Tovább romlott az inflációs környezet Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal szerda reggeli adatközlése szerint számol be róla az Mfor.

Hatalmas gyomrost adott a Fidesz a nyugdíjasoknak – összetört Orbán álma is
Kép: Pixabay

Ez annak ellenére történt, hogy a kormány bevezette a négy árstop-politikáját, melynek során az üzemanyagárakba, az élelmiszerárakba, a jelzáloghitel-kamatokba avatkozott bele, illetve ide sorolandó a lassan egy évtizede a rendszerben lévő rezsicsökkentés is.

Orbán Viktor álmai szerint a négy árstop 3 százalékponttal is csökkentheti az éves inflációt. Ehhez képest a legfrissebb adatokra ránézve joggal lehet olyan érzése az embernek, hogy semmi sem történt:

a januári 7,9 százalék után tovább emelkedett az általános index, 8,3 százalékra, igaz, ha a havi szintű áremelkedés némiképp visszafogottabb volt: 1,4 százalék után 1,1 százalék.

Egyáltalán nem javult a helyzet a nyugdíjasok fogyasztói kosara alapján számolt infláció esetén sem, holott ebben a kosárban az általánosnál nagyobb súllyal szerepelnek az élelmiszerek.

Az élelmiszerárstop azonban még itt sem tudta kifejteni a hatását, hiszen 7,4 százalék után februárban 7,8 százalékra ugrott a nyugdíjas infláció mértéke.

Noha egyelőre még a februárban kifizetett teljes 13. havi nyugdíj még biztosít némi értéknövekedést, de ha a trend tovább romlik. Ukrajna Oroszországgal együtt nagy szereplője a gabonapiacnak is, exportőrként meghatározó szerepük van az ellátásban, a háború miatt pedig a gabonaárak is jelentős emelkedésnek indultak.

Ezzel gyakorlatilag hetedik hónapja folyamatosan romlik a nyugdíjasok anyagi helyzete, illetve erodálódik az ellátások értéke.

Forrás: mfor
Címlapkép: Pixabay

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
@fergeteg: ma, 17:01 ♦ Egyébként Bajnai vette el a 13. havi nyugdíjat, csak Orbán 12 évig elfelejtette visszaadni, hülyegyerek!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@szaboria1: Szóval, élvezted az évi kétszeri gázáremelést, csak, mert kaptál "kompenzációt". És hány % is volt a "kompenzációd"? Merthogy azt helyetted azok fizették, akik "efftársilag gazdagnak ítéltettek" és nem kaptak "kompenzációt"! És az infláció miatt - amikor is a Ft értéktelenedik - még ezt fokozandó vették el a 13. havi nyugdíjat is? Hát, ez igazán "efftársi ok" lehetett, ám! Amúgy, ezt tényleg minden gyagya így gondolja? Na, mindegy! És "jobban éltél", merthogy nem 27%, hanem "csak" 25% áfát kellett fizetned? Ez a 2% totál "földhöz vágott" téged? Csak, mert a "kivívott" államcsődötök ezt is kikényszerítette? És az, hogy Bokros efftársadék 94-98. között az élelmiszerek 12%-os áfáját 25%-osra emelték meg, ugye, "meg se kottyant" efftársiasságodnak!? Ezt a "speciális efftársi tűrőképességet"! Meg még az ország adóssága is "aggaszt" téged? Nem baj, hogy annak"felfutása" okozta a 2008-as efftársi államcsődötöket is? Államadósság 2002.: 8000 milliárd, államadósság 2010.: 22000 milliárd, éspedig úgy, hogy a növekmény 14000 milliárdon az efftársaid semmit nem vettek, semmit nem építettek és senki/semmit nem is támogattak! (Inkább még népzsebeltek is!) Akkor, hova lett? Csak nem ellopták? Amúgy ennek a 22000 milliárdnak az éves kamatos kamatai 1000-1500 milliárd között mozogtak, amelyekkel az államadósság mára önmagától is elérte a 39000 milliárdot! Ehhez hozzájön még némi Paks 2 előkészítés és a vírusválság miatti tervezetten felüli lakossági, család, munkahelyvédelmi "öcsi-bácsi" támogatások, amivel az mára 42000 milliárd lett! Pár hete ugyanitt olvastam, hogy ma ennyi az államadósság, viszont a gazdaság kőkemény lábakon áll és semmiféle gazdasági, vagy államcsőd nem fenyeget! Szóval, amit "unokailag" nyögnek majd, az a "bolsi diadalotok" volt! Ezekután meg higgyél az efftáraidnak, de azért orvosnak mutasd meg magadat!
Nessy
@ómió: Elég világosan leírtam, hogy nem kereset, ,hanem fogyasztás alapján járt a kedvezmény! Azaz, a háztartásra, és nem az úszómedence vizének a melegítésére. Tudod, nem szeretem az értelmetlen kötözködést! Ha neked most minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel nagyon meg vagy elégedve, akkor örülj neki. Van akinek nem igazán! És ennek semmi köze az "efftársiassághoz", különösen, ha valaki nem volt sem elvtárs, sem efftárs! További kellemes fidesz rajongást!
ómió
@Nessy: Ja, hogy a "fogyasztás" alapján! Szóval, ha valaki a Maki efftárs-féle "rezsicsökkentés szellemében" ("kevesebb gázt kell használni" - magyarul: fagyj meg!) fogyasztott, annak "kedvezmény" járt! De, ugye, ehhez elég volt, ha valaki csak gáztűzhelyet "üzemeltetett", az is!? Hát, mit mondjak: akkor ez volt az "efftársi naccerű", ugye!? Az a "minden nagyon szép, minden nagyon jó", ugyan még odébb van, de, hogy a bolsi népzsebeléshez viszonyítva, azért, igen, az nem kérdéses! Úgy, hogy számodra meg további bolsi-rajongást Maki efftársatok "rezsicsökkentéséhez"!
Nessy
@ómió: Látom, képbe vagy, mi mennyit fogyaszt! Lehet, hogy a két konvektor, meg a gázboyler nálunk nem is fogyasztott, csak a gáztűzhely! Mit meg nem tudok ennyi év után!
Sámannus
még hogy összetört az álma?
Ki írl e ilyen baromságot. az ő álma, hogy itt a fű se nőjön. A tervei szerint rombolnak mindent.
ómió
@Nessy: Bírtad "az érát", mi!? Pláne, hogy a "kevesebb gázt kell fogyasztani" típusú "rezsicsökkentéseteket", amit Maki efftársad, hogy szavazz rá, fixre ígért nektek, azok fizették, akik eggyel több konvektort voltak kénytelenek használni! "Népi demokratikusan"! De, azért, legalább ötszörös gázárat várjatok, ám, el tőle, ne "kispályázzon", úgy biztos a "kedvezményed" is nagyobb lesz! Csak kár, hogy az eszed meg kevesebb!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.