Nem érkeznek alkatrészek az orosz szerelvényekhez.

A 3-as metró működését is akadályozhatja az orosz-ukrán háborúFotó: MTI/Máthé Zoltán

Az utóbbi 30 napban nem érkezett alkatrész a budapesti 3-as metró orosz szerelvényeihez és a gyártó Metrowagonmash (MWM) szakemberei sem jöttek Oroszországból – ismerte el a nepszava.hu-nak a BKV.  A vállalat szerint az orosz-ukrán háború egyelőre nem befolyásolja a szerelvények karbantartását.

De kiemelték: a jelenlegi készlet legfeljebb néhány hónapra elegendő, attól függően, hogy milyen ütemben kell cserélni azokat. Az is kérdéses, hogy az oroszországi gyár – amely háborús felszereléseket is előállít – készít-e most egyáltalán a szerelvényekhez alkatrészeket.

A BKV-t jelenleg két módon érinti közvetlenül a háború.

Az egyik, hogy szinte behajthatatlanná vált a cég mintegy 12,5 milliárdos kötbérkövetelése. Az orosz gyártó az előzetes egyeztetéseken semmit nem ismert el, semmilyen kártérítési összeget nem tartott elfogadhatónak, amikor a BKV 2019-ben beperelte. A háború alatt a per gyakorlatilag leállt.

A budapestieket ennél rosszabbul érintheti a háború miatti alkatrészhiány.

A raktározás drága és ma már nem is szokás hosszú évekre előre betárazni a különböző alkatrészekből, járműelemekből. A BKV-nál sincs ez másként. Ugyan a készlet pár hónapra elegendő lehet, ám a meglehetősen silány minőségű orosz járműveken 18 sorozathibát azonosítottak a 2020-as független szakértői jelentésben és arra jutottak, hogy új szerelvényekhez képest az orosz járműveknek különösen nagy a karbantartási igényük.

Forrás: nepszava.hu
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pipás
Milyen kellően "átgondolt", gazdaságilag "megalapozott" döntés volt az orosz ócskavas beszerzése. A lopási kényszer minden józanságot felülír a fideSSben.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@ómió: ma, 08:56 ♦ 2010 és 2019 között Budapest főpolgármestere, tahó Tarlós Pityu volt! Kilenc évig b@szott felújítani a Lánchidat, holott a szakemberek már akkor is figyelmeztették a fideszes bűnbandát/szektát a híd katasztrófáli szerkezeti állapotára! Ehelyett határon túli stadionokra, tempolomokra, b@szták el a közpénzt , hogy minél többdet
tudjanak lopni! Húzzál el a krva anyádba seggfej!
Eladott Ország
@ómió: 6 milliárdból amit a kormány igért bunkó Tarlósnak a Lánchíd felújítására, nem lehet felújítani a Lánchidat , ahogy Tarlós Pityu a győri főiskolás nagy mérnök embör' sem tudta. Ahogy szokták mondani "ingyen még a szánk sem ér össze..."
Yoda69
@ómió: Bolsi, a 3-as metróról hazudj ide valamit, ne a városházáról.
ómió
@Eladott Ország: Ha kurva anyát keresnél, szarkupac efftárs, tekints a magadéra, aki téged a bolsi latrinába pottyantott! Ő lesz az! Ne a máséra hazudd! Amúgy meg Tarlós számára megvolt az ajánlat (még időben!) és, ha le nem szavazza a tetübolsi fajtád, akkor mára már úgy lenne kész a Lánchíd felújítása, hogy az átfogóbb (bővebb műszaki tartalmú) és 5 milliárddal olcsóbb lenne, mint Mutyigeri efftársatoké! Innét kenegesd tovább, hazudozd másra a közpénzelbaszást (a "visszaosztható" efftársi "jutalékaitokkal" együtt), bolsiék főgyagyása! Amúgy, senki nem mondta, hogy 6 milliárdból a teljes munka elvégezhető, ez csak az állami hozzájárulás volt,(akkor is, azóta is), amihez a főváros a maga részét hozzárendelni köteles - hacsak most efftársiasan ezt is el nem lopja a tetübolsi fajtád!
ómió
@Yoda69: Engem nevezel bolsinak, efftársék elmebetege!? Már a saját fajtádat se ismered fel? Hiába énekled együtt velük a "szent bolsi zsoltár" Internacionálétokat, mégsem ismered fel őket? Így romlik az állapotod? És egyúttal a hazugbolsi retorikátokat is másokra hazudnád? Agydonorod még mindig sehol?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.