Egy hete hangoztatja a kormány, hogy Magyarország nem enged át a területén fegyvert Ukrajnába.

Orbán terve elbukott: rajtunk keresztül megy a fegyver Ukrajnába, és a NATO erők is jöhetnek

Magyarország nem küld sem katonákat, sem fegyvereket Ukrajnába, valamint nem engedi, hogy halált okozó fegyvereket szállítsanak keresztül az országon

– jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, előzőleg pedig Orbán Viktor beszélt arról, hogy stratégiai nyugalomra van szükség, és azzal érvelt a fegyverek küldése ellen, hogy

szomszédos országról van szó, számolni kell azzal, hogy az oda küldött fegyverekkel esetleg magyar emberekre is lőnek majd, "hiszen Kárpátalján magyarok is élnek, onnan is vonultattak be katonákat".

Annak ellenére, hogy Magyarország ugyan nem ajánl fel fegyvereket Ukrajnának, nem engedi át a területén a fegyverszállításokat, ugyanakkor részese a közös, 500 millió eurós fegyverprogramnak. 

Hétfőn délelőtt Orbán Viktor a nemzetbiztonsági operatív törzs ülése után egy Facebook-videóban megerősítette, hogy Magyarország olyannyira nem enged át a területén fegyverszállítmányokat, hogy erről meg is jelent már a kormányhatározat.

A Magyar Közlöny szövegét itt olvashatja el!

A március 7-i, Orbán által említett kormányrendeletet átolvasva azonban kiderül, hogy van egy csavar a történetben, amit viszont a miniszterelnök nem említett. A határozat szövegében valóban szerepel, hogy

Magyarország alapvető biztonsági érdekei védelme érdekében szigorúbb nemzeti politikát alkalmaz, és így nem engedélyezi (...) a halálos erő célba juttatására tervezett katonai felszereléseknek, valamint platformoknak az ukrán fegyveres erők számára való biztosítása céljából az Európai Békekeret keretében (…) Magyarország területén szárazföldi és légi úton Ukrajnába történő szállítását.

Ám a határozat 3. pontjában rögzítik, hogy az ugyanilyen, halált okozó fegyverek mégis eljuthatnak Ukrajnába Magyarországon keresztül, még ha egy kis kerülővel is. A kormányhatározat 3. pontja ugyanis így szól:

Magyarország engedélyezi a szövetséges fegyveres erők által az Európai Unió Tanácsának (KKBP) 2022. február 28. napján meghozott, a halálos erő célba juttatására tervezett katonai felszereléseknek, valamint platformoknak az ukrán fegyveres erők számára való biztosítása céljából az Európai Békekeret keretében megvalósuló támogatási intézkedésről szóló 2022/338/KKBP határozata hatálya alá tartozó eszközöknek (halálos erő célba juttatására tervezett katonai felszereléseknek, valamint platformoknak) Magyarország területén szárazföldi és légi úton más szövetséges tagállamba történő szállítását.

A kulcsszó ebben a “más tagállamba”. Ez azt jelenti, hogy mégis átengedi Magyarország a területén a fegyvereket, ha azok kerülőúton, egy másik NATO-tagállam érintésével jutnak csak el Ukrajnába. 

A kormányhatározat engedélyezi továbbá NATO “reagáló erők” Magyarország területén szárazföldi és légi úton történő áthaladását, illetve Magyarországra telepítését, noha eddigi nyilatkozatai alapján a kormány ez elől is elzárkózni látszott.

Forrás: HVG

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gazella
Nagy a nyomás zsirháj, etetni akartad a kis birkanyájadat! NATO nagy te meg kicsi vagy és rajtad keresztül osa telepedik le ahova nem akar. Te agyatlan tasli golyóállómellényes pávatáncos marha... egy senki vagy a nyugat de a kelet szemében! Trianonról ne álmodozz, már nem az a nép van mint anno 100 éve...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@Namely: Nem örül itt senki. Csak megint kiderült egy orbáni hazugság, amiről tájékoztatnak.
Namely
@fideszes gyökér: na, ezzel aztán megint nem válaszoltál a felvetéseimre. Persze ahhoz agy is kellene.

@Aki Én: a cikk hangvétele egyértelműen a káröröm. Nekik mindegy, hogy mekkora az ára, csak Orbánt szidni lehessen.
Borsodi
M1 Hírtévé,hogy konferálja?Márki Zay fegyvereket szállítana.Hazudjatok vannak akik hisznek nektek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.