A lengyel-magyar barátság napja alkalmából találkozott volna a két köztársasági elnök, ám ezt a lengyel elnök hivatala szerint az orosz-ukrán háború miatt elhalasztják egy későbbi időpontra.

A felek közös megegyezése alapján az Ukrajnában kitört háború miatt elhalasztják a lengyel-magyar barátság nap lengyelországi ünnepségét – tartalmazza a lengyel Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye, amelynek tartalmáról a magyar Köztársasági Elnöki Hivatal vasárnap tájékoztatta az MTI-t.

A lengyelek megerősítették: tényleg elhalasztják az Áder-Duda köztársasági elnöki találkozót

Áder János köztársasági elnök és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (b) az Országház előtti Kossuth téren, ahol katonai tiszteletadással felvonták Magyarország lobogóját az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 174. évfordulóján, 2022. március 15-én

Fotó, címlapkép: MTI/Bruzák Noémi

"Az idei évben a lengyel-magyar barátság napot március 18-19-én tartottuk volna Bochniában, de az Ukrajnában kitört háború miatt mindkét fél egyetértésével későbbi időpontra halasztottuk" – fogalmaztak lengyel részről a dokumentumban.

"Közösen úgy gondoltuk, hogy miközben az ukránok heroikus küzdelmet folytatnak a megszállt szülőföldért, ez most nem megfelelő idő arra, hogy mi boldogan ünnepeljünk" – fűzték hozzá.

Ugyanakkor – folytatódik a közlemény –, Andrzej Duda lengyel államfő szorgalmazza, hogy a biztonsági helyzet függvényében a barátság napot az első adandó alkalommal tartsák meg, hiszen Áder János magyar köztársasági elnökkel és feleségével a lengyel államfői házaspár baráti viszonyt ápol.

"Duda elnök úr szándéka, hogy Áder elnök úr a búcsúlátogatását Lengyelországban tegye, amennyiben erre lehetőség lesz Áder elnök úr hivatali idejének a befejezése előtt" – olvasható a lengyel Köztársasági Elnöki Hivatal közleményében.

A találkozó elhalasztásának hírét az Azonnali írta meg március 18-án, pénteken, a lap lengyel forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a találkozót a lengyelek azért fújhatták le, mert a magyar kormány oroszbarát állásponton van, és Andrzej Duda elnök nem akart protokolleseményen mutatkozni magyar kollégájával.

Forrás: mti.hu, azonnali.hu

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
VESZ-ÉSZ
Márt a lengyelekkel is sikerült összevesznünk,
ezen is látszanak a tébolyult Orbán eredményei.
Mi lesz még itt velünk,ha ez marad?
CsipkeRózsa
Majd találkoznak, ha kibékültek, persze, akkor már nem Áder lesz a partner, hanem az új elnökünk, aki legalább még beszéli a lengyel nyelvet is.
Málna
@VESZ-ÉSZ: @CsipkeRózsa: A cikket nem olvastátok vagy nem értettétek?
Pipás
@Málna: Próbálj a sorok között olvasni egy csöppet.
Málna
@Pipás: Úgy érted, próbáljam meg belemagyarázni, ami nincs ott?:-)
Clavigo
@Málna: Úgy értette @Pipás: ,,,,hogy buta vagy,,mint a rosseb.
Málna
@Clavigo: Azt nagyon a szívemre venném tőle...Legalább annyira, mint tőled...Hahaha.
Clavigo
Kerüli már mindenki ezeket a szutykokat...mint a bolhás kutyákat..
Rockxy
a záder nem úr és nemis köztársasági, mer nincs köztársaság, csak Magyarország nevű vállalat létezik, ami a zorbán szerint jól teljesít és előremegy nemhátra, ésa fletó éjjelnappali ügyeletben hazudozik, a 6házi a lónak a faszát szokta volt emlegetni, a márkizűr nem árulja el, hogy vane kettős állampolgársága.
ja, ésa virrus április négy - drágaünnep vöröszászlók tündökölnek - utánra tér vissza, meghívásos alapon, decsak a hazaáruló parlamentereket fertőzi telibe.
azérez már több, mint spirituális, nemigaz?
colibri
Ez már nem elhalasztás, ez már törlés! Áder már csak volt k.elnök és orbánék kb búcsút inthetnek a lengyel - magyar nagy barátságnak. Ha orbánt és putyint sem takarítják el, a kettejük barátsága még maradhat...
ómió
Nem jött be a "lengyel harag", efftársak!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.