mint a mocsokmédiàdból "picinyem"
kissé felnőttem
pedróka te nem kellesz ehhez a viki sem csak tudd rőppenjetek el mint a varjak majd ha kell a társaságotok a biró kiadja a hozzák haza cimen a rendelkezést akár a bróker marcsikáét tudj rula
colibri
Kakadu kampányol orbán mellett? Tegnap még arról szólt az írás, hogy őt fogja elzavarni a főnök, vele viteti el a balhét. Vajon ő is tudja?
Néro
Béke visszatérjen .Zakkant főnököd 12 éve harci táncot jár minden nap. Prüsszelében seggébe szúrt pávatollakkal itt HUN-jában meg védőpajzsot verve sámánruhában.
Nem unjátok még? Én már nagyon.
Ne dumálj nekem valami békéről.
Rizikó
Ez teljesen igaz! Ebből ki kell maradnunk. Remélem az oroszok hamarosan győznek!
Ideje lenne már az ukrán gyilkosokat megfékezni!
Lepényleső
Békét az helyreállíthat-e aki attól vesz át előzőleg kitüntetést aki a fegyveres támadást elidította?
(Nem mellékesen ha az agresszorral szembeni tábor egyik állítólagos szövetségese,
annak a szövetségnek nem árulója-e,s ha egy nemzetközi szövetséget simán elárul,akkor
valyon az országgal nem tette-e meg ugyanezt?)
134.bátor
Orbán után a legkártèkonyabb tagja ennek a kormánynak.
csipetke
Ezen az idióta bandán már tényleg csak röhögni lehet. Azt mondja pintyőke,hogy a baloldal nyilatkozatai súlyos veszélybe sodorhatják az országot.Ez az ember normális?Azért vagyunk ilyen szarban,mert a pávatáncos gazdája szinte naponta tesz egymásnak ellentmondó kijelentéseket. Akkor most ki is a felelőtlen?Egyik nap köpködi az EU-t,a NATO-t,mikor honnan fúj a szél.Aztán kis idő múlva benyal ide is,oda is. Ugyanezt teszi putyinnal. Még egy ilyen komolytalan,szélkakas vezetője nem volt ennek a nyomorult országnak. Sehol nem veszik már komolyan orbánt,nem véletlenül hívják Európa bohócának. Fellélegeznének a szomszéd rszágok is,ha végre normális vezetésünk lenne egy hónap múlva. Igaz,nagy sz@rban leszünk az orbáni katyvasz miatt,de valahogy ki kell kászálódni a gödörből,ahová orbán taszajtotta az országot
Nessy
Érdekes fogalma van a békéről pártunknak és kormányunknak! Bele olvasva a szórólapjaikba, hallva a szövegeiket, stb! Tömény gyűlölet, uszítás! Béke szózat fidesz módra!
ómió
Pedig egy kávéskanálnyi józan ész - igaz, sok efftársnak ennyi sincsen - is elég hozzá!
Toller Béla
Nehéz belátni, hgy ennél is nagyobb szarban lenne a magyar haza, ha az ellenzék kerülne hatalomra ! Mi lehetne rosszabb ? A forint ? A nemzetközi megbecsültség ? A pozíciók ? Ukrajna segítése ma már alap, normális, rendes ember ezt semmilyen mértékben nem vonja kétségbe, nem úgy ez a vacak kormány, ezt sajnáljuk ? A gyávaságot ? A cinizmust ? A magyar állam részvétlensését a menekültekkel szemben ? Mégis, mirőkl beszél ez a kakadu ? Van még, aki elhiszi ?
telegdilaci
@qwertt:Nem kellene folyamatosan hazudni soha nem mondott olyat az ellenzék hogy Katonákat küldene Ukrajnába,nem mindenki idióta az Országban hogy mindent elhiggyen,amit összehazudtok az ellenzékről elfáradtatok már ideje lenne pihennetek,alaposan lejárattátok magatokat,most néztem vissza jó pár évekkel ezelőtt készült felvételeket Orbánról igen gyomorforgató ahogy Orbán folyamatosan páva táncot jár nincs a világon annyi köpönyeg ahányszor megforgatta,hiteltelen,volt már minden liberális kommunista,illiberális ki sem lehet már ismerni mi jár a fejében!
verőce21
Ehhez a KDNP 9-10 egyéni választókerületet hozzátesz...! Már az maga 5%!
szép új világ
Egyszerű a fideszes képlet: el kell csalni a választást!
tothjani
Nem kell hozzá semmi, hiszen fasiszta vezető még soha nem vesztett választást, és álltalában hosszabb-rövidebb ideig tartó stabilitást, majd háborút hoznak az országnak. (Hitler, Mussolini, Putyin)
Clavigo
@verőce21: Ne mondd... Nem is tudtam,,hogy van annyi képviselőjelöltjük...
simmering73
"Az oroszok háborúja pedig megmutatta mezítelenül az orosz és az orbáni rendszer lényegét és szándékait. Leleplezte ennek a két bűnözőnek a szövetségét is. Megvilágította, mi az illiberalizmus. De a magyarok többsége még ez által sem képes kijózanodni. Megint a rossz oldalon állunk, mint a II. világháború előtt. Ugyanaz a keresztényfasiszta, antiszemita ideológia sodorja a magyarokat a gonosz oldalára. Orbán már most is bűnrészes, mert mindent megtett, hogy Ukrajna nyugati integrációját és a NATO-hoz való csatlakozását blokkolja. Putyin ügynöke az EU-ban és a NATO-ban.

Orbán oda akarja visszavinni a magyarokat, ahonnan menekültek. Miközben az ukránok mindent megadtak volna érte, hogy abba a helyzetbe kerüljenek, amibe a magyarok, Orbán ezt eljátssza, és Magyarországot visszafordítja az illiberális, fasiszta és náci sötétségbe, az egykori megszálló oroszok oldalán. A magyarok kettős gondolkodására jellemző, hogy élvezik a nyugati életformát, annak előnyeit, de ideológiailag a nyugatellenes fasiszta és orosz propaganda rabjai.
nepszava.us/ukrajnanak-eppen-azert-kellett-volna-a-nato-tagsag-ami-bekovetkezett/
simmering73
Szerintem nincs 18 trollunk ergo belső körből lájkolhatják ezt az elmebeteget.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.