Rendes és rendkívüli ülést is tart csütörtökön az Országgyűlés. A képviselők megválasztják az új köztársasági elnököt és megtárgyalják az ellenzék javaslatait az orosz-ukrán háborúval összefüggésben.

Nagy nap lesz holnapi: államfőválasztás és rendkívüli esti ülés lesz a Parlamentben

Csütörtökön reggel 8 órakor megemlékezésekkel elkezdődik az Országgyűlés plenáris ülése. 

Ezt követően napirend előtti felszólalások hangoznak el, a téma az orosz–ukrán háború és az április 3-i választás lesz. Fél 10-től az Országgyűlés köztársasági elnököt választ.

A Fidesz-KDNP jelöltje, Novák Katalin volt családügyi miniszter – ezt Orbán Viktor miniszterelnök, a nagyobbik kormánypárt vezetője már decemberben bejelentette. Novák Katalin elvállalta a jelöltséget, ezért már az év elején lemondott a miniszteri posztjáról. Az ellenzék jelöltje hónapokig tartó egyeztetés után Róna Péter jogász, közgazdász lett.

Novák Katalin és Róna Péter beszédet mond az Országgyűlésben, amelyeket az InfoRádió élőben közvetít.

A köztársasági elnök megválasztásához kétharmados szavazattöbbség kell. Ezzel csak a Fidesz-KDNP rendelkezik a parlamentben, tehát biztosra vehető, hogy májusban

Áder János helyére Novák Katalin költözik be a Sándor palotába.

Az államfő megválasztása után az Országgyűlés megtárgyalja az egyházak támogatásáról szóló törvényjavaslatot, dönt a szocialista Tóth Csaba mentelmi ügyéről, illetve interpellációk, azonnali kérdések és napirend utáni felszólalások hangoznak el.

Este 8 órától az Országgyűlés az ellenzék kezdeményezésére rendkívüli ülést tart.

Ezen a tanácskozáson a napirend előtti felszólalások után az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió elítéléséről című határozati javaslatot vitatják meg. Ebben az ellenzék egyebek mellett a paksi atomerőmű bővítésének leállítását és az orosz Nemzetközi Beruházási Bank kiutasítását követeli a kormánytól.

Forrás: Infostart
Címlapkép: Pixabay

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gauntlet
Az mióta választás ahol nincs ellenjelölt?
Nyírfa
Egy köztársaság nélküli országba köztársasági elnököt választ a fidesz. Ez inkább gyásznap.
Katika büntetése az lesz, hogy élete végéig pucolnia kell a Parlament ablakait a foszló kis papírzsebkendőivel. Hallott már a Danaidákról? Eredményességét tekintve kicsit hasonló lesz.
A Parlament örökös Magdi nénije azért vigyázzon, meg ne csússzon a lépcsőn.
Gauntlet
Az mióta választás ahol nincs ellenjelölt?
namihami
Az Orbániádia (Csirkefarhátisztán--találó) fideszes ""honfiai és honleányai, nevéhez méltón, nyugodtan megválaszthatnak ""köztársasági"" elnöknek egy ""novákkaticát"". A nemlétező renomén már ez a liba se fog rontani.
kedvelem a NERtelenséget
Azért erőltetik a liba megválasztását, hogy bukásuk esetén legyen aki kegyelemben (főleg eljárási kegyelemben) részesítse őket a letöltendő évtizedek helyett.
simmering73
Hetek óta nem hallani felőle. Elrejtették, nehogy valami hülyeséget szóljon.
ómió
Az efftársi igényeket, bizony, csak Róna efftárs elégíthetné ki!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.