A Fidesz a meghirdetett ülést magyarázat nélkül mondta le.

A hvg.hu cikke szerint a Parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának ellenzéki képviselői közül Vadai Ágnes (DK), Harangozó Tamás (MSZP) és Lukács László (Jobbik) nyílt levélben szólította fel Kövér László házelnököt, hogy utasítja Kósa Lajos fideszes bizottsági elnököt a testület azonnali összehívására. 

Drón-ügy: ellenzéki képviselők nyílt levélben szólították fel Kövér Lászlót, hogy hívják össze a honvédelmi bizottságot

Tu-141 típusú szovjet gyártmányú katonai cirkálórakéta egy példánya a moninói központi légierő múzeumban Moszkva körzetében. Egy ugyanilyen típusú drón zuhant le március 10-én Zágrábban

Fotó: wikipedia CC BY 2.5/Bernhard Gröhl

Ezt amiatt kérik, mert Kósa Lajos a meghirdetett kezdés előtt kevesebb mint 24 órával indoklás nélkül lemondta a bizottság ülését, melyen az Ukrajnából érkezett, Magyarország felett 40 percen keresztül repülő, majd Zágrábban lezuhant katonai felderítő drón ügyét tárgyalták volna.

„Ön az elmúlt években minden alkalommal azért vette el önkényesen tőlünk a szót, azért büntetett meg bennünket jogellenesen, mert ez szolgálta ön szerint a Ház tekintélyét és méltóságát. Ugyanakkor van itt egy probléma, ami valóban érinti az Országgyűlés tekintélyét”

- idézi a képviselők nyílt levelét a lap. 

"Több mint egy hete történt az a példa nélküli incidens, amely során egy Tu-141 szovjet hadműveleti-harcászati felderítő robotrepülőgép behatolt a magyar légtérbe és ott 40 percen keresztül haladt. Ez a 6 tonnás drón végül Zágráb lakott területén zuhant le.

Több mint egy hete azonban a magyar hatóságok azon kívül, hogy észlelték, nyomon követték és ellenőrzés alatt tartották az állítólag robbanószerkezettel is felszerelt eszközt, semmilyen tájékoztatást nem adnak a magyar állampolgároknak.

Több alkalommal kezdeményeztük az illetékes Honvédelmi és rendészeti bizottság összehívását, ám a bizottság elnöke vagy nem hívta össze a bizottsági ülést vagy ha összehívta, akkor azt kevesebb, mint 24 órával az ülés kezdete előtt indoklás nélkül lemondta”

– írták.

A képviselők a nyílt levélben arra is kitértek, hogy Oroszország Ukrajna elleni agressziója veszélyt jelent Magyarországra is:

„Egy ilyen incidensről való hiteles és folyamatos tájékoztatás a magyar állampolgárok biztonságérzetét javítaná. Azonban a Honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke folyamatosan elszaboltálja az üléseket. Joggal vetődik fel, hogy ezt azért teszi, mert a jelenlegi kormány valamit el akar titkolni a magyar polgárok elől és ennek érdekében nem engedik, hogy az Országgyűlés illetékes bizottsága tájékoztatást kapjon. Ez veszélyes! Veszélyes a magyarok biztonságára, de veszélyt jelent az Országgyűlés tekintélyére is”

- idézi a levélben írtakat a lap.

Forrás: hvg.hu

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Giovanni Alba
@Csizmás Kond: ma, 10:48
Hihetetlen, hogy te milyen pengeéles logikával tűzted kardhegyre a nyílt levél lényegét! Amúgy nem mindegy mit vitt, ha vitt is valamit? Bár persze lehetett akár pár ezer bolha is, valami egzotikus vírussal, bármivel felturbózva, és mivel a hivatalos reakció a nyilvánvaló légtérsértésre közömbös vállvonogatás volt, el lehet kezdeni emberek (és macskák) félve figyelni az égen a kondenzcsíkokat.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@Csizmás Kond: "egzotikus vírusokkal " a te fejed van tele..
Giovanni Alba
@Csizmás Kond: ma, 12:03
Téged érdekel az indítás helye, engem is érdekel, s véleményem szeriint még sokan vannak így, de valamilyen okból visszatartják az információt. Ez az ami felháborító, amikor szó szerint a fejünk fölött történnek a dolgok, és egyes hatalmi pozícióban lévő "nagyurak" úgy vélik, a pór a földet nézze amit túr, ne emelje fel a fejét, nem neki való az, amit látna.
Azt mondod te is, hogy nem történt semmi különös, éppen csak egy kis légtérsértés, és bár ebben a kényes helyzetben akármi is lehetett volna, a stratégiai nyugalom azt követelte, hogy a "légierő, légvédelem" csak álljon és bámuljon, mint derék szerszám a falusi lagziban?
Nem az lenne a logikus, hogy azonosítás és légtérengedély nélkül belépő repülőeszköz ne szálldosson itt csak úgy, kényre-kedvre, még akkor sem, ha te csak parittyakőnek látod. Apropó, volt valami történet egy Dávidról és egy Góliátról, ott szerepelt egy parittyakő. Szerintem Góliát nem vette azt félvállra.
Azt is mondod, a behatoláson kívül nem történt semmi különös. Vajon akkor is ez lenne a véleményed, ha finnyás betörők látogatnának meg egy csendes éjen s el ugyan nem vinnének semmit, éppen csak a biztonságérzetetd szenvedne csorbát?
„Egy ilyen incidensről való hiteles és folyamatos tájékoztatás a magyar állampolgárok biztonságérzetét javítaná. Azonban a Honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke folyamatosan elszaboltálja az üléseket. Joggal vetődik fel, hogy ezt azért teszi, mert a jelenlegi kormány valamit el akar titkolni a magyar polgárok elől és ennek érdekében nem engedik, hogy az Országgyűlés illetékes bizottsága tájékoztatást kapjon. Ez veszélyes! Veszélyes a magyarok biztonságára, de veszélyt jelent az Országgyűlés tekintélyére is”
Az idézet melyik részét érzed sértőnek?
Csizmás Kond
@Giovanni Alba: ...átmentél propagandába. Persze hogy sértésnek kell venni az ilyen dolgokat, demivel mostang ez az egy ilyen történt, és olyan gyorsan működnek ezek az izék, hogy azonosítani és kilőni csak úgy lehet ha fel vannak készülve hasonló dolgokra, és mivel egy olyan irányból jött ahol a légteret a nató védi, ezért a magyar államvédelmet hibáztatni az incidens miatt hatökörség.
Giovanni Alba
@Csizmás Kond: ma, 06:27
Nagyszerű, pompás, és most én, a -szerinted- propagandista megtapsolom ezt a profi válasz előli kitérést, terelést és hadovát. Ne hibáztassuk a magyar légtérvédelmet? Te nem olvasol híreket?
"A HM kiemelte: a nagy sebességgel közlekedő eszközt már Ukrajna területén is érzékelték. Magyarország légterébe Románia felől, Csengernél lépett be. A drón a Magyarországra történő belépésétől mindvégig nyomon követve és ellenőrzés alatt tartva távozott az ország légteréből – fogalmazott a közlemény."
Nézték merre megy, néztek, mint Pityuka a moziban. Ha a célpont Paks lett volna, akkor egyszerre hördülnek föl, hogy nahát, ez lepottyant?
Vagy hogyan kell elképzelni hazán légterének védelmét? Emlékszel arra az esetre, amikor egy utasszállító lépett be azonosítás nélkül, a Turul-kötelék elfogta és kikísérte? Akkoriban arrafelé szó nem volt háborúról.
Akkor most mire véljem ezt a megbocsáthatatlan teszetoszaságot?
Tudom: stratégiai nyugalom.
Csizmás Kond
@Giovanni Alba: ...amig nem robban senki nem tudta mi az. Most utána hogy mindenki mindent észlelt, azt kéne lelőni aki előre észlelte és nem tett semmit.
Aki Én
@Csizmás Kond: Azt mondjuk megértem, hogy téged ott Romániában nem érdekel, hogy mi repked a mi fejünk felett.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.