Orbán Viktor tudott a találkozóról, de nem ment el rá, és maga helyett sem küldött senkit.

A hvg.hu kereste meg a lengyel kormány sajtóosztályát azután, hogy kedd reggel kiderült, Kijevbe utazott a lengyel, cseh és szlovén miniszterelnök, valamint a lengyel miniszterelnök-helyettes.

Már múlt héten eldőlt az uniós államfők kijevi látogatása, Orbán Magyarországon maradt

Orbán Viktor miniszterelnök beszéde előtt a Kossuth téren rendezett állami díszünnepségen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján, 2022. március 15-én

Fotó, címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

Az utat Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh, Janes Janša szlovén miniszterelnök és Jarosław Kaczyński lengyel miniszterelnök-helyettes, a Fidesszel jó viszonyt ápoló lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetője vonaton tette meg, este hét órára értek Kijevbe (erről Morawiecki és ukrán kollégája, Denis Smihal miniszterelnök is posztolt a Twitteren), majd pedig éjfél előtt nem sokkal kezdtek tanácskozásba Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és stábjával.

Mint ismert, az utazás kiderülésekor a lap megkereste a Miniszterelnökséget, hogy Orbán Viktor tudott-e a találkozóról, és ha igen, miért nem ment el rá. Havasi Bertalan sajtófőnök annyit üzent csak vissza, hogy Orbán tudott a találkozóról, de "most nem megy Kijevbe". 

A hvg.hu ennek kapcsán kereste meg a lengyel kormány sajtóosztályát, hogy mikor dőlt el az utazás ténye, kapott-e erre Orbán Viktor, vagy bárki más meghívót a magyar kormányból. 

Mint írják, egyértelmű igent, vagy nemet nem kaptak a lengyelektől, akik ezt írták válaszukban:

Mateusz Morawiecki miniszterelnök, Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök-helyettes, valamint a cseh és a szlovén miniszterelnök mai kijevi látogatásáról az Európai Unió képviselőivel egyeztek meg. A látogatáshoz fűződő iránymutató döntések már a múlt heti versailles-i csúcson megszülettek. A döntés, hogy személyesen részt vesz-e ezen a látogatáson, minden egyes európai vezető saját választása volt.

Azt is hozzátették, hogy az utazásról tudott az EU felsőbb vezetése (Európai Tanács elnöke és az Európai Bizottság elnöke), de jelezték az ENSZ-nek, a NATO-nak és az EBESZ-nek is, hogy mennek.

Orbán Viktor március 15-én délután beszédet tartott párthívei előtt a Parlamentnél, ahol többek között arról beszélt, hogy se katonát, se fegyvert nem fog Ukrajnába küldeni. Egyes felvetések szerint eléggé lavírozós volt a beszéde.

Forrás: hvg.hu

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Nemcsak vitázni nem mer az ellenzéki miniszterelnök-jelöltel, de a jelek szerint beszart attól, amitől a többi miniszterelnök nem!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
Mert Orbán tudja, hogy csak egy nagy szarzsák.
Eladott Ország
Szerintem nem hívták meg, de ha meghívták volna sem menne, mivel megharagudna Putyin, a legjobb haverja, meg aztán beszari is, ahol lőnek és esetleg ő is áldozatul esne, oda ő nem megy. Ráadásul ott van a világ legjobb mesterlövésze, aki akár 3 km-ről is eltalálja a célpontot, ő egy amerikai katona, aki az ukránok mellett harcol.
Jó pénzért mindent elad orbán, most már a V4-ek árulója is. Miközben Orbán legközelebbi uniós szövetségesei Kijevben demonstrálják az EU nevében, hogy kiállnak Ukrajna szuverenitása és függetlensége mellett, az origo.hu meg a putyinista propagandát toló közmédia alternatív valóságát fogyasztó populáció ebből semmit nem tud meg. Nekik az a duma, hogy a bálványuk azért nem megy Kijevbe, mert Magyarország nem szállít fegyvereket Ukrajnába. Nem azért, mert alighanem a kutya nem hívta, nem azért, mert a kétkulacsosság és hintapolitizálás miatt az eddiginél is jobban távolodik Európától, miközben Európa összezár Ukrajna mögött, hanem mert a békeidőben háborúzó, háborúban sunyuló kormány nem szállít fegyvereket Ukrajnába.
kereső
@KisTehen: Ne csúsztass boci! Putyin azért "fontosabb", mert a háborút ő inditotta, nem Zelenszkij. Ponyemájes?
És a két "látogatás" tartalmában is teljesen eltérő.
ómió
@fideszes gyökér: Úgy érted, úgy kéne neki, ahogy az elmenők Brüsszel meg Biden efftárs "picsáját" nyalják?
ómió
@fideszes gyökér: Jöjjenek a ruszkik!? Talán reinkarnáltátok Kádár muszkavezető efftársatokat és így van, aki újra behívja őket? Eszerint nemcsak őt egykor, de ma téged is szinte melengetnek a "szép tankjaik"! Látom, "egykutya" vagytok! Abból a hazaáruló bolsi alomból!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.